Πυρά ρωσικής πρεσβείας κατά Πάιατ: Αφορμή θέματα Ορθοδοξίας-Μείζον αντιπαράθεση γεωστρατηγικών διαστάσεων

807
Με 33 λέξεις, η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα δίνει τη δική της απάντηση στον Τζέφρι Πάιατ που μίλησε για τη θρησκεία και την ορθοδοξία.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα έστρεψε τα πυρά της κατά του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ κάνοντας λόγο για «αγραμματοσύνη» και άγνοια στα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία, ενώ τον κατηγορεί για «εργαλειοποίηση της θρησκείας και παραπληροφόρηση».
Αφορμή στάθηκε τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας.
«Υποστηρίζουμε τον ηγετικό ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και της κυριαρχίας της» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Άμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η οποία έκανε retweet την ανάρτηση του Αμερικανού πρέσβη, προσθέτοντας ένα αιχμηρό σχόλιο.
«Η αγραμματοσύνη στα της Ορθοδοξίας, η άγνοια των κανόνων της, η εργαλειοποίηση της θρησκείας, η παραπληροφόρηση… Όλα αυτά δεν είναι συμβατά ούτε με την πίστη, ούτε με την ηθική, ούτε με τη διπλωματία» υπογράμμισε με έμφαση η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.
Ο Αμερικανός πρέσβης μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στη «σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της θρησκευτικής ελευθερίας ευρύτερα».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην Ουκρανία, εξαπολύοντας επίθεση στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς επεσήμανε πως ήταν εκείνη που «διέλυσε τους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Ουκρανία» ενώ ο Βαρθολομαίος «επέλεξε διαφορετικό δρόμο, συνεχίζοντας να μνημονεύει τη Ρωσική Εκκλησία και να καλεί για συμφιλίωση μεταξύ των εκκλησιών της Ουκρανίας».
Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε πως η Μόσχα «συνεχίζει να προσπαθεί να υποκινήσει την αστάθεια και να υπονομεύσει την κυριαρχία των ανεξάρτητων εθνών» όπου οι Ορθόδοξοι πολίτες πλειοψηφούν, ενώ επιχειρεί «να ανατρέψει την ιστορική παραχώρηση του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ουκρανίας».
Για τον κ. Πάιατ και τις ΗΠΑ, η Ρωσία αποτελεί μία «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» για τη συμμετοχή της σε «συστηματικές, συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας».
«Πιο πρόσφατα, στις 29 Δεκεμβρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει τη δική της πατριαρχική εξαρχία στην Αφρική. Μετά τη διακοπή των δεσμών με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής για την υποστήριξη της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι ρωσικές αρχές ωθούν τώρα περίπου 100 Ορθόδοξους κληρικούς στην Αφρική να ενταχθούν στην εξαρχία τους και να υπογράψουν μία υπόσχεση πως “δεν το κάνουμε για την επιδίωξη οικονομικό όφελος”» πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Η δημιουργία της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική

Πρόσφατα, ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων στο Πατριαρχείο Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολάμσκ μίλησε στο Sputnik και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους λόγους της δημιουργίας της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική.
Ήταν 2019, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης ΑφρικήςΘεόδωρος Β΄, αναγνώρισε τη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να εκτιμά πως θα επηρεάζονταν η εκκλησιαστική ζωή των Ρώσων πιστών στην Αφρική ως συνέπεια αυτής της απόφασης. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε την απόφαση για δημιουργία της Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε θεωρητικό το ερώτημα εάν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να αποκλείσει από τη νέα Εξαρχία τα εδάφη που βρίσκονται στη δικαιοδοσία των ιεραρχών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εάν οι ίδιοι δηλώσουν τη μη αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών.
«Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε τους κληρικούς (σ.σ. του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), οι οποίοι αντιλήφθηκαν τη λανθασμένη θέση του Πατριάρχη τους και να μην τους αποδεχθούμε στην Εκκλησία μας. Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να αρνηθούμε στους Ορθοδόξους πιστούς στην Τουρκία (σ.σ. της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) την ποιμαντική φροντίδα σε συνθήκες κατά τις οποίες ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως τάχθηκε υπέρ του Σχίσματος» επεσήμανε ο Ιλαρίων ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδρυτής της Αλεξανδρινής Εκκλησίας θεωρείται ο Απόστολος Μάρκος, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επίσκοπός της. Το 451 η Αλεξανδρινή Εκκλησία έγινε Πατριαρχείο και «μέχρι πρόσφατα βρίσκεται σε ισχυρή εκκλησιαστική εξάρτηση από την Κωνσταντινούπολη».
Η κανονική επικράτεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας είναι οι χώρες της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. Επί του παρόντος, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει 27 μητροπόλεις και τέσσερις επισκόπους με προκαθήμενο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β΄.

Το χρονικό της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

Το 2019 ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συγχωνεύσουν δύο σχισματικούς οργανισμούς σε μία αποκαλούμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».
Όπως διακηρύχθηκε, στην Ουκρανία διεξήχθη συμβούλιο ενοποίησης των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ουκρανίας με τη νέα εκκλησία να λαμβάνει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε μπαράζ αναταραχών στην Ορθοδοξία και ειδικά στο εσωτερικό της Ουκρανίας με βίαιες διαμάχες μεταξύ των πιστών της κάθε εκκλησίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να διακόπτει τις σχέσεις με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τους αρχιεπισκόπους και τους επισκόπους άλλων Εκκλησιών που δέχθηκαν το ουκρανικό σχίσμα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε ξεκαθαρίσει ότι η παράδοση του τόμου της αυτοκεφαλίας στη σχισματική εκκλησία «δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και τη θρησκευτική ελευθερία» αλλά «οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί», ενώ υποστήριξε ότι η πράξη του Πατριάρχη υποκινήθηκε μεταξύ άλλων από αμερικανικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας