Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφο, δήλωσε σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου πως το Ρωσό-τουρκικό Κοινό Κέντρο για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα λειτουργεί εξ αποστάσεως και δεν θα αναπτυχθούν Τούρκοι ειρηνευτές εκεί.
«Το κέντρο θα λειτουργεί αποκλειστικά από απόσταση, χρησιμοποιώντας τεχνικά μέσα για αντικειμενικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων UAV και άλλων τεχνολογιών που βοηθούν στην εκτίμηση της κατάστασης στο έδαφος στο Καραμπάχ, πρώτα απ ‘όλα στη γραμμή επαφής και καθορίζει ποια πλευρά συμμορφώνεται με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ποια παραβιάζει τις προϋποθέσεις της» είπε ο Λάβροφ στη συνέντευξή του για ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν θα υπήρχαν Τούρκοι ειρηνευτές στην περιοχή.
«Η κινητικότητα των Τούρκων παρατηρητών θα περιορίζεται στα κτίρια (του Ρωσο-τουρκικού Κέντρου Παρακολούθησης] στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν και όχι στην επικράτεια όπου η σύγκρουση συνεχίζεται … Όσον αφορά στις δηλώσεις στο (τουρκικό κοινοβούλιο) ότι θα εργάζονται στο ίδιος έδαφος με τους Ρώσους, αυτό ισχύει μόνο για το κέντρο που θα βρίσκεται στην επικράτεια του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς καμία αποστολή», πρόσθεσε ο Λάβροφ.
Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο για το κέντρο ελέγχου
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, υπέγραψαν χθες μνημόνιο για τη δημιουργία του κοινού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Το κοινό κέντρο θα βρίσκεται σε έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Θα συγκεντρώνει, συνοψίζει και θα ελέγχει τις πληροφορίες για την τήρηση της εκεχειρίας.
«Μετά τις συνομιλίες, υπεγράφη μνημόνιο για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για τον έλεγχο της εκεχειρίας και όλων των εχθροπραξιών στη ζώνη των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την ανάπτυξη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων κατάφερε να βάλει τέλος στην αιματοχυσία και να δημιουργήσει τις συνθήκες για επιστροφή στην ειρηνική ζωή.
«Η παρουσία Ρώσων ειρηνευτών θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή της κρίσης, θα σταματήσει το κύμα των προσφύγων και θα διευκολύνει την επιστροφή τους στους τόπους κατοικίας τους» υπογράμμισε ο Σοϊγκού.
Όπως επισήμανε, «η απόφαση για τη δημιουργία του κοινού κέντρου ελέγχου θα επιτρέψει τον αξιόπιστο έλεγχο για τη συμμόρφωση των εμπλεκόμενων στο καθεστώς της εκεχειρίας και θα δημιουργήσει μια σταθερή βάση για την επίλυση της μακροχρόνιας σύγκρουσης».
Το κέντρο θα είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε καταγγελιών, ερωτήσεων ή ανησυχιών που σχετίζονται με παραβιάσεις των συμφωνηθέντων.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, προβλέπει ότι τα στρατεύματα και των δύο πλευρών πρέπει να παραμείνουν στις τρέχουσες θέσεις τους και να ανταλλάξουν κρατούμενους.
Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη στην περιοχή ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων (1.960 άνδρες).
Παράλληλα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν να αρχίσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.