Προκλητική απαλλαγή των ΜΑΤ για το όργιο βίας του Ιουνίου 2011

2642
ματ

Με μια προκλητική για τη δημοκρατία και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, απόφαση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας απάλλαξε χθες 18 άνδρες των ΜΑΤ, από τις κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε διαδηλωτές, κατά το διήμερο των μεγάλων κινητοποιήσεων στις 28 και 29 Ιουνίου 2011, που διεξάγονταν με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τη σχετική μήνυση κατά των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος, είχε καταθέσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με πληρεξούσια τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η μήνυση του Αλέξη Τσίπρα και αρκετές ακόμα που κατέθεσαν ιδιώτες και εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, συσχετίστηκαν σε ένα κοινό κατηγορητήριο κατά 18 αστυνομικών: των επικεφαλής των 16 διμοιριών των ΜΑΤ που την 29η Ιουνίου 2011 είχαν υπηρεσία στο Σύνταγμα και δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που είχαν εμπλακεί σε περιστατικό με διαδηλωτή, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου.

Στο εξασέλιδο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι 18 διωκόμενοι αστυνομικοί “προέβησαν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού πολιτών και δη λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις”. Οι 18 αστυνομικοί κατηγορούνταν ακόμα ότι “κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας (…) παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης – συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας”.

Μετά πολλές αναβολές, η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017. Ως πολιτική αγωγή παρέστησαν ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο “Ελπίς”, Ελευθέριος Παναρέτου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος στο Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, και ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης.

Ως μάρτυρες στη δίκη κλήθηκαν να καταθέσουν ο τότε επικεφαλής της ΓΑΔΑ και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Λιούκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Σπύρος Παπασπύρου, και οι τότε διοικητές της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.

Μετά 14 συνεδριάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την ετυμηγορία του, κρίνοντας αθώους και τους 18 κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί τόσο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τσίπρας δεν στήριξε τη μήνυση που είχε υποβάλλει, όσο και το ότι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, πολιτικός προϊστάμενος των οποίων είναι η κυβέρνηση, κατέθεσαν υπέρ των δικαζόμενων αστυνομικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας