Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργούσε έλεγχο θα έπρεπε να εκφέρει γνώμη και αυτό θα σηματοδοτούσε το οριστικό τέλος της Attica Bank
Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Τράπεζα της Ελλάδος για το φιάσκο της Attica Bank.
Η μετοχή της Attica Bank βρίσκεται πλέον εκτός διαπραγμάτευσης και θα παραμείνει εωσότου η KPMG, η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τη χρεοκοπημένη τράπεζα.
Μετά τις αρνητικές αναθεωρήσεις στα ίδια κεφάλαια από 494 εκατ. στο τέλος του 2019 στα 206 εκατ. στο τέλος του 2020 η αλήθεια ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί.
Τα πραγματικά ίδια κεφάλαια της Attica Bank με βάση ορισμένες πηγές είναι αρνητικά, -50 εκατ.
Άρα πρακτικά λοιπόν η Attica Bank θα πρέπει να διενεργήσει προβλέψεις άλλα 250 εκατ. για να καλύψει όλες τις ζημίες από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που έχει διενεργήσει.
Η τιτλοποίηση Artemis 1 των 1,3 δισ. ευρώ και η δεύτερη τιτλοποίηση των 700 εκατ. ευρώ κρύβουν ακόμη μεγάλες ζημιές.
Η Attica Bank δεν θα μπορέσει να εντάξει τις τιτλοποιήσεις στο πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ για παροχή κρατικής εγγύησης εάν δεν αποκαλύψει όλη την αλήθεια καθώς σε άλλη περίπτωση δεν πάρει αξιολόγηση (rating) από τους οίκους αξιολόγησης Moody’s ή DBRS.
Γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος δεν διενεργεί έλεγχο
Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η εποπτεύουσα αρχή της Attica Bank.
Ενώ στο παρελθόν η διεύθυνση επιθεώρησης επί παντός επιστητού παρέμβαινε, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Ρουμελιώτη που ήταν πρόεδρος στην Attica Bank, η υπόθεση των δανείων Πολάκη και πλήθος άλλων υποθέσεων, για την Attica Bank… κωφεύει και σιγεί…
Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφεύγει να διενεργήσει έλεγχο στην Attica Bank για δύο βασικούς λόγους:
1)Γιατί θα αποκαλυφθεί ότι η τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια
2)Γιατί θα αποκαλυφθεί ότι συγκάλυπτε την τράπεζα, απέκρυπτε τα προβλήματά της καθώς ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, είναι προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εάν η Τράπεζα της Ελλάδος διενεργούσε έλεγχο θα έπρεπε να εκφέρει γνώμη και αυτό θα σηματοδοτούσε το οριστικό τέλος της Attica Bank.
Κράτησαν τόσα τρίμηνα «ζωντανή» την Attica Bank παραπληροφορώντας το επενδυτικό κοινό, αποκρύπτοντας ζωτικά στοιχεία για τον ισολογισμό της τράπεζας και αποσιωπώντας ότι στην πράξη είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα, είναι default.
Ποια είναι τα πραγματικά κεφάλαια της Attica Bank
Επισήμως – αλλά αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια – η Attica Bank δηλώνει ότι διαθέτει 206 εκατ. κεφάλαια.
Η Attica Bank έχει common equity tier 1, ή CET 1 4,92% και συνολικό δείκτη 8,23%, ενώ με βάση την απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδας στις 13 Απριλίου 2020 θα πρέπει να έχει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, δηλαδή SREP 14,21%.
Απέχει δηλαδή 6% από το στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδας ή 150 εκατ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Attica bank πρέπει να πληρώσει και ένα ομόλογο tier 2 ύψους 100 εκατ. ευρώ λήξης 2028 και αξιολογώντας ότι δεν έχει αποκαλύψει την πλήρη έκταση της ζημίας από τις τιτλοποιήσεις… εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Attica bank δεν έχει κεφάλαια.
Πρέπει οπωσδήποτε να βρει 150 εκατ. κατ’ ελάχιστον.
Να σημειωθεί ότι η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση της Attica Bank είναι 421 εκατ.
Πρακτικά υπερκαλύπτουν πάνω από δύο φορές τα ανακοινωμένα αλλά μη ρεαλιστικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας.
Αδύνατη η αύξηση κεφαλαίου, πιθανότερο το bail in
Η Attica Bank θα χρειαστεί τουλάχιστον 150-200 εκατ. κεφάλαια τα οποία είναι αδύνατο να βρεθούν.
Το πιθανότερο σενάριο, και το πιο λογικό, είναι να ενεργοποιηθεί η οδηγία BRRD, δηλαδή η οδηγία που καθορίζει το μοντέλο εξυγίανσης (resolution) για την Attica Bank.
Η οδηγία BRRD περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του bail in.
Πρώτα θα μηδενιστούν οι μέτοχοι.
Στους μετόχους συμπεριλαμβάνεται ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34% και το ΤΜΕΔΕ με 46,32%.
Εν συνεχεία το ομόλογο tier II των 100 εκατ. θα αποσβέσει τις ζημίες που κρύβει η Attica Bank.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει δώσει και ένα ομόλογο 400 εκατ. που λήγει στις 24/10/2021, φέρει κρατική εγγύηση και επιτόκιο Euribor + 7%.
Με κάποιες προϋποθέσεις θα αποτραπεί η εμπλοκή των καταθετών εάν τα προαναφερόμενα καλύψουν τις πραγματικές ζημίες.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του bail in η Attica Bank θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και η καλή τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Εθνική ή στην Πειραιώς.
Συμπέρασμα
Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει κεφαλαιακά, καθώς έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -50 εκατ.
Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει επιχειρηματικά, καθώς τα προ προβλέψεων έσοδα το 2019 ήταν 1,56 εκατ. και το 2020 ήταν 72.000 ευρώ.
Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει χρηματιστηριακά καθώς η αξία της είναι μηδέν.
Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει με όρους εταιρικής διακυβέρνησης καθώς παραπληροφορούσε επί πολλά τρίμηνα την επενδυτική κοινότητα.
Η Attica Bank έχει χρεοκοπήσει…
Ένα οικονομικό site – το μόνο – εδώ και πολλά χρόνια αποκαλύπτει, παρά τις νομικές επιθέσεις που είχε δεχτεί, την τραγική οικονομική κατάσταση της Attica Bank.
Μιας τράπεζας – παραμάγαζο των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούσε αλλότριους σκοπούς, χορηγούσε δάνεια χωρίς πιστωτικά κριτήρια και συντηρούσε μια φαύλη κατάσταση όπου ένα ανεπαρκές διοικητικό συμβούλιο καλοπληρωνόταν για να κρύβει την τοξικότητα της τράπεζας.