Πόσο «απροετοίμαστη» δικαιούται να δηλώνει η κυβέρνηση στο προσφυγικό;

1589

Yπό άλλες συνθήκες, ίσως και να είχε κάποιο ενδιαφέρον η (έστω προσχηματική) απόπειρα αυτοκριτικής εκ μέρους κάποιων κυβερνητικών στελεχών για τους καταφανώς λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. Ενδεχομένως, σε μια τέτοια περίπτωση, να είχε νόημα και η κριτική που δέχτηκε το κυβερνητικό επιτελείο ακόμη κι από την Αυγή, που καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής «αργά αντανακλαστικά» στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Με συγχωρείτε, αλλά μπροστά στις αποκρουστικές εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου από τον καταυλισμό στη Μόρια, οποιαδήποτε κουβέντα χάνει το νόημά της. Τι μπορεί να πει κανείς άραγε, όταν βλέπει ανθρώπους να ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης αλλά και πρωτοφανούς ψύχους; Έχει νόημα απλά να παραδεχτεί τις «άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκεί οι πρόσφυγες», όπως έκανε ο Γιάννης Μουζάλας; Ή μήπως υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που να μην κατάλαβε πως «η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη» (και) στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως έσπευσε να δηλώσει ο Δημήτρης Βίτσας; Σε τελική ανάλυση, πόσο νομιμοποιείται το κυβερνητικό επιτελείο να επικαλείται «έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας» επί τους συγκεκριμένου ζητήματος;
Η αλήθεια είναι πως τίποτα όσον αφορά στη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό δεν προέκυψε εν μία νυκτί. Εδώ κι αρκετό καιρό ήταν δεδομένος ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά νησιά, ως απόρροια και της περίφημης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Από το καλοκαίρι κιόλας είχαν δημοσιοποιηθεί πάμπολλες καταγγελίες σχετικά με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα περισσότερα hot spot ανά την ελληνική περιφέρεια, κυρίως δε σε αυτό της Μόρια. Επιπλέον, είμαι βέβαιος πως όταν την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωνε πως «κερδήθηκε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος για τους πρόσφυγες», είχε υπόψη του το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας καθώς επίσης και την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στη φιλοξενία τους στα νησιά.
Τίποτα από τα παραπάνω όμως δε στάθηκε ικανό να κάνει τους αρμόδιους να κινηθούν πιο αποφασιστικά. Γιατί μπορεί κάποιοι δικαίως να ρίχνουν (δικαίως) ευθύνες σε μερίδα των τοπικών κοινωνιών για την ξενοφοβική στάση που τηρεί, όμως, ας μη γελιόμαστε, αποκλειστικός υπεύθυνος, προκειμένου να μη βρεθούν εκατοντάδες πρόσφυγες κυριολεκτικά απροστάτευτοι στο έλεος του χιονιά, είναι το ελληνικό κράτος. Κι αυτό εν προκειμένω δυστυχώς «ξεβρακώθηκε»…
Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο πως η κατάσταση στο προσφυγικό καθίσταται καθημερινά ολοένα και πιο εκρηκτική. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσοι θα είναι αυτοί, που θα «αγανακτήσουν» την επόμενη φορά που θα υπάρξει εξέγερση σε οποιοδήποτε hot spot ανά την επικράτεια εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν.
Κανείς λοιπόν δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να δηλώνει «απροετοίμαστος» σε ένα ζήτημα, το οποίο έρχεται να δοκιμάσει βασικές δημοκρατικές ευαισθησίες της Ευρώπης κι όχι μόνο. Κι όπως έχει αποδειχτεί, αυτές δε φαίνεται ούτε στη χώρα μας ούτε στις υπόλοιπες  χώρες-μέλη της ΕΕ να αποτελούν μέρος του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»..
Πηγή: tvxs.gr
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας