Πώς θα αντιδράσει στην παραπομπή Τραμπ η Wall Street;

1322
παραπομπή

Όλος ο κόσμος έχει στραμμένα σήμερα τα βλέμματα στις ΗΠΑ και στις αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις. Σε μία στροφή 180 μοιρών η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει επίσημη έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

 Πώς όμως επηρεάζει η απόφαση αυτή τις αγορές σε μία περίοδο, που έχουν να αντιμετωπίσουν εμπορικές αντιπαραθέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και την απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας;

Το τι συνέβη στη Wall Street (που δίνει την κατεύθυνση και στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη) στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, που είχαμε ανάλογη έρευνα κατά Αμερικανού προέδρου, είναι ίσως ενδεικτικό του τι πρέπει να περιμένουμε.

H ανακοίνωση από την Νάνσι Πελόζι έγινε μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς μετοχών, αργά το βράδυ της Τρίτης. Επομένως η πρώτη επίσημη αντίδραση των αγορών θα έρθει σήμερα. Ωστόσο είχαν από νωρίτερα διαρρεύσει πληροφορίες και η νευρικότητα, που αυτές πυροδότησαν, είναι εν μέρει υπεύθυνη για την πτώση του S&P 500 κατά 0,84%. Στα πρώτα σχόλιά τους αναλυτές τόνιζαν πως ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι τα ζητήματα, που τους απασχολούν πολύ περισσότερο από τις όποιες εξελίξεις στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Από την έρευνα που ανοίγει έως την απόφαση για καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ ο δρόμος είναι εξαιρετικά μακρύς και δύσβατος για την προσπάθεια των Δημοκρατικών. Ουσιαστικά η αγορά πιστεύει ότι έχουμε ελάχιστες πιθανότητες να φτάσουμε σε κάτι τέτοιο καθώς για να συμβεί η καθαίρεση θα πρέπει η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία να καταδικάσει με πλειοψηφία 2/3 τον Τραμπ.

«Δεν πρόκειται να συμβεί. Είναι αδιανόητο να δεις μία ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία να καταδικάζει έναν Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο» σχολίασε ο Μπάκι Χέλγουϊγκ, αντιπρόεδρος της BB&T Wealth Management, εκτιμώντας ότι θα έχουμε κάτι ανάλογο με την παραπομπή του Μπιλ Κλίντον το 1998, που σταμάτησε επίσης στη Γερουσία.

Πώς είχε όμως αντιδράσει η Wall Street πριν από 21 χρόνια; Η πρώτη αντίδραση ήταν ο φόβος και οι ρευστοποιήσεις που οδήγησαν τον S&P 500 σε πτώση 10% κατά τις 11 συνεδριάσεις έως και τις 8 Οκτωβρίου 1998, το διάστημα δηλαδή από την ανακοίνωση της έρευνας έως την αποστολή των άρθρων της παραπομπής στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο δείκτης (ο πλέον αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς μετοχών) ωστόσο κατάφερε να καλύψει το σύνολο του χαμένου έδαφος στη συνέχεια, σε πολύ μικρό διάστημα, έως τις 21 Οκτωβρίου. Και τελικά αποχαιρέτισε το 1998 με κέρδη ύψους 27%!.

Τι είχε συμβεί όμως το 1974; Τους μήνες που προηγήθηκαν της παραίτησης του Ρίτσαρντ Νίξον και ενώ o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν υπό απειλή καθαίρεσης για το σκάνδαλο Watergate, είχαμε σημαντική πτώση της Wall Street και βουτιά του δολαρίου.

Ωστόσο οι πιέσεις και η έντονη αστάθεια στις αγορές είχαν ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό να κάνουν με την απόφαση του Νίξον να αναστείλει τη μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό, αλλά και την ύφεση, που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όπως εξηγεί στο Reuters o Τζον Νόρμαντ, αναλυτής της JPMorganH παραίτηση ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα.

Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται άλλωστε τόσο για το ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου όσο για το τι προτίθεται να κάνει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, η εκλογή του Τραμπ το 2016 πυροδότησε ράλι (χάρη στην άμεση εξαγγελία γενναίων φοροελαφρύνσεων) και όχι πτώση.

πηγή: nstas@naftemporiki.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας