Σε άτακτη υποχώρηση, περιβεβλημένη με «χρυσόσκονη», προέβη η Τουρκία κατά τις συζητήσεις κορυφής του Σαββάτου στη Μόσχα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.
Η Τουρκία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για στρατιωτική εισβολή στην διαφιλονικούμενη πόλη της Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, ενώ αποδέχθηκε τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας!
Αυτές οι αποφάσεις της Μόσχας, μαζί με το ξεκίνημα της αποχώρησης των πρώτων 50 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, στη βάση της απόφασης Τραμπ για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, διαμορφώνουν νέες θετικές εξελίξεις στο συριακό δράμα και ίσως μια νέα κατάσταση και έναν νέο πολιτικό χάρτη σε όλη τη Μέση Ανατολή. Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ και γενικότερα η Δύση υποχωρούν και απουσιάζουν από την ρύθμιση κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με τη Μέση Ανατολή και το μέλλον της.
Η Ελλάδα οφείλει να βγάλει συμπεράσματα για την δική της απαράδεκτη και μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, αφού είναι μια χώρα της Αν. Μεσογείου που έχει κάκιστες, στην πράξη, σχέσεις με μια ανερχόμενη υπερδύναμη στην περιοχή, όπως η Ρωσία, ενώ έχει διακόψει πλήρως και αδικαιολόγητα και τις διπλωματικές ακόμα σχέσεις με τη Δαμασκό, την στιγμή που η κυβέρνηση Άσαντ ενισχύει τη θέση, το κύρος και τον ρόλο της.
Εμφανής, πάντως, διαφορά ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία προκύπτει στην σχετική ερμηνεία των κοινών αποφάσεων της Μόσχας για την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατικής απειλής. Ως τρομοκρατική απειλή η Ρωσία εκλαμβάνει κυρίως τον ISIS αλλά και τον FSA (συριακή αντιπολίτευση) και τις παραστρατιωτικές ομάδες των Τουρκομάνων, ενώ η Τουρκία, πέραν του ISIS, περιλαμβάνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους Κούρδους των YPG, αν όχι κυρίως αυτούς.
Το βέβαιον είναι, ότι οι Κούρδοι μετά τις ρωσοτουρκικές αποφάσεις της Μόσχας και κυρίως με την οπισθοχώρηση της Άγκυρας κάτω από τη ρωσική πίεση, μπορούν τώρα, μετά την εγκατάλειψή τους από τις ΗΠΑ, να αισθάνονται πιο ασφαλείς, ενώ ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τη Ρωσία και την κυβέρνηση Άσαντ, συνεργασία για την οποία πρέπει να επιδείξουν καλή διάθεση όλες οι πλευρές.
Ο δρόμος, φυσικά, για την πλήρη σταθεροποίηση της Συρίας, την πλήρη κατοχύρωση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και στο πλαίσιο αυτό της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Κούρδων είναι ακόμα μακρύς και περιλαμβάνει πολλά αγκάθια, όπως οι απειλές από φανατικούς ισλαμιστές στην Ιντλίμπ, βορειοδυτικά της Συρίας και οι ραδιουργίες της Τουρκίας. Ωστόσο, μοιάζει να έχουν γίνει μέχρι τώρα σημαντικότατα βήματα, που τείνουν να διαμορφώσουν έναν νέο πολιτικό χάρτη για τα μεσανατολικά δεδομένα και να δώσουν άλλη τροπή ίσως και στις παγκόσμιες εξελίξεις.
N.Z
Λαβρόφ: Η Ρωσία και η Τουρκία επιβεβαίωσαν τον σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας
Ο επικεφαλής του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας σημείωσε, ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές επιτεύχθηκε κατανόηση και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών επί του εδάφους μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Η Ρωσία και η Τουρκία στη συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Μόσχα, στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία μετά την αποχώρηση των (στρατιωτικών) δυνάμεων των ΗΠΑ, υπογράμμισαν τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της αραβικής αυτής Δημοκρατίας.
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας εκτίμηση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία που διεξήχθησαν το πρωί του Σαββάτου (29/12).
«Και από τις δύο πλευρές υπογραμμίστηκε, ότι όλη αυτή η δράση θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση του Ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του χωρίς όρους σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», δήλωσε.
Ο Σ. Λαβρόφ πρόσθεσε, ότι η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν στον συντονισμό μεταξύ των επίγειων στρατιωτικών εκπροσώπων (τους) στη Συρία μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ.
«Εννοείται, ότι δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συνθήκες που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποχώρηση των στρατιωτικών τους (μονάδων)», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ότι οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Τουρκίας επί του εδάφους θα συνεχίσουν να συντονίζουν τα βήματά τους στις νέες συνθήκες με στόχο την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.
Τα περαιτέρω βήματα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε, ότι οι συνομιλίες ήταν χρήσιμες. «Πραγματοποιήσαμε μια πολύ χρήσιμη συνεδρίαση των διυπουργικών μας ομάδων: υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και των επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.
«Ως συνέχεια των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν ανάμεσα στους Προέδρους μας, εξετάσαμε τα περαιτέρω βήματα για την υλοποίηση των στόχων που είχαν τεθεί στη συνάντηση της Αστανά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τη λύση των ανθρωπιστικών ζητημάτων και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός.
Η βοήθεια προς τους πρόσφυγες
Ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε επίσης, ότι η Μόσχα και η Άγκυρα αποφάσισαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κοινής δράσης για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.
«Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την πραγματοποίηση κοινής δράσης που θα έχει στόχο την δημιουργία συνθηκών, που θα επιτρέπουν στην πλειονότητα των προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους», ανέφερε ο επικεφαλής του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ.
Την Πέμπτη (27/12) ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διοίκησης Άμυνας της Ρωσίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Μίζιντσεφ ανέφερε, ότι από την αρχή του έτους επέστρεψαν στην πατρίδα τους πάνω από 300 χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες. Συνολικά αυτό το έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 1,574 εκατ. Σύροι πολίτες.
Η Συνταγματική Επιτροπή
Η Ρωσία ελπίζει, ότι οι χώρες της Δύσης δεν θα εμποδίσουν τις περαιτέρω προσπάθειες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Τεχεράνης για τη δημιουργία μιας συριακής Συνταγματικής Επιτροπής.
«Ελπίζουμε πολύ, ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των δυτικών μας εταίρων, όσοι επίμονα και συστηματικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών καλούσε την «τριάδα της Αστανά» να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες για την δημιουργία Συνταγματικής Επιτροπής, ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν τις περαιτέρω προσπάθειές μας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ.
«Επιβεβαιώθηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία, με τη συμμετοχή των Ιρανών συναδέλφων μας, έκαναν ό,τι υποσχέθηκαν να αναλάβουν σχετικά με τη σύσταση μιας Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει να εργάζεται στη Γενεύη. Και αυτό έγινε μέσω ενεργών διαμεσολαβητικών προσπαθειών των κυβερνήσεων των χωρών μας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση», συνέχισε ο κ. Λαβρόφ.
«Θα συνεχίσουμε ενεργά να συνδράμουμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των εργασιών αυτής της Συνταγματικής Επιτροπής, τώρα πλέον με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, κύριο Γκέιρ Πέντερσον, ο οποίος, όπως καταλαβαίνω, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
Η απόφαση για τη δημιουργία Συνταγματικής Επιτροπής ελήφθη στο Συμβούλιο Συριακού Εθνικού Διαλόγου στο Σότσι (Ρωσία) στις 30 Ιανουαρίου 2018. Προϋποτίθεται, ότι σε αυτό το όργανο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, της (συριακής) αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών της χώρας. Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, απερχόμενος ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Συριακό, έχει εκφράσει την άποψη, ότι στη σύνθεση της συγκεκριμένης Επιτροπής δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 50 άτομα.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία σε επίπεδο κορυφής για την κατάσταση στη Συρία διεξήχθησαν το Σάββατο (29/12) στη Μόσχα, στην έδρα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας. Από την πλευρά της Ρωσίας συμμετείχαν, εκτός του Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο επικεφαλής των Ρωσικών Υπηρεσιών Εξωτερικής Ασφάλειας Σεργκέι Ναρίσκιν και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Στη σύνθεση της τουρκικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επίσημος εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των τουρκικών κρατικών υπηρεσιών Ασφαλείας Χακάν Φιντάν.
*Πηγή: Vyacheslav Prokofyev, TASS. Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης.
Ο Τούρκος ΥΠ.Εξ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τη συνεργασία με Μόσχα και Τεχεράνη για τη Συρία – Αντικείμενο της συνάντησής του με τον Λαβρόφ ήταν η επόμενη μέρα στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.
Η Τουρκία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν για το θέμα της Συρίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις επαφές που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα.
«Η Άγκυρα και η Μόσχα συμμερίζονται την άποψη ότι είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία. Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία και άλλα περιφερειακά θέματα» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.