Σίσι: ”Πετάει” από το δημόσιο τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

488
από το δημόσιο τα μέλη της Μουσουλμανικής

 

Η κυβέρνηση Σίσι στην Αίγυπτο γνωρίζει τις σχέσεις της Τουρκίας του Ερντογάν με τους αδελφούς μουσουλμάνους και είναι επιφυλακτική απέναντι στην όποια προσέγγιση.

Η Αίγυπτος, στην πλειοψηφία έχει μουσουλμάνους, ενώ διαθέτει και 20 εκατ. Κόπτες χριστιανούς, για αυτό και ο Αιγύπτιος πρόεδρος προσπαθεί να βρει τη “χρυσή τομή” για σχετική θρησκευτική ειρήνη στη χώρα, με κινήσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο είναι ένα σουνιτικό ισλαμιστικό θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Θεωρείται η μεγαλύτερη και η καλύτερα οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο.

Υπολογίζεται από διαφορετικές πηγές πως έχει 2 ή 2,5 εκατομμύρια οπαδούς/υποστηρικτές. Η οργάνωση ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον Μάρτιο του 1928, ενώ εξαπλώθηκε και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Το πιο μεγάλο παρακλάδι της βρίσκεται στην Αίγυπτο, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης το 1948, το 1954, το 1965, και το 2013.

Στην προσπάθεια ανόδου της Τουρκίας, «όχημα» ήταν η  Μουσουλμανική Αδελφότητα, η επιρροή της οποίας σε όλο τον πολιτικό βίο της Μέσης Ανατολής και του ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαιτέρως σημαντική και μακροχρόνια.

Το νέο νομοσχέδιο

Ένα νέο σχέδιο νόμου που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων και κυβερνητικών υπαλλήλων με συνδέσμους με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές εγκρίθηκε συντριπτικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου σε συνεδρίαση ολομέλειας τη Δευτέρα.

Ο Ibrahim El-Heneidi, πρόεδρος της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Σώματος, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου, που υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ali Badr, επιδιώκει την τροποποίηση του νόμου περί μη πειθαρχικής απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων (10/1973) για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και εσωτερική σταθερότητα ενάντια στη διείσδυση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών στοιχείων σε κυβερνητικές υπηρεσίες και διοικητικές μονάδες.

Το νομοσχέδιο του Badr ορίζει στο άρθρο 1 ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο διοικητικό σύστημα του κράτους, συμπεριλαμβανομένων υπουργείων, κυβερνητικών αρχών, δημόσιων οργανισμών, τοπικών συμβουλίων και δημοσίων εταιρειών θα υπόκεινται στο νόμο.

Το άρθρο 2 ορίζει ότι η απόλυση υπαλλήλων που ορίζεται στο παραπάνω άρθρο θα επιτρέπεται κυρίως σε δύο περιπτώσεις: εάν παραβιάζουν τα καθήκοντά τους με τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στις δημόσιες υπηρεσίες του κράτους ή στα οικονομικά συμφέροντα και εάν υπάρχει σοβαρή απόδειξη δείχνει ότι αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και ασφάλεια της χώρας. Το άρθρο αναφέρει ότι η υπαγωγή ορισμένων υπαλλήλων στον κατάλογο των οντοτήτων που χαρακτηρίζονται από τρομοκρατία θα αποτελούσε σοβαρή απόδειξη ανοίγοντας το δρόμο για την απόλυση τους.

Ο βουλευτής Ali Badr, γενικός γραμματέας της Επιτροπής Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του Σώματος και ένας αναπληρωτής από την κυβέρνηση της Άνω Αιγύπτου Beni Suef, δήλωσε ότι ο νόμος είναι σημαντικός για να βοηθήσει την κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας.

Ο βουλευτής Mahmoud Badr είπε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για την προστασία της χώρας από μια χούφτα μουσουλμανικής αδελφότητας και τρομοκρατικών υπαλλήλων που αποτελούν μεγάλη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο αριστερός βουλευτής Atef Meghawry είπε, “Όπως ψηφίζαμε έναν νόμο για την προστασία του στρατού και των αστυνομικών από τρομοκρατικές επιθέσεις, αποφασίσαμε επίσης να ψηφίσουμε αυτόν τον νόμο για να καθαρίσουμε κυβερνητικές υπηρεσίες και διοικητικές μονάδες από τρομοκρατικά στοιχεία”.

Η βουλευτής του Wafdist, Ντίνα Αμπού Ισμαήλ, δήλωσε ότι ο νόμος έρχεται με την ευκαιρία της όγδοης επετείου της επανάστασης της 30ής Ιουνίου, η οποία βοήθησε την Αίγυπτο να απαλλαγεί από τον κανόνα του θρησκευτικού φασισμού που ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

“Ο νόμος είναι πολύ σημαντικός για να καταστεί νόμιμο να απαλλαγούμε από κυβερνητικές υπηρεσίες και διοικητικές μονάδες από τα υπολείμματα της τρομοκρατικής μουσουλμανικής αδελφότητας”, δήλωσε ο Αμπού Ισμαήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας