Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία: Μην κάνετε δουλειές με το Ιράν

1440
γερμανία

Πριν λίγες ημέρες οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν που αφορούν την μεταλλευτική βιομηχανία, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να σταματήσει να εφαρμόζει ορισμένες δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

Νέες προειδοποιήσεις και απειλές για κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρίες που συνεργάζονται με το Ιράν, εξαπέλυσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, είπε ότι οι εταιρίες που συναλλάσσονται επιχειρηματικά με το Ιράν μπορεί να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά.

«Μπορείτε να κάνετε όσες δουλειές θέλετε με το Ιράν, αλλά έχουμε λόγο όσον αφορά τις βίζες σας. Επειδή αν κάνετε κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε να εισέλθετε στη χώρα μας», προειδοποίησε ο Γκρένελ.

Επίσης επέκρινε τους Γερμανούς πολιτικούς για την απροθυμία τους να υπακούσουν στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την απόδοση του 2% του ΑΕΠ της χώρας στις αμυντικές δαπάνες.

«Όταν κάποιος λέει ότι πρέπει να αναμορφωθεί το ΝΑΤΟ, αλλά δεν προσπαθεί για το 2%, το θεωρώ υποκριτικό. Κάτι άλλο που με εντυπωσιάζει πολύ είναι πως πολλοί Γερμανοί πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν ότι το 2% είναι μόνο ένας στόχος και όχι μια ουσιαστική υποχρέωση», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε έκπληκτος για την «διστακτικότητα» των Γερμανών τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και παγκόσμια, με δεδομένο ότι η χώρα όπως είπε έχει μια οικονομία ισχυρότατη και εξαιρετικό εργατικό δυναμικό, επιχειρηματική καινοτομία και εφευρετικότητα.

Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ εξέδωσε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν σε νέους τομείς που αφορούν το σίδηρο, τον χάλυβα, το αλουμίνιο και το χαλκό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων προς την Τεχεράνη «αν δεν αλλάξει συμπεριφορά». Επίσης είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από άλλα κράτη να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικών μεταλλευμάτων.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ρουχανί προς τα κράτη που συνυπογράφουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), ευρέως γνωστό ως η πυρηνική συμφωνία για το Ιράν. Με την επιστολή αυτή καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία σε διάστημα 60 ημερών καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει εμπλουτισμό ουρανίου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη συμφωνία εντελώς.

Στις 8 Μαΐου 2018, ο Τραμπ ανακοίνωσε την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και επέβαλε κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. οι άλλες χώρες που τη συνυπογράφουν, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ, αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας