Σάλος από δήλωση του Ουκρανού ΥΠΟΙΚ: Ο πρωθυπουργός μου είπε να συμμετάσχω σε διαφθορά ή να παραιτηθώ

1873
πρωθυπουργός
Ο Ντανιλιούκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ζήτησε να του δοθεί ο λόγος στην βουλή πριν υποβάλλει την παραίτηση του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Αλεξάντρ Ντανιλιούκ δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ένα σχήμα ‘πολιτικής διαφθοράς’ της ουκρανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Γκρόισμαν να ζητήσει την παραίτηση του.

«Κατά τη διάρκεια του έτους μου ασκούν κολοσσιαίες πιέσεις. Μου ζητούν να υποστηρίξω το πρόγραμμα «επιχορηγήσεων για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών». Σε μετάφραση στην ανθρώπινη γλώσσα, αυτό σημαίνει να δώσουμε χρήματα σε βουλευτές της πλειοψηφίας για να κάνουν έργα. Αυτό λέγεται πολιτική διαφθορά, και ο λαός το λέει ‘μίζα’ (σ.σ. ‘φαγόπυρο’ στην ουκρανική αργκό)» έγραψε ο Ντανιλιούκ στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Ντανιλιούκ χαρακτήρισε την πρόταση που του έκανε ο Ουκρανός πρωθυπουργός «αποθέωση», όταν του είπε «ή φεύγεις, ή, συμμετέχεις». Ο Ντανιλιούκ άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και ζήτησε να του δοθεί ο λόγος στην βουλή πριν υποβάλλει την παραίτηση του.

Σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρωθυπουργός υπέγραψε την σχετική εντολή για την απομάκρυνση του Ντανιλιούκ από την θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος κατά την άποψή του έκανε κατάχρηση εξουσίας, όταν απευθύνθηκε σε ξένους εταίρους ζητώντας του την συνδρομή τους για την επίλυση διοικητικών ζητημάτων. Το σχετικό έγγραφο έχει ήδη επικυρωθεί από την ουκρανική βουλή.

Νωρίτερα ο Ντανιλιούκ είχε αποστείλει επιστολή στους πρεσβευτές των χωρών της G7 στην Ουκρανία μέσω της οποίας τους εξηγούσε του λόγους των πρόσφατων διαφωνιών του με τον πρωθυπουργό Γκρόισμαν. Σύμφωνα με τον Ντανιλιούκ ο Ουκρανός πρωθυπουργός προσπάθησε να τοποθετήσει στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών, άτομο φίλα προσκείμενο προς τον πρωθυπουργό, την ίδια στιγμή που ο Ντανιλιούκ είχε προτείνει άλλον υποψήφιο για την θέση αυτή.

Ο Αλεξάντρ Ντανιλιούκ βρίσκεται στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας από τις 14 Απριλίου του 2016.

Το παραπάνω γεγονός είναι ένα ακόμα δείγμα του πόσο «δημοκρατική» και «ελεύθερη» χώρα έγινε η Ουκρανία, μετά την επικράτηση του νεοναζιστικού-νεοφιλελεύθερου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 22ης Φεβρουαρίου 2014 και, πολύ περισσότερο, πόσο «λύθηκε» το μέγα πρόβλημα της διαφθοράς, εναντίον του οποίας, υποτίθεται «ξεσηκώθηκαν» οι συμμετέχοντες στο λεγόμενο «Μαϊντάν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας