Πρέσβης Ιράν: «Δεν αναγνωρίζουμε χώρα με το όνομα Ισραήλ»

886
Δεν αναγνωρίζουμε χώρα με το όνομα Ισραήλ

Παραμονή της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη χώρα μας, Αχμάντ Ναντερί, παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik για την ανεπίσημη προσέγγιση με τη Σ. Αραβία και τις «κόκκινες γραμμές», που θα κρίνουν την επανεκκίνηση των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Παραμονή της 43ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης (11/2), ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη χώρα μας, Αχμάντ Ναντερί, παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik. Μας μίλησε για τις προοπτικές των ιρανοαμερικανικών σχέσεων, τι μέλλει γενέσθαι με την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας JCPOA, τη βάση των ιρανοκινεζικών σχέσεων, αλλά και τις ανεπίσημες συναντήσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία.
«Το θέμα της πλήρους άρσης των κυρώσεων από τις ΗΠΑ ώστε να ωφεληθεί το Ιράν από τις οικονομικές πτυχές του JCPOA, είναι πολύ βασικό και αποτελεί την “κόκκινη γραμμή” της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» μας τόνισε.
«Πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και την ανατροπή του καθεστώτος των συνταγματαρχών, ο μεγάλος ιρανικός λαός ξεκίνησε την επανάστασή του με επικεφαλής τον Ιμάμ Χομεϊνί κατά της μοναρχίας. Δεν ξεχνάμε ότι εκείνες τις μέρες ο φίλος ελληνικός λαός στήριζε την ιρανική επανάσταση με πορείες και διαδηλώσεις. Ευτυχώς, η επανάσταση επικράτησε με τη δυναμική παρουσία του λαού στη σκηνή και η χώρα μας απέκτησε πραγματική ανεξαρτησία μετά από χρόνια εξάρτησης από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η ιρανική επανάσταση, υπήρξε ένα κοινωνικοπολιτικό κίνημα με σημαντικά αποτελέσματα και επιπτώσεις σε διάφορες πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, και κοινωνικές διαστάσεις» είναι το «καλωσόρισμα του πρέσβη», με αφορμή την επέτειο, πριν ξεκινήσει απνευστί κι εν τάχει έναν απολογισμό των «επιτευγμάτων της επανάστασης» όπως μας λέει.
Προτάσσει τη «βιώσιμη πολιτική ανεξαρτησία», τη «δημιουργία πολιτεύματος βασισμένου στη θρησκευτική δημοκρατία», την «ισορροπημένη εξωτερική πολιτική», τη «μέγιστη συμμετοχή του λαού στον καθορισμό της μοίρας του με τη συμμετοχή του σε εκλογικές διαδικασίες», αλλά και την «εκπληκτική πρόοδο στον τομέα των επιστημών».
«Η νανοτεχνολογία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς και το Ιράν είναι σήμερα η έκτη ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο στον τομέα των προϊόντων νανοτεχνολογίας» μας εξηγεί.
«Η αεροδιαστημική είναι ένας άλλος τομέας που ανέπτυξε το Ιράν μετά τη νίκη της Ισλαμικής Επανάστασης και τα τελευταία χρόνια.Έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο».
Τα τελευταία χρόνια, επίσης, σύμφωνα με το έγκριτο παγκόσμιο ινστιτούτο «Photon» υπογραμμίζει ο πρέσβης, «το Ιράν είναι μια από τις αναδυόμενες δυνάμεις στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας και η ενδέκατη χώρα από άποψη ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτής».
Ενώ, «στον τομέα της τεχνολογίας βλαστοκυττάρων, το Ιράν συγκαταλέγεται στις χώρες με εξειδίκευση στον τομέα της έρευνας πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (I.S.P) και μία από τις 10 κορυφαίες χώρες στον κόσμο και βρίσκεται στην πρώτη θέση σε περιφερειακό επίπεδο».
Και συνεχίζει τον απολογισμό ο κος Ναντερί: «Σύμφωνα με την Έκθεση Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το Ιράν είχε την υψηλότερη παγκόσμια ανάπτυξης από το 1980 έως το 2016. Το προσδόκιμο ζωής στο Ιράν το 1979 ήταν τα 55 έτη και το 2016 έφτασε στα 76 έτη. Ο αριθμός της βρεφικής θνησιμότητας μειώθηκε από 2016 το 1990, σε 25 το 2015».
Εξαίρει ως ένα από τα «σημαντικότερα επιτεύγματα της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν» την αύξηση του ρόλου των γυναικών στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, μέσω της αύξησης των γυναικείων υποψηφίων μελών του Κοινοβουλίου «κατά 21%», την «ίδρυση 14 κομμάτων από γυναίκες», τη συμμετοχή γυναικών «σε ποσοστό 27% στις θέσεις των καθηγητών πανεπιστημίων», τη συμμετοχή φοιτητριών «σε ποσοστό 52% στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» και σε «ποσοστό 49%» στην ιατρική κοινότητας της χώρας, κοντά στην «απόκτηση πολύχρωμων μεταλλίων από γυναίκες αθλήτριες σε διεθνείς αγώνες».
«Είναι μόνο ένα μέρος των μεγάλων επιτευγμάτων της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στον τομέα των γυναικών» συνοψίζει την «εισαγωγή» που μας κάνει, ο πρέσβης, προτού ξεκινήσει η συνέντευξη.

Η συνέντευξη με τον πρέσβη του Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, έχει αναφέρει, κύριε πρέσβη, ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κάνει προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβίωση του JCPOA ή στη σύνταξη μιας νέας συμφωνίας κατά τις πενταμερείς συνομιλίες στη Βιέννη. Σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε σε σχέση με την JCPOA; Σε ποιο σημείο είναι οι σχέσεις σας με τις ΗΠΑ; Αναμένεται να επανεκκινηθούν οι συνομιλίες Τεχεράνης -Ουάσινγκτον;
Όπως αναφέρατε, εδώ και αρκετές εβδομάδες, η ιρανική ομάδα διαπραγματεύεται την αναβίωση του JCPOA με τις απαραίτητες βεβαίως εγγυήσεις ότι η αμερικανική πλευρά δεν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία. Οι πληροφορίες που έχουμε από τα τελευταία αποτελέσματα των συνομιλιών δείχνουν ότι έχει σημειωθεί σχετικά καλή πρόοδος και εάν τα άλλα μέρη, ειδικά οι Αμερικανοί, επιδείξουν την απαραίτητη καλή θέληση και εγκαταλείψουν τις υπερβολικές τους απαιτήσεις, σίγουρα θα είναι εφικτή η επίτευξης μιας καλής συμφωνίας στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, παρά τη μη εκπλήρωση των δεσμεύσεων και τις παραβιάσεις των συμφωνηθέντων από την άλλη πλευρά, έχει επιδείξει μέχρι στιγμής την αναγκαία καλή θέληση για την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας και αναμένει ότι τα άλλα μέρη, ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά, να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις, αναγνωρίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και απαιτήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Προφανώς, το θέμα της πλήρους άρσης των κυρώσεων ώστε να ωφεληθεί το Ιράν από τις οικονομικές πτυχές του JCPOA είναι πολύ βασικό και αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.
Τα μέρη του JCPOA δεν πρέπει να περιμένουν ότι το κόστος των καταστροφικών και εσφαλμένων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης αποχώρησης του Τραμπ από τη συμφωνία, θα πρέπει να πληρωθεί από τις τσέπες του ιρανικού λαού. Επομένως, για να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία, η δυτική πλευρά πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ιρανικού λαού και να επιστρέψει από τον λάθος δρόμο που έχει διανύσει μέχρι τώρα.
Η νίκη του Ραϊσί «δεν αφήνει πλέον στο Ισραήλ καμία εναλλακτική από το να επιτεθεί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» μετέδιδε ο ισραηλινός σταθμός «Channel 12» επικαλούμενος ανώτατους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας ιρανικής ηγεσίας. Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι ιρανο-ισραηλινές σχέσεις σήμερα;
Βασικά, δεν αναγνωρίζουμε χώρα με το όνομα Ισραήλ. Είναι κατοχική δύναμη που έχουν καταλάβει τα παλαιστινιακά εδάφη με βία, επιθετικότητα και απαρτχάιντ, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια αγνοούν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για εκκένωση των κατεχόμενων εδαφών.
Το παράνομο ισραηλινό κράτος-σφετεριστή, αντί να λογοδοτήσει στη θέση του κατηγορουμένου σε ένα διεθνές δικαστήριο για τις δεκαετίες εγκλημάτων, γενοκτονιών και κρατικής τρομοκρατίας, καθώς και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων και όπλων μαζικής καταστροφής, εμφανίζεται δυστυχώς ως ενάγων απειλώντας τους λαούς άλλων χωρών, όπως τον μεγάλο λαό του Ιράν. Εάν το κατοχικό ισραηλινό καθεστώς είχε τη δύναμη και το θάρρος να επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σίγουρα θα το είχε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα. Το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι η παραμικρή επίθεση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα φέρει μία αποφασιστική και καταστροφική απάντηση.
Πρόσφατα, σύμφωνα με διαρροές, υπήρξαν ανεπίσημες συναντήσεις της Τεχεράνης με τη Σαουδική Αραβία. Αληθεύει; Τι ακριβώς αποτέλεσε το θέμα των συζητήσεων των δυο πλευρών;
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία είναι δύο σημαντικές ισλαμικές χώρες στην Μέση Ανατολή και η φιλία και η συνεργασία μεταξύ τους μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά μας για την αποκατάσταση των επαφών, την πραγματοποίηση συνομιλιών και την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων και διαφορών. Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε συνομιλία του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό, χαιρέτισε επίσης τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία.
Χαιρετίζουμε λοιπόν τη διπλωματική κινητοποίηση και τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού του Ιράκ να προωθήσουν την κουλτούρα του διαλόγου για την επέκταση της συνεργασίας στην περιοχή και ιδιαίτερα τον θετικό ρόλο του Ιράκ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ.
Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο των προηγούμενων συνομιλιών στη Βαγδάτη, επειδή θεωρούμε τον διάλογο αυτό προς το συμφέρον όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας, αλλά η ημερομηνία και ο χρόνος του επόμενου γύρου συνομιλιών εξαρτάται από τη βούληση του Ριάντ. Όποτε διαμορφωθεί αυτή η βούληση, εμείς θα βρισκόμαστε στη Βαγδάτη. Είναι φυσικό στις συνομιλίες αυτές να συζητούνται τα διάφορα σημεία διαφοράς και σύγκλισης μεταξύ των δύο χωρών είτε στον τομέα των διμερών σχέσεων είτε στους τομείς των περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων και καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε οι θέσεις των δύο χωρών να έρθουν πιο κοντά.
Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, μετά την υπογραφή της 25ετούς συμφωνίας συνεργασίας με το Ιράν, ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να περιφρουρήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015 και να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των σινο-ιρανιικών σχέσεων. Πόσο έχει κινηθεί το Πεκίνο προς αυτή την κατεύθυνση και σε ποια πεδία επικεντρώνεται η συνεργασία των δυο χωρών;
Οι σχέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με την Κίνα είναι στρατηγικές και έχουν βάθος. Η Κίνα, ως μια σημαντική ασιατική χώρα καθώς και ως μεγάλη παγκόσμια δύναμη, έχει πολύ καλές και στρατηγικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Από οικονομική άποψη, θεωρείται ο πρώτος εμπορικός εταίρος του Ιράν και έχει πραγματοποιήσει πολλά έργα μέσω επενδύσεων ή χρηματοδότησεων στο Ιράν. Από την άλλη, οι θέσεις των δύο χωρών συγκλίνουν σημαντικά σε διεθνές επίπεδο. Και σαφές παράδειγμα αυτού είναι η αντίθεση των δύο χωρών στην πολιτική της μονομέρειας και της χρήσης διπλωματίας του εξαναγκασμού κατά των χωρών.
Ως εκ τούτου, στηριζόμενοι σε αυτό το μακροχρόνιο ιστορικό καλών σχέσεων, υπογράφηκε πέρυσι ένα συνολικό στρατηγικό έγγραφο μεταξύ των δύο χωρών με τίτλο «25ετές ολοκληρωμένο σχέδιο συνεργασίας».
Η λογική αυτού του μνημονίου είναι να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και η αναβάθμιση των σχέσεών τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση.
Το μνημόνιο αυτό περιλαμβάνει διάφορες παραγράφους στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της πολιτικής, του κοινοβουλίου, της δικαιοσύνης κ.λπ., και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα, ανακοινώθηκε η έναρξη της εφαρμογής του. Ελπίζουμε ότι με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στη συνεργασία και τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.
-Ποια είναι σήμερα η θέση του Ιράν στην περιφερειακή κατάσταση της Συρίας;
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να γίνουν σεβαστές και να αναγνωριστούν από όλες τις χώρες.
Πριν από 12 χρόνια, μια σειρά δυτικών παρεμβατικών δυνάμεων, μαζί με το Ισραήλ, ορισμένοι περιφερειακοί σύμμαχοί τους, καθώς και μια σειρά από τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με τις δυνάμεις αυτές, προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία και να ανατρέψουν την κυρίαρχη κυβέρνηση της χώρας. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, αιματοχυσιών και καταστροφής των υποδομών της χώρας, αν και δεν κατάφεραν να αλλάξουν το νόμιμο σύστημα αυτής της χώρας, ωστόσο προκάλεσαν τεράστια ζημιά στον λαό της Συρίας και στην περιοχή, οι συνέπειες των οποίων θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ακόμη.
Πιστεύουμε ότι η λύση στη συριακή κρίση είναι εφικτή μόνο μέσω της μη παρέμβασης των δυνάμεων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της Συρίας, αναγνωρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, καθώς και την πραγματοποίηση διαλόγου, διαβουλεύσεων και συμβιβασμών μεταξύ των διαφόρων συριακών ομάδων με σκοπό την επίτευξη μεταξύ τους συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας