Πολωνός ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη στον υψηλότερο κίνδυνο πολέμου εδώ και δεκαετίες

756
Η Ευρώπη στον υψηλότερο κίνδυνο πολέμου εδώ και δεκαετίες

Zero Hedge, Jan 14, 2022 – 02:00 AM

Authored by Lorenz Duschamps via The Epoch Times,

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Η πιθανότητα νέου πολέμου στην Ευρώπη είναι πλέον υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με ανώτερο Πολωνό αξιωματούχο ο οποίος απευθύνθηκε σε εκπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη για τον τελικό γύρο διπλωματικών συνομιλιών.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε ο Ζμπίνιε Ράου στην ομιλία του, χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία .

Ο Zbigniew Rau, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ανάκτορο Hofburg στη Βιέννη της Αυστρίας, στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Ο επικεφαλής του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε το σχόλιο απευθυνόμενος σε απεσταλμένους από τα 57 μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)- απαριθμώντας σειρά συγκρούσεων στις οποίες έχει αναφερθεί η εμπλοκή της Μόσχας.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική σημαντικής στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Ράου, αναφερόμενος πιθανότατα στην ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων από τη Ρωσία κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία .

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσα και γύρω από την Ουκρανία», πρόσθεσε, καλώντας για «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».

Δυτικά έθνη έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία όταν το Κρεμλίνο συγκέντρωσε στρατιωτικές μονάδες, άρματα μάχης και πυροβολικό κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Ένα μέλος της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας συνοριοφυλακής βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Πολωνία, στην περιοχήVolyn της Ουκρανίας, στις 16 Νοέμβρη 2021

Η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 – αλλά αρνήθηκε επιθετικές προθέσεις στην τρέχουσα κρίση. Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η στρατιωτική ανάπτυξη αποτελεί απάντηση στην απειλητική συμπεριφορά της Δύσης μετά την αυξανόμενη παρουσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου(ΝΑΤΟ)στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει υποβάλει αρκετά προσχέδια αιτημάτων το Δεκέμβρη, αναφέροντας ότι δεν επιδιώκουν περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ, πυραύλους στα σύνορα της Ρωσίας και ότι το ΝΑΤΟ δεν θα κάνει πλέον στρατιωτικές ασκήσεις, επιχειρήσεις πληροφοριών ή υποδομές εκτός των συνόρων του 1997.

Η Ουάσινγκτον έχει αναφέρει ότι ορισμένες από τις εγγυήσεις που πρότεινε η Ρωσία είναι «απλά μη συζητήσιμες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ωστόσο είναι διαθέσιμες για διαπραγματεύσεις και επίλυση ανησυχιών μέσω της διπλωματίας.

Ο τρίτος και τελευταίος γύρος συνομιλιών της Πέμπτης πραγματοποιείται μετά από συνάντηση υψηλού προφίλ την Τετάρτη, όταν Ρωσική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μέλη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν προτάσεις ασφαλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δέχθηκε τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο στα συμμαχικά κεντρικά γραφεία για τις συνομιλίες. Ο επικεφαλής της συμμαχίας δήλωσε, «είναι θετικό σημάδι» ότι τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ και η Ρωσία κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν ουσιαστικά θέματα, αν και φαίνεται ότι απαιτείται περισσότερος διάλογος καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας οι οποίες «δεν θα είναι εύκολο να γεφυρωθούν».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομιλεί με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο εν όψει του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες του Βελγίου, στις 12 Ιανουαρίου 2022.

Η Ρωσία έδωσε την Πέμπτη μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών ασφαλείας της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς τες «ανεπιτυχείς».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει ένα σαρωτικό νομοσχέδιο κυρώσεων που παρουσιάστηκε από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας των ΗΠΑ «εξαιρετικά αρνητικά» και ότι η χρονική επιλογή τους σήμαινε ότι έμοιαζε με προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στη Μόσχα.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν παρουσιάσει κάποιες «θετικές αποχρώσεις», ωστόσο η Μόσχα αναζητά απτά αποτελέσματα, όχι αποχρώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας