Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Κρατικό Νίκαιας:-«Ασθενείς πεθαίνουν επειδή δεν έχουμε ΜΕΘ COVID-19»

    1025
    Πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Κρατικό Νίκαιας

    Τη ζοφερή κατάσταση με ασθενείς να ξεψυχούν στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» με έναν κοινό αναπνευστήρα, περιμένοντας να διακομισθούν σε νοσοκομείο με ΜΕΘ COVID-19, μας περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων του, Γιάννης Τσολάκης.

    Διασωληνωμένοι με έναν κοινό αναπνευστήρα των ΕΚΑΒ, εκτός ΜΕΘ COVID-19, που τελικά υποκύπτουν, περιμένοντας μάταια να διακομισθούν στη σωστή ΜΕΘ. Παροχές οξυγόνου, που με το ζόρι καλύπτουν τους ασθενείς. Προσωπικό που δεν επαρκεί, καθώς στις ήδη υπάρχουσες μεγάλες ελλείψεις, προστίθενται και οι νοσούντες του υγειονομικού προσωπικού, που δεν αναπληρώνονται. Αποφάσεις που λαμβάνονται, όχι από το ΔΣ, αλλά από τον διοικητή που δεν λογοδοτεί σε κανέναν, ήδη από το 2019!

    Το επικίνδυνο για την υγεία των νοσηλευομένων καθεστώς που επικρατεί στο Περιφερειακό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» μας περιγράφει ο πρόεδρος των εργαζομένων του, Γιάννης Τσολάκης.

    «Εμείς δεν έχουμε καν ΜΕΘ COVID-19, έχουμε απλές κλίνες ΜΕΘ» μας προκαταλαμβάνει. «Νοσηλεύουμε στις τρεις κλινικές μας COVID-19 περιστατικά, τα οποία διασωληνώνονται. Τα 120 κρεβάτια για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε κάθε εφημερία γεμίζουν. Διασωληνώνονται οι ασθενείς με το σκεπτικό ότι θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο που θα έχει ΜΕΘ COVID-19. Σπανίως γίνεται πλέον» προσθέτει.

    Επειδή εσχάτως δεν υπάρχει ούτε μία ελεύθερη διαθέσιμη ΜΕΘ COVID-19 σε όλη την Αττική, το αποτέλεσμα είναι ο ασθενής να εγκλωβίζεται ακόμη και μέχρι… τελευταίας πνοής στον φορητό αναπνευστήρα.

    «Ένας ασθενής μπορεί να μείνει και ολόκληρη την ημέρα στον αναπνευστήρα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Ο φορητός αναπνευστήρας παρέχει οξυγόνο στον ασθενή για μικρό διάστημα, όσο χρειάζεται για τη μεταφορά του. Φανταστείτε ότι φορητό αναπνευστήρα έχουν στα ασθενοφόρα και οι κλινικές τούς χρησιμοποιούν όσο χρειάζεται να διασωληνωθεί ένα περιστατικό και να μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν είναι η οξυγόνωση κατάλληλη» μας εξηγεί ο κ. Τσολάκης, τονίζοντας ότι στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας «θα έπρεπε να νοσηλεύουμε περιστατικά COVID-19 μέχρι την ώρα που δεν θα χρειάζονται διασωλήνωση, εφόσον δεν διαθέτουμε ΜΕΘ COVID-19. Το αυτονόητο» προσθέτει, αποκαλύπτοντας κι άλλη «ρωγμή» στο σύστημα:

    «Οι παροχές οξυγόνου που έχουμε, στο μεταξύ, με το ζόρι καλύπτουν τους ασθενείς μας. Να λάβουμε υπόψη μας ότι οξυγόνο παρέχεται και στους ασθενείς χωρίς κορονοϊό. Η παροχή που έχουμε δεν επαρκεί για όλους. Να θυμίσω ότι γέμισαν από το απόγευμα της τελευταίας εφημερίας και στις τρεις κλινικές μας και τα 120 κρεβάτια COVID-19 και ψάχναμε τρόπο να γίνουν διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία».

    Γιατροί επιλέγουν ποιοι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ κορονοϊού 

    Συνεχή είναι τα αρνητικά ρεκόρ με κρούσματα και διασωληνωμένους. Την Πέμπτη καταγράφηκαν, 3.073 νέα κρούσματα, 45 νεκροί, 645 διασωληνωμένοι. Τι προαλείφεται για το επόμενο διάστημα, στο οποίο η κυβέρνηση σχεδιάσει τη σταδιακή άρση του lockdown;

    «Στα νοσοκομεία με ΜΕΘ οι γιατροί επιλέγουν, όπως στο Μπέργκαμο, ποιοι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ COVID-19 και ποιοι θα μείνουν διασωληνωμένοι εκτός! Αυτό ισχύει παντού. Και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση» σχολιάζει ο κ. Τσολάκης. «Το κακό είναι ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο διασποράς της νόσου για να πεις ότι θα δούμε τα αποτελέσματα μιας πολιτικής. Είναι lockdown αυτό, που ενώ έχουμε κλειστά τα μαγαζιά και πεινάνε άνθρωποι, στα Μέσα Μεταφοράς γίνεται ο μαύρος χαμός;» αναρωτιέται.

    Την Παρασκευή, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας εφημερεύει. «Αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί, αν δεν διογκωθεί. Όσοι έχουν COVID-19 και χρειάζονται ΜΕΘ COVID-19 είναι επί ξύλου κρεμάμενοι. Εφόσον δεν υπάρχουν ΜΕΘ στην Αττική παραμένουν και κρίσιμα περιστατικά, όπως και στην τελευταία εφημερία, διασωληνωμένα με φορητό αναπνευστήρα. Και είχαμε θανάτους. Ασθενείς πεθαίνουν επειδή δεν έχουμε ΜΕΘ COVID-19» αποκαλύπτει ο συνομιλητής μας.

    Φως στο τούνελ δεν μπορεί να δει στο άμεσο διάστημα (τις επόμενες 10-15 μέρες). «Βλέπω μόνο αλματώδη αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων από τη στιγμή που εκτινάχθηκαν τα κρούσματα. Είναι ξεκάθαρο. Τα 3.400 κρούσματα (σ.σ. της Τετάρτης) θα έχουν άμεσα αντίκτυπο και στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους νεκρούς» προβλέπει.

    Κενές το 35% των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας

    Στη Νίκαια, από την αρχή της κρίσης, έχουν προσληφθεί 100 επικουρικοί νοσηλευτές και 30 επικουρικοί γιατροί. Δεν βοήθησαν κάπως την κατάσταση;

    «Το προσωπικό που ήδη υπήρχε δεν κάλυπτε τις ανάγκες μας και οι προσθήκες είναι μηδαμινές σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε να είχαν γίνει ειδικά εν μέσω πανδημίας. Σκεφτείτε ότι με μια πρόχειρη καταγραφή στις αρχές του έτους, το 35% των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου είναι κενές! Η τεχνική υπηρεσία με το ζόρι βγάζει κυκλική βάρδια! Τρεις ψυκτικοί, χωρίς ένα ρεπό. Ναι μεν εντοπίζουμε τις ελλείψεις στο νοσηλευτικό κι ιατρικό προσωπικό, και δικαίως, αλλά και όλες οι υποστηρικτικές ειδικότητες έχουν τεράστια σημασία για να λειτουργεί το νοσοκομειακό σύστημα και έχουν εκκωφαντικές ελλείψεις» μας απαντά ο πρόεδρος των εργαζομένων του Περιφερειακού Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

    Επομένως, το ότι ξαφνικά παίρνουν προσωπικό από το ΕΣΥ, για να στελεχώσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία «δεν είναι απλώς λάθος, είναι θανατηφόρο!» διαπιστώνει ο συνομιλητής μας.

    «Το προσωπικό στο Κρατικό Νίκαιας ήδη δουλεύει πέρα από τα όριά του, με τις ελλείψεις και τα κομμένα ρεπό. Γιατί μέσα στο υπάρχον πρόβλημα έχουμε και το επιπρόσθετο των επιμολύνσεων του προσωπικού και της καραντίνας, στην οποία βγαίνουν οι συνάδελφοι. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάποιο μέρος του προσωπικού μένει σπίτι ή νοσηλεύεται και δεν μπορεί να βοηθήσει».

    Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας λειτουργεί παρανόμως χωρίς ΔΣ

    Στις εκκλήσεις που απηύθυνε το υπουργείο Υγείας προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι.

    «Δεν υπάρχει κίνητρο για να έρθει κάποιος στα νοσοκομεία τώρα. Ο σώσων εαυτώ σωθήτω» αναφωνεί ο κ. Τσολάκης.

    Στο μεταξύ, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η χώρα, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας «λειτουργεί παρανόμως χωρίς ΔΣ», καταγγέλλει ο κ. Τσολάκης. «Αυτό σημαίνει ότι όλες τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο διοικητής μόνος του!

    Απορεί κανείς γιατί ενώ έχουν εκλεγεί τα αιρετά μέλη, ένας εκπρόσωπος των γιατρών και ένας του υπόλοιπου προσωπικού, από τον Δεκέμβρη του ‘19, το υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει τη σύνθεση του ΔΣ: «Αυτό γίνεται με δόλο, ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος, καμία διαφάνεια, και να λαμβάνει ένας άνθρωπος αυθαίρετα όλες τις αποφάσεις» εκτιμά ο κ. Τσολάκης.

    «Διότι πέρα από τις κατανομές των κλινικών, σε αυτές τις αποφάσεις υπάρχουν και χρηματικά κονδύλια. Τις αποφάσεις όλες θα κληθεί το επόμενο ΔΣ να τις επικυρώσει! Εκτός από παράνομο, αυτό είναι και παράλογο» καταλήγει.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας