Ραδιενεργά απόβλητα απ’τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ πέφτουν στον Ειρηνικό

1994
απόβλητα

Τα νησιά μακριά από τη νοτιοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, όπως η Ενεουέτακ, ήταν οι χώροι των 67 αμερικανικών δοκιμών πυρηνικών όπλων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1946-58.

Τα τοιχώματα ενός τεράστιου θόλου από σκυρόδεμα που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να φιλοξενεί απόβλητα από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ έχουν διαρρηχθεί και τα απόβλητα χύνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ενώ η επιβλητική δομή της Ατόλης Ενεουέτακ στις Νήσους Μάρσαλ μπορεί να μοιάζει με κάτι από μια ταινία του Τζέιμς Μποντ, ο Γκουτέρες το περιέγραψε ως ένα «είδος φέρετρου»: μια ζωντανή απόδειξη της εποχής του ψυχροπολεμικού πυρηνικού ανταγωνισμού.

Το έδαφος που δέχθηκε την ραδιενεργή ακτινοβολία από τις δοκιμές τοποθετήθηκαν σε έναν κρατήρα ο οποίος στη συνέχεια καλύφθηκε με 18 ίντσες σκυροδέματος, μέτρο που αποδείχθηκε αναποτελεσματικό για τη συγκράτηση των αποβλήτων μακροπρόθεσμα.

Ο Γκουτέρες επιβεβαίωσε τις ανησυχητικές πληροφορίες ενώ μιλούσε σε φοιτητές στα νησιά Φίτζι ως μέρος μιας περιήγησης στο Νότιο Ειρηνικό, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η διαρροή, σύμφωνα με τον Γκουτέρες, έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα αποτελέσματα της.

Σύμφωνα με το RT, εκτός από τη χρήση του για την αποθήκευση των επικίνδυνων ατομικών αποβλήτων, ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο πως ο Ειρηνικός κατέστη το «θύμα» των αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών. Τα νησιά μακριά από τη νοτιοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, όπως η Ενεουέτακ, ήταν οι χώροι των 67 αμερικανικών δοκιμών πυρηνικών όπλων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1946-58.

​Ένα τέτοιο τεστ ήταν η βόμβα υδρογόνου «Bravo» του 1954, η οποία παραμένει το ισχυρότερο ατομικό όπλο που δοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ. Η έκρηξή του ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερη από τις ατομικές βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην Ιαπωνία.

Οι ντόπιοι που ζούσαν στα νησιά Μάρσαλ χρειάστηκε να εκκενωθούν και να επανεγκατασταθούν από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί κατέληξαν να εκτεθούν σε πυρηνικά φαινόμενα από τις δοκιμές.

Ενώ ο Γκουτέρες δεν είχε συγκεκριμένες συστάσεις για τον τρόπο ελαχιστοποίησης του αντίκτυπου της καταστροφής, προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθούν σύντομα μέτρα. Μια ισχυρή καταιγίδα στην περιοχή θα μπορούσε να βλάψει το κάλυμμα περαιτέρω, γεγονός το οποίο θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας