Ποια είναι η πρόταση της ΤτΕ για δραστική μείωση των NPEs

1332
πρόταση
Σχέδιο που κατά βάση συνιστά τη δημιουργία μίας bad bank για τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, με χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ως εγγύηση στο σχήμα που θα δημιουργηθεί, παρουσίασε χθες στις τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόταση που παρουσιάστηκε στους τραπεζίτες αφορά τη μεταφορά σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στη συνέχεια στις τράπεζες ομόλογα ίσα με τη λογιστική αξία των δανείων που θα μεταφερθούν (20 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων). Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί αναβαλλόμενος φόρος, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις στο SPV, προκειμένου τα “κόκκινα” δάνεια να φύγουν από τις τράπεζες και να εκδοθούν έναντι αυτών ομόλογα (senior, mezzanine και junior) που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο θα κρατήσει τα junior ομόλογα. 

Στην πράξη, από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα φύγουν 27,5 δισ. ευρώ από “κόκκινα” δάνεια και αναβαλλόμενο φόρο και στη θέση τους οι τράπεζες θα βάλουν τα δισ. που θα λάβουν από το SPV, είτε με τη μορφή ομολόγων, είτε με τη μορφή μετρητών από τη διαχείριση των NPEs. Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά, ναυτιλιακά), θα γίνει από το SPV μέσω μίας ή και περισσότερων εταιρειών διαχείρισης.

Η αποτίμηση των δανείων που θα μεταφερθούν θα γίνει από ορκωτούς λογιστές. Εάν οι ανακτήσεις από τη διαχείριση είναι μικρότερες από την αξία των ομολόγων, τότε ο κωδικός DTC που θα ανήκει στο SPV θα μετατρέπεται σε μετρητά για να καλύψει το έλλειμμα. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίζεται η αξία των ομολόγων για τους επενδυτές.

Με την πρόταση της ΤτΕ, από τις τράπεζες θα φύγουν μεν “κόκκινα” δάνεια, αλλά και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, απομειώνοντας την καθαρή τους θέση κατά 7,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι θα ζητηθούν από τις τράπεζες νέα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019 (το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο), όταν και εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχήμα για τη μείωση των NPEs, που προτείνει η ΤτΕ.

Για να προχωρήσει, βεβαίως, η πρόταση της ΤτΕ θα πρέπει να λάβει προηγουμένως την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp) ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί με την ΕΚΤ και τους άλλους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα εξετάσουν την πρόταση ώστε να έχουν καταλήξει πριν από τις 22 Νοεμβρίου, οπότε η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στην τελική της μορφή από την ΤτΕ, στο πλαίσιο της Έκθεσης για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Οι τράπεζες είναι θετικές στην πρόταση της ΤτΕ, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το σχέδιο του ΤΧΣ για τη δημιουργία Asset Protection Scheme για την ανάληψη NPEs και την τιτλοποίησή τους με παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Η χθεσινή σύσκεψη των τραπεζιτών στην ΤτΕ διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και σε αυτήν μετείχαν όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πλην του κ. Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Γ. Γεωργακόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Piraeus Legacy Unit) και της Attica Bank, μαζί με συνεργάτες τους.

*Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας