Προσφυγικό: Υπό διάλυση η ΕΕ. Χωρίς συμφωνία, προσπαθούν να σώσουν προσχήματα

1480
αυστρία

Η υπόθεση μιας γενικής λύσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει πλέον αποκλειστεί από την ίδια την Merkel.

H ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, επισημοποιώντας την διάλυση της ΕΕ και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον λεγόμενο χώρο της Σέγκεν.

Η ραγδαία επιστροφή της Ευρώπης στα έθνηκράτη εκφράζεται πλέον σε όλους τους τομείς και με πιο έντονο τρόπο, δυστυχώς, εκεί που λαμβάνει την πιο συντηρητική της μορφή: στο μεταναστευτικό προσφυγικό.

Κ.Μ.

ΝΑΥΑΓΙΟ Η “ΠΑΡΑΣΥΝΟΔΟΣ”

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΥΚΛΟΥΣ ΧΩΡΩΝ

 

«Μεγάλο μέρος των σημερινών συζητήσεων θα αφορά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και το πως θα μειώσουμε την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη» δήλωσε στους δημοσιογράφους η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την άφιξη της στην μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Θα υπάρξει επίσης συζήτηση για τη δευτερεύουσα μετανάστευση, πως θα αντιμετωπίσουμε  ο ένας τον άλλον μέσα στο χώρο της Σένγκεν, πως θα μπορέσουμε να βρούμε μια εύλογη ισορροπία» σημείωσε η Μέρκελ.

Όπως είπε, «τα συζητούμε αυτά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όμως γνωρίζουμε ότι δυστυχώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα έχουμε μια πλήρη λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα. Γι’ αυτό θα υπάρξουν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλων. Δεν θα περιμένουμε πάτα τα 28 μέλη, αλλά θα σκεπτόμαστε τι είναι σημαντικό σε ποιον. Αυτήν η αναζήτηση ενός”modus vivendi” και η συνέχιση της δουλειάς για να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση βρίσκεται στο κέντρο των σημερινών συνομιλιών. Η δουλειά θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Σήμερα είναι μια συμβουλευτική συνάντηση εργασίας. Είναι μια πρώτη αντραλλαγή, τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Για τον αν όμως μπορούμε να έχουμε διμερείς και τριμερείς συμφωνίες μέσα στις ερχόμενες μέρες, η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική» , κατέληξε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ διαπίστωσε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» στο ζήτημα των μεταναστών, καθώς είναι «φέτος η δεύτερη χώρα υποδοχής αιτούντων άσυλο» δήλωσε σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν, ως απάντηση στις επικρίσεις της Ρώμης για τη γαλλική θέση. «Να μην ξεχνάμε ποτέ τις αξίες μας, θα είμαι ασυμβίβαστος στο σημείο αυτό» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε, μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα», αλλά και «ανθρωπιά».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση για το άσυλο και τη μετανάστευση, που θα αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τρόπο διαρθρωτικό.

Σύμφωνα με τον κ. Κόντε, «πρέπει να ξεπερασθεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Με την πρότασή της η Ρώμη ζητεί «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Παράλληλα, ζητεί τη δημιουργία κέντρων στη Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου θα εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.

Η βασική ιδέα της ιταλικής πρότασης, σύμφωνα με τους σχολιαστές, είναι ότι η άφιξη στην Ιταλία ενός μετανάστη ή πρόσφυγα θα πρέπει να σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, με όλες τις ευθύνες που αυτό συνεπάγεται, δηλαδή με τη δυνατότητα να σταλεί υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ένωσης. Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί τη δυνατότητα επιστροφής σ’ αυτή που μέχρι σήμερα ονομάζεται «χώρα πρώτης εισόδου» ενός αριθμού προσφύγων που στο μεταξύ έχουν μετακινηθεί προς άλλα κράτη μέλη.

Η ιταλική πρόταση, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνά οριστικά τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος αντιμετώπιζε το θέμα με την λογική κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του, ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε απόψε ότι θα μελετήσει την ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό. Όπως είπε, οι ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις», παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας. «Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό» τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός.

«Το σημαντικό για το Βέλγιο είναι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Είναι μια προϋπόθεση για να είναι ασφαλής η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στη ζώνη Σένγκεν» δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαρλ Μισέλ, κατά την άφιξή του στην άτυπη μίνι σύνοδο.

«Το δεύτερο σημαντικό σημείο σήμερα είναι να καταστήσουμε σαφές ποιες είναι οι εν δυνάμει προϋποθέσεις για τη δημιουργία χότσποτ και κέντρων υποδοχής βάσει του διεθνούς δικαίου. Το τρίτο σημείο είναι πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια συμφωνία για το Δουβλίνο για να εγγυηθούμε αλληλεγγύη και ευθύνη» επισήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.

«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας