Ο διακαής πόθος και της κυβέρνησης της ΝΔ είναι είναι η «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, στους αγώνες, στη συνδικαλιστική δράση, και αυτό έχει κάνει με μια σειρά από αντεργατικές ενέργειες, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού. Όπως, για παράδειγμα, η άρση μέσω ΠΝΠ της απαγόρευσης για επιστράτευση των απεργών, ή το γεγονός πως έχει βάλει σε καραντίνα τη συνδικαλιστική δράση, αφού σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται μετακίνηση εκλεγμένων συνδικαλιστών, για να προστατέψουν τους εργαζομένους στους χώρους δουλειάς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου κυριολεκτικά έχει ενσκήψει όχι η πανδημία του κοροναϊού, αλλά η «πανδημία» κυβερνητικών και εργοδοτικών αυθαιρεσιών.
Τελευταίο παράδειγμα παρεμπόδισης αλλά και τιμωρίας της συνδικαλιστικής δράσης αυτό που έγινε την Πέμπτη 16 Απρίλη 2020, το πρωί, έξω από το υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των εκπαιδευτικών κατά του νέου αντεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση, εν μέσω κρίσης κορονοϊού και τη στιγμή που έχει βάλει στην καραντίνα τα πάντα και τους πάντες· πλην βεβαίως, αυτούς και εκείνα που εξυπηρετούν τις πολιτικές της λιτότητας, της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου και της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων και του λαού.
Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, η αστυνομία «θεώρησε» πως δεν είχα τα απαραίτητα «δικαιολογητικά» οι διαμαρτυρόμενοι εκπαιδευτικοί και αλληλέγγυοι, με αποτέλεσμα να αρχίζει να «μοιράζει» πρόστιμα: μεταξύ αυτών, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, εκλεγμένος συνδικαλιστής με το ΜΕΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστική δράση) και η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» (επαγγελματική υποχρέωση, που επιτρέπεται βάσει αυτών που έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς).
Το ΜΕΤΑ διά των εκπροσώπων του, αντιδρώντας στην παρέμβαση, παρεμπόδιση και τιμωρία της συνδικαλιστικής δράσης, από πλευράς αστυνομίας και κυβέρνησης, απέστειλε νέα επιστολή προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου καταγγέλλει το γεγονός και ζητεί εκ νέου να υπάρξει επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να μη θεωρούνται «παράνομες» οι συνδικαλιστικές δράσεις και διεργασίες (σ.σ.: στην πρώτη του επιστολή είχε προτείνει να υπάρξει Βεβαίωση μετακίνησης των συνδικαλιστών κατά το πρότυπο των αιρετών).
Μάλιστα, στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αφού υπογραμμίζει την «αφωνία» από πλευράς του προέδρου στο ζήτημα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης (σ.σ.: όπως αναφέρεται «Ο συνάδελφος πρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ μας ενημέρωσε (08-04-2020) ότι στις 03-04-2020 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος του είπε πως θα εξετάσει το θέμα και θα απαντήσει. Πέρασαν ήδη 13 ημέρες και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη»), σημειώνει:
«Είναι φανερό ότι η επιβολή αυτών των προστίμων εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική περιορισμού και κατάργησης της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, σε μια περίοδο που τα συνδικάτα χρειάζεται να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν για να υπερασπίσουν τους εργαζομένους και να αποκρούσουν τα αντεργατικά μέτρα Απαιτούμε, για μια ακόμη φορά, από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ να παρέμβει με όλα τα μέσα που διαθέτει για να κατοχυρώσει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι η ΑΔΕΔΥ οφείλει να απαιτήσει την ακύρωση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί, κατά την άσκηση τόσο των συνδικαλιστικών όσο και των εργασιακών – επαγγελματικών καθηκόντων».