Ρωσο-Κυπριακή κρίση: Τσίπρας-Αναστασιάδης ενταφιάζουν την Κύπρο για τα αμερικάνικα συμφέροντα

1459
κρίση

Μια δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία έστελνε έντονες προειδοποιήσεις για την στρατιωτική δορυφοροποίηση της Κύπρου σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, προκάλεσε Κυπρό-Ρωσική διπλωματική κρίση που μπορεί να προσλάβει τραγικές διαστάσεις για το μέλλον του νησιού της Αφροδίτης.

Η Κύπρος, μετατρεπόμενη σταδιακά με την «βοήθεια» και της Αθήνας σε άβουλο πιόνι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα σε πολιτικοστρατιωτικό τους όχημα, προκαλεί βάναυσα την Ρωσία και επιφέρει μια βαθιά και άκρως επικίνδυνη, για τα συμφέροντα και το μέλλον της, Ρωσο-κυπριακή κρίση.

Αν η Κύπρος είχε πάντα ένα σταθερό και στρατηγικό φίλο, αυτή ήταν η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει κυριολεκτικά διασώσει τον ελληνισμό της Κύπρου από την βαθιά τουρκοποίηση του νησιού, στηρίζοντας μόνη αυτή στην περίοδο του ψυχρού πολέμου τον Μακάριο και την Κυπριακή κυβέρνηση και εναντιωνόμενη μόνη αυτή, επίσης, στην διπλή τουρκική εισβολή, βοηθώντας, έτσι, αρκετά ουσιωδώς να συγκρατηθεί κάπου η διπλή τουρκική επέλαση του Αττίλα στο νησί το 1974.

Και μετέπειτα, όμως, η Ρωσία διέσωσε δυο φορές, τουλάχιστον, την Κύπρο από πανωλεθρία, θέτοντας πρωτοφανώς, χάριν της Κύπρου, δυο φορές veto στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τη μια για να μην φύγουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από την Κύπρο και την δεύτερη για να μην εγκριθεί το Σχέδιο Ανάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πράγμα που, αν συνέβαινε, μοιραία θα οδηγούσε στην επιψήφιση της «λύσης» Ανάν στο Κυπριακό και επομένως στην μετατροπή όλης της Κύπρου σε τουρκική σατραπεία.

Να μην λησμονήσουμε, επίσης, ότι η Κύπρος είναι, χάρις και στην Ρωσία, η μόνη χώρα που διαθέτει συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με Μόσχα και Ουάσιγκτον ταυτόχρονα, πράγμα που της προσδίδει ένα ασύγκριτα επωφελή οικονομικό ρόλο γέφυρας.

Παρά αυτόν τον βαθιά ευεργετικό Ρώσικο ρόλο για την ύπαρξη της Κύπρου, ο οποίος συνεχίζεται αμείωτα μέχρι σήμερα, Αθήνα και Λευκωσία, Τσίπρας και Αναστασιάδης, μαζί με τα κατεστημένα Ελλάδας και Κύπρου, συναποφάσισαν ασύγγνωστα και αδικαιολόγητα, μια πορεία που γύριζε την πλάτη στην Ρωσία και στρεφόταν ευθέως εναντίον των πιο στοιχειωδών συμφερόντων της στην περιοχή, στην Ανατ. Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Η τραγική αυτή εξέλιξη προκάλεσε τις πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αμερικανονατοϊκή στρατιωτικοποίηση του νησιού και συνακόλουθα δορυφοροποίηση του στο Ισραήλ .

Σοβαρές συνέπειες

 

Συγκεκριμένα, η κ. Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που η Κύπρος φτάσει να γίνει ακόμα και μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα:

«Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Και συνέχισε:

«Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο».

«Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα (!) σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.

Είναι προφανές ότι ενοχλεί σφοδρώς τη Μόσχα η προοπτική μιας Κύπρου που θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα έχουν ισχυρότερη παρουσία στην περιοχή. Αυτόν τον εναγκαλισμό προσπαθούν να μπλοκάρουν προειδοποιώντας για συνέπειες σ’ αυτήν την ασυνήθιστης έντασης δήλωση επίσημου εκπροσώπου της ρωσικής κυβέρνησης.

Τους τελευταίους μήνες αμερικανικά πολεμικά σκάφη ελλιμενίζονται συχνά πυκνά στο λιμάνι της Λάρνακας, ενώ η πιο πρόσφατη παρουσία ήταν το αντιτορπιλικό USS Porter DDG 78, το οποίο βρέθηκε στη Λάρνακα στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο των σχεδίων των ΗΠΑ για Συρία και Μέση Ανατολή

Μην ξεχνά κανείς επίσης ότι η Κύπρος έχει δεχθεί μεγάλες ρωσικές επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι φέτος τον Οκτώβριο οι άμεσες επενδύσεις ρωσικού χρώματος ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ στο νησί. Σύμφωνα με έρευνα, μέχρι το 2012 οι επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια από τη Ρωσία ξεπερνούσαν τα 100 δις ευρώ.

Η αντίδραση

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με θέμα τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Νωρίτερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τη πρεσβεία της Ρωσίας στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε πως η κα Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτημα που αφορούσε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Κύπρο.

Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS  διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου αναφέρει, με μεγάλη δόση υποκρισίας και ψεύδους, σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Προδρόμου.

Ανθρωπιστικές ή στρατιωτικές διευκολύνσεις;

 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως (!) επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας.

Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου

Ο Ν. Χριστοδουλίδης, δυστυχώς, χρησιμοποιεί τον «ανθρωπισμό» ως προκάλυμμα για να δικαιολογήσει αμερικάνικες και ισραηλινές στρατιωτικές δραστηριότητες, ενώ παραλείπει να αναφερθεί σε πολιτικές δεσμεύσεις για αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία, στο όνομα, τάχα, της προφύλαξης ενεργειακών δραστηριοτήτων.

Ρωσική Πρεσβεία

 

Στη βάση πληροφοριών του πρακτορείου ειδήσεων ΤΑΣΣ, οι οποίες ίσως προέρχονται από αμερικανικές πηγές, έγινε η δήλωση της Εκπρόσωπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία Άλλα Χανάγιεβα.

Η κ. Χανάγιεβα είχε κληθεί από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα σε περίπτωση αμερικανικής στρατιωτικής συγκέντρωσης στην Κύπρο.

«Η κ. Ζαχάροβα έκανε αυτές τις δηλώσεις στη βάση των πληροφοριών από το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ίσως το ΤΑΣΣ έλαβε αυτές τις πληροφορίες από αμερικανικές πηγές».

«Εμείς δεν έχουμε κάτι παραπάνω να προσθέσουμε», είπε η κ. Χανάγιεβα.

Δεύτερη προδοσία της Κύπρου

 

Το βέβαιον είναι ότι αυτοί που αποφάσισαν σε Αθήνα και Λευκωσία να μετατρέψουν αδίστακτα την Κύπρο σε αβύθιστο αμερικανονατοϊκό αεροπλανοφόρο υποχώρησης της αμερικάνικης ισχύος και του ρόλου τους, στην ουσία αποφάσισαν, στο όνομα των αμερικάνικων συμφερόντων, να θυσιάσουν και να ενταφιάσουν την Κύπρο και πρώτα απ’ όλα τον Κυπριακό ελληνισμό.

Η Κύπρος ζει την δεύτερη προδοσία της!

Κ.Τ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας