Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με Ουκρανία-Η Μόσχα κατά της επιθετικότητας Κιέβου

583
Μόσχα κατά της επιθετικότητας Κιέβου

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι ανησυχεί για την αύξηση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία, στον απόηχο του πολέμου και ότι φοβάται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να ξαναρχίσουν μια σύγκρουση ενάντια σε φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Τα σχόλια ήρθαν μια ημέρα αφότου ο αρχηγός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική ανάπτυξη κοντά στα κοινά σύνορά τους και είπε ότι οι αυτονομιστές της Μόσχας παραβίαζαν συστηματικά την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο και η Μόσχα έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για μια πρόσφατη έξαρση βίας στην περιοχή. Περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά το 2014, λέει η Ουκρανία.

“Εκφράζουμε ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση και εκφράζουμε την ανησυχία ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η ουκρανική πλευρά θα μπορούσε να κάνει προκλητικές ενέργειες που θα οδηγούσαν σε πόλεμο. Πραγματικά δεν θέλουμε να το δούμε αυτό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Εννοώ έναν εμφύλιο πόλεμο, που υπήρχε ήδη εκεί”, είπε ο Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αργά την Τρίτη κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε ένοπλη αντιπαράθεση με τους αυτονομιστές και ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για την περιοχή. Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πούτιν προέτρεψε επίσης το Κίεβο να ξεκινήσει άμεσο διάλογο με τις τοπικές αυτονομιστικές δυνάμεις, δήλωσε το Κρεμλίνο αργά την Τρίτη.

Η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία αποτελούν μέρος της λεγόμενης “μορφής Νορμανδίας” που περιλαμβάνει επίσης την Ουκρανία και η οποία δημιουργήθηκε το 2014 για να προσπαθήσει να επιλύσει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίντρο Κουλέμπα δήλωσε την Πέμπτη ότι μίλησε στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με τη “συστηματική επιδείνωση” της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, από πλευράς Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη, απαντώντας, ότι οι πρόσφατες κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφάλειας της Μόσχας και δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.

Περιμένει στη γωνία ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προσπαθεί να εξαπλώσει την επιρροή του στο πλαίσιο του δόγματος του “παντουρκισμού”, μετά τη σύσφιξη των σχέσεων με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία προσέθεσε μια ακόμα παρτίδα τουρκικών drone (UAV) και επίσης λέει ότι θέλει να αποκτήσει τουρκικές κορβέτες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα Sabah, για να ενισχύσει περαιτέρω το ναυτικό της, χάρις στις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφησαν πριν από μήνες, όταν ο υπό αμερικανικές κυρώσεις επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Προεδρίας (SSB), Ισμαΐλ Ντεμίρ μετέβη στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, Τούρκοι διπλωμάτες και πολιτικοί συναντώνται συστηματικά με μέλη των Τατάρων της Κριμαίας, διατρανώνοντας το γεγονός πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, σε μία προσπάθεια να μεγαλώσουν την αγάπη αυτής της εθνοτικής ομάδας προς τη “μητέρα Τουρκία”, πρακτική που εξασκήθηκε με ζήλο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προ μηνών αναλυτές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι Ρωσία και Τουρκία πρόκειται να εμπλακούν σε νέα στρατιωτική επιθετικότητα, μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τα στοιχήματα να “παίζουν” μεταξύ Αμπχαζίας και Κριμαίας.

Παρ’ όλα αυτά η Τουρκία σιωπά τις τελευταίες μέρες, καθώς τα εσωτερικά θέματα είναι πολύ πιο σημαντικά και απειλούν πιο άμεσα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που πιο άμεση στάση πήραν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας “εν όψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας