Προς ναυάγιο η Σύνοδος Κορυφής. Στην εντατική “διασωληνωμένη” η Ε.Ε

1339
σύνοδος

Με ευθύνη της Γερμανίας, η οποία υπονομεύει κάθε προσπάθεια να υπάρξει μια θετική λύση για να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς οι βαρύτατες συνέπειες της διπλής κρίσης στις πιο αδύναμες χώρες της Ε.Ε, η τηλε-Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε  όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθεί, μάλλον, σε ναυάγιο αν όχι και σε φιάσκο.

Η Γερμανία με μια χωρίς προηγούμενο αλαζονεία “φτύνει” στην κυριολεξία τον Ευρωπαϊκό Νότο, συμπεριφερόμενη ακόμα και σε μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, περισσότερο ως αποικιοκράτης τους, παρά ως εταίρος.

Το ζήτημα του ευρωομόλογου ή για την περίσταση κορονοομολόγου, έχει κλείσει οριστικά για το γερμανικό μπλοκ της Ε.Ε, το οποίο ούτε καν συζητάει οποιαδήποτε μορφής αμοιβαιοποίησης χρέους, επικαλούμενο ως πρόσθετο επιχείρημα ότι για να θεσμοθετηθεί, χρειάζεται, δήθεν, αλλαγή Συνθηκών. Πολύ περισσότερο η Γερμανία και η “παρέα” της δεν συζητάει την “κοπή χρήματος” για τη χορήγηση “δωρεάν” κεφαλαίων στις χώρες του Νότου, πράγμα που θα ήταν και η μόνη επιλογή για να αποφύγουν οι τελευταίες την υπερχρέωση και την χρεοδουλοπαροικία.

Η αλήθεια είναι ότι τώρα, πλέον, το ευρωομόλογο δεν το προτείνουν, δυστυχώς, ούτε η Ισπανία αλλά ούτε και η Ιταλία. Και οι δύο αυτές χώρες, με άτολμες ηγεσίες, πολύ κάτω του μετρίου, χωρίς όραμα, αποφασιστικότητα και σχέδιο και με την πονηρά Γαλλία του άχρωμου Μακρόν να το παίζει σε δύο ταμπλό, συμβιβάστηκαν με τις επιταγές του Βερολίνου, αναδιπλώθηκαν και έβαλαν την ουρά στα σκέλια, χωρίς καν να διασφαλίσουν το παραμικρό αντάλλαγμα.

Επίκεντρο των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής είναι τώρα ένα Αναπτυξιακό Ταμείο, το οποίο θα στηριχθεί στον επόμενο 7ετη προϋπολογισμό της Ε.Ε, προκειμένου να εκδώσει ομόλογα με τα οποία θα χρηματοδοτήσει με χαμηλότοκα δάνεια, ιδιαίτερα τις περισσότερο δοκιμαζόμενες χώρες.

Από εκεί και πέρα βεβαίως αρχίζουν τα δύσκολα και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν διενέξεις στη Σύνοδο Κορυφής και ακόμα βαθύτερη παραλυτική κρίση στην Ε.Ε.

Η Ιταλία φαίνεται να ζητά οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο να μην είναι επιστρεπτές, ενώ η Ισπανία λέγεται ότι προτείνει τη χρηματοδότηση των χωρών-μελών, ιδιαίτερα του Νότου, από “αέναα“, όπως λέγονται, ομόλογα, ήτοι ομόλογα για τα οποία θα αποδίδονται οι τόκοι αλλά όχι το κεφάλαιο. Όλες οι πληροφορίες αποκλείουν να υιοθετήσουν τέτοιου είδους προτάσεις η Γερμανία και οι δορυφόροι της στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη.

Αν η Ιταλία και η Ισπανία μπορεί να δώσουν κάποια μάχη στα σημεία στη Σύνοδο Κορυφής, αυτή που θα είναι ωσεί παρούσα στη Σύνοδο θα είναι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα η οποία, αν και σε πιο δεινή θέση από όλους στην Ε.Ε, θα έχει με την παρουσία της, ως συνήθως, ως υπέρτατη αρχή να μην δυσαρεστήσει τη Γερμανία και να πάρει ήσυχα-ήσυχα ότι της προσφερθεί, έστω και αν αυτό είναι ψίχουλα.

Η ελπίδα, όπως πάντα, για το μέλλον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των λαών του Νότου, είναι να πετάξουν στα σκουπίδια το Δ’ Ράιχ που έχει εγκαθιδρυθεί στην ηπειρωτική Ευρώπη και όλα τα άθλια κατεστημένα που κυριαρχούν στις χώρες τους και να ανοίξουν νέους δρόμους ελευθερίας, ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, δημοκρατίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες τους στη βάση της ισοτιμίας, του αμοιβαίου κοινού οφέλους, του αλληλοσεβασμού και της συνανάπτυξης.

Αυτό είναι το μέλλον για μια νέα Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια και για ένα νέο κόσμο πέρα από την κυριαρχία των Βρυξελλών , της γερμανικής μπότας, του χρηματιστικού κεφαλαίου και της παγκοσμιοποίησης.


Ν.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας