Ρωσικό μήνυμα αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα: Προτείνει συμπαραγωγή Καλάσνικοφ-εκσυγχρονισμό S-300

2143
s

Σαφές και ηχηρό μήνυμα στέλνει η Ρωσία για την ανάπτυξη διμερούς αμυντικής παραγωγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Μιά τέτοια αμοιβαία επωφελής συνεργασία ασφαλώς θα έχει ευρύτερες και ουσιώδεις πολιτικές προεκτάσεις.

Με την κίνησή της για συμπαραγωγή με την Ελλάδα των Καλάσνικοφ και την τεχνική βοήθεια για να διατηρηθούν σε ετοιμότητα οι S-300, που έχουν “παραπεταχτεί” στην Κρήτη και είναι εγκληματικά αμφίβολο αν βρίσκονται σε επιχειρησιακή δυνατότητα, η Ρωσία δείχνει ότι επιδιώκει διακαώς την μέγιστη δυνατή αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων, γεγονός κρίσιμο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, που καταρρέει και για την ασφάλεια μας, για την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απαντούν θετικά στις Ρώσικες προσκλήσεις; Γιατί σπρώχνουν τη Ρωσία σε σχέσεις, έστω και “λυκοφιλίας“, με την Τουρκία; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία με την Ρωσία μακριά της και πολύ περισσότερο μη φιλική στα επιθετικά της σχέδια, θα μοιάζει με λύκο χωρίς δόντια;

Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι διερωτώνται: μέχρι πότε η Ελλάδα θα θυσιάζει την ασφάλεια και τα πιο ζωτικά της συμφέροντα στο όνομα της εξυπηρέτησης των στρατηγικών προταγμάτων των ΗΠΑ και της Γερμανικής Ε.Ε, την ώρα, μάλιστα, που οι τελευταίες συνεχώς χάνουν έδαφος στην περιοχή και την διεθνή σκηνή και αντί να θωρακίζουν την χώρα ακολουθούν πολιτική “επιτήδειου ουδέτερου” απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Καλάσνικοφ σε συνεργασία με την Ελλάδα επιθυμεί να φτιάξει η Ρωσία.

 

Τη συμπαραγωγή όπλων Καλάσνικοφ στη χώρα μας πρότεινε η Μόσχα στην Αθήνα, της οποίας την απάντηση ακόμη αναμένει η πρώτη.

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, η Μόσχα έχει ήδη κάνει τη σχετική πρόταση στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της.

«Πριν από μερικά χρόνια δουλέψαμε, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς, για την οργάνωση της κοινής παραγωγής τουφεκιών Καλάσνικοφ στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων. Έχουμε κάνει σχετικές προσφορές στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το θέμα αυτό (από την Ελλάδα)», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε ότι η Μόσχα περιμένει την Αθήνα να πάρει μια απόφαση.

Η Ρωσία είναι έτοιμη για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών S-300

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι έτοιμη να εκσυγχρονίσει τα πυραυλικά συστήματα S-300 που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και το έχει επανειλημμένα εκφράσει στην Αθήνα, δήλωσε επίσης ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, σε συνέντευξή του στο Sputnik.

«Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα προσφέρει στην ελληνική πλευρά να οργανώσει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κινηθεί πιο κοντά σε αυτό, πιστεύω, μεταξύ άλλων, λόγω του γενικού κλίματος των κυρώσεων και της πολιτικής της Ε.Ε και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Εάν αλλάξει η θέση των εταίρων μας από την Αθήνα, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να μελετάμε το θέμα», δήλωσε ο Σουγκάγιεφ.

Ο διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας (FSMTC) πρόσθεσε οι S-300 είχαν παραδοθεί πριν από πολύ καιρό στην Ελλάδα και είναι λειτουργικοί επί του παρόντος.

«Σήμερα συζητάμε για τη διατήρηση της σωστής κατάστασής τους, κατά την οποία μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες αεράμυνας. Η σύμβαση για υποστήριξη μετά την πώληση είναι ενεργή. Η διάρκεια ζωής του πυραύλου έχει παραταθεί», διευκρίνισε ο Σουγκάγιεφ.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρεί υποσχόμενη τη διμερή αμυντική συνεργασία, τόνισε ο επικεφαλής της FSMTC.

Για την πώληση των S-400 στην Τουρκία: «Είναι σύστημα αεράμυνας και όχι επίθεσης»

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες της Ελλάδας για την πώληση των S-400 στην Τουρκία, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ τόνισε ότι πρόκειται για αμυντικό και όχι επιθετικό σύστημα.

«Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 είναι ένα σύστημα αεράμυνας και όχι επίθεσης. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει έδαφος, αέρα πάνω από όλα, από παραβιάσεις διαφόρων μέσων αεροδιαστημικής επίθεσης. Και από αυτή την άποψη, οι παραδόσεις του στην Τουρκία δεν θέτουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επομένως, οι φόβοι είναι απολύτως περιττοί», εξήγησε ο Σουγκάγιεφ.

Πολιτικοί κύκλοι της χώρας μας τόνιζαν πάντως στην Iskra ότι η Ρωσία πώλησε πριν από χρόνια (S-400 τότε δεν υπήρχαν), πρώτα από την Τουρκία, στην Κύπρο το σύστημα S-300, το οποίο όμως μετά από πιέσεις της τότε κυβέρνησης Σημίτη δεν πήγε ποτέ στην Κύπρο για την πλήρη κάλυψη της αεράμυνας της αλλά εγκαταστάθηκε στην Κρήτη ούτε καν στα νησιά του Αιγαίου, όπου και εκεί δεν βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Αυτή είναι η Ελλάδα, εξαρτημένη και υποτελής σχολίαζαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας