Ρωσία-Ενεργειακός γίγαντας: Αναλαμβάνει το νέο «μαμούθ» κοίτασμα του Ιράν στη Κασπία

870
Αναλαμβάνει το νέο «μαμούθ» κοίτασμα

Το Ιράν ελπίζει να επιβεβαιώσει, ένα τεράστιο νέο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται στον ιρανικό τομέα της Κασπίας Θάλασσας, αρκετά μεγάλο για να καλύψει περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο,  σύμφωνα με  την εταιρεία έρευνας και παραγωγής Khazar της χώρας (KEPCO).

Η δομή Chalous, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νέο κόμβο φυσικού αερίου στο βόρειο Ιράν, για να συμπληρώσει τον νότιο κόμβο φυσικού αερίου με επίκεντρο, το τεράστιο πεδίο South Pars στον Περσικό Κόλπο που μοιράζεται το Ιράν με το Κατάρ.

Η KEPCO είναι ο κύριος προγραμματιστής στον τομέα, αλλά η τεχνική και οικονομική βοήθεια θα προέλθει από τη Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με το OilPrice.com, το οποίο στις 20 Αυγούστου  δήλωσε ότι ο  Chalous είναι ένας «γεωπολιτικός παίκτης παιχνιδιού».

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χουσεΐν Αμίρ Αμπντουλαγιάν, ο οποίος προτάθηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας από τον πρόεδρο του Ιράν Ιμπραήμ Ρεΐσι, δήλωσε, ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα είναι πλέον υπουργείο πυρηνικών συμφωνιών, όπως έγραψε ο ιστότοπος  turkiyegazetesi

Αναφέροντας ότι οι προτεραιότητες της χώρας στην εξωτερική πολιτική, θα είναι η Ασία και οι άλλες γειτονικές χώρες τη νέα περίοδο, ο Abdullahiyan είπε: «Η εξωτερική μας πολιτική, δεν θα περιοριστεί σε μία μόνο περιοχή ή περιοχή. Ωστόσο, θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις ισλαμικές χώρες και τις γειτονικές χώρες. Έχουμε προσδιορίσει ορισμένες χώρες, ως προτεραιότητά μας στην εξωτερική πολιτική και θα κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Έτσι στα πλαίσια επανασχεδιασμού  της εξωτερικής πολιτικής, αποφασίστηκε  η τιμή και ο προορισμός του φυσικού αερίου Chalous θα συντονιστούν με τη Ρωσία, “προσθέτοντας στην ενεργειακή δύναμη που έχει η Μόσχα στην Ευρώπη, ήδη ένα βασικό ζήτημα διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και του εταίρου της στο ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ”.

«Το τέταρτο του μεγέθους του υπεργίγαντα South Pars»

Ο διευθύνων σύμβουλος της KEPCO, Αλί Οσούλι, είπε ότι η δομή της Χαλούς εκτιμάται, ότι διαθέτει αποθέματα αερίου ισοδύναμα με το ένα τέταρτο του υπεργίγαντα κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars. Το Νότιο Παρς, διαθέτει περίπου 14,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) αποθεμάτων φυσικού αερίου, συν 18 δισεκατομμύρια βαρέλια συμπυκνώματος αερίου. Αποτελεί ήδη, περίπου το 40% των εκτιμώμενων 33,8 tcm αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Ιράν και περίπου το 80% της ιρανικής παραγωγής φυσικού αερίου.

Το OilPrice.com πρόσθεσε, ότι το Ιράν, έχει μια νέα 20ετή συμφωνία με τη Ρωσία που καλύπτει πολιτική, ασφάλεια, στρατιωτική, αμυντική και οικονομική συνεργασία, που επιτρέπει στη Μόσχα να διατηρεί de facto τον έλεγχο του πού και σε ποια τιμή πωλείται, η συντριπτική πλειοψηφία του ιρανικού φυσικού αερίου.

Έγραψε επίσης: «Ο έλεγχος αυτής της δυνητικής απειλής, για τη δική της κυριαρχία επί των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη – και η σημαντική γεωπολιτική δύναμη στην ήπειρο που έρχεται με αυτό – ήταν μια σημαντική ανησυχία της Μόσχας εδώ και πολλά χρόνια, όπως και οι δυνατότητες του Ιράν από αυτή την άποψη.  Το Ιράν έχει εκτιμήσει, αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου 1.193 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (Tcf), το δεύτερο μετά τη Ρωσία, το 17 τοις εκατό του συνολικού κόσμου και περισσότερο από το ένα τρίτο των αποθεμάτων του ΟΠΕΚ.

«Επιπλέον, το Ιράν έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην εξερεύνηση φυσικού αερίου,  το οποίο εκτιμάται σε περίπου 80 τοις εκατό, σε σύγκριση με το παγκόσμιο μέσο ποσοστό επιτυχίας 30-35 τοις εκατό.

Ήταν πάντα ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, επομένως, να διασφαλιστεί ότι το ιρανικό αέριο δεν θα «πλημμύριζε» στην Ευρώπη και έτσι, θα υπονόμευε τον βασικό μοχλό ισχύος της Ρωσίας σε ολόκληρη την ήπειρο .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας