Ρωσία εναντίον Τουρκίας για τη στρατιωτική συνεργασία της με Λιβύη

1136
χαφτάρ

Πληθαίνουν οι ρωγμές στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας που στην περίπτωση της Λιβύης τείνουν να γίνουν αγεφύρωτο ρήγμα.

Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα καθεύδει και λειτουργεί δορυφορικά στη Δύση, αντί, έστω και τώρα, μπροστά στις δραματικές εξελίξεις και τους κινδύνους που την απειλούν, να σπεύσει να επωφεληθεί και να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με Ρωσία.

Η Μόσχα ανησυχεί έντονα για την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη και για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), ανέφερε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος αποδέχτηκε επίσης την πρόταση της Τουρκίας για ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη προκειμένου να απωθηθούν οι δυνάμεις του αντίπαλου Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα ΜΜΕ, η Τουρκία έχει ήδη στείλει ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτικούς συμβούλους και εξοπλισμό στην Τρίπολη.

«Αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά, παραβιάζει τα συμφέροντα γειτονικών χωρών, η κατάσταση είναι πολύπλοκη» ανέφερε σε δημοσιογράφους η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.Πρόσθεσε ότι η Μόσχα «σίγουρα ανησυχεί» για την πιθανή ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Υπάρχουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν αποφάσεις για εμπάργκο όπλων, έτσι προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Η εξωτερική στρατιωτική παρέμβαση ίσως περιπλέξει την κατάσταση ενώ η συμπλοκή δεν έχει ακόμα επιλυθεί» ανέφερε η πηγή.

Πούτιν: Η καλύτερη λύση για τη Λιβύη θα ήταν o τερματισμός των εχθροπραξιών

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.

«Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιος, με ποιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα. Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της .

Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Σάρατζ και με το στρατηγό Χαφτάρ.

«Γνωρίζουμε ότι με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν σχέσεις διάφορες χώρες και το επίπεδο των σχέσεων αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Εμείς, η Ρωσία, είμαστε σε επαφή και με την κυβέρνηση του κύριου Σαράτζ, είμαστε σ’ επαφή και με τον στρατηγό Χαφτάρ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη.

Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, είπε ο Πούτιν, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια χώρα που ευημερούσε νωρίτερα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο προσέγγιζε ήδη ορισμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, να βρίσκεται σήμερα σε χάος, σε πλήρη διάλυση και ο εμφύλιος πόλεμος να μην σταματάει. Ποιος έχει δίκιο, ποιος ευθύνεται , είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να το καθορίσει κάποιος» δήλωσε ο Πούτιν.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα θα βελτιώσει τη συνεργασία της με τη Λιβύη προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης και υποστηρίζοντας κοινά βήματα στη Μεσόγειο.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί από το 2011 σε μια εμφύλια σύγκρουση, μετά και την πτώση του επί δεκαετίες ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Τα ανατολικά τμήματα της χώρας ελέγχονται από τη Βουλή της Λιβύης, η οποία υποστηρίζεται στρατιωτικά από τον LNA υπό τον στρατηγό Χαφτάρ. Από την πλευρά της, η GNA, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ, έχει τον έλεγχο των δυτικών επαρχιών, όπως και της Τρίπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας