Πιρουέτες γύρω από ένα όνομα με έπαθλο την ενίσχυση του ΝΑΤΟ

1498
νατο

Δεν υπάρχει «πράσινο» φως στις συνομιλίες ΚοτζιάΝτιμιτρόφ υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς για μια «λύση» στο ζήτημα της FYROM. Αυτό που υπάρχει, όμως, είναι ο διακαής πόθος και η ανεξάντλητη υπομονή να βρεθεί άρον-άρον και τσάτρα-πάτρα μια «λύση», μόνο και μόνο για να προχωρήσει η κύρια επιδίωξη των δύο υποτελών προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεων: να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, να ενισχυθεί το ΝΑΤΟϊκό παζλ στα Βαλκάνια και να εξυπηρετηθούν κατά κύριο λόγο τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια στην περιοχή.

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι οποιαδήποτε «λύση» μεταξύ Ελλάδας και FYROM θα είναι ασύμφορη, αφού το κύριο που θα επιτύχει θα είναι να ενισχύσει την αμερικανοποίησηΝΑΤΟποίηση της περιοχής σε μια πολύ κρίσιμη φάση για την ειρήνη, όπου το ΝΑΤΟ, πέραν των άλλων, αμφισβητεί και τα νόμιμα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Επίσης, μια «λύση» θα είναι επιπροσθέτως ασύμφορη, αφού δεν θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές κατά των αλυτρωτικών τάσεων στην γείτονα, οι οποίες συνιστούν και το κεντρικό πρόβλημα μαζί της.

Επίκαιρο ρεπορτάζ

Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της Iskra:

Παρασκήνιο: Η ΠΓΔΜ δέχεται erga omnes μόνο για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Πλούσιο ήταν το παρασκήνιο των συνομιλιών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη υπό τον Νίμιτς, που κατέληξε, προσώρας, σε αδιέξοδο.

Παρά τις εντατικές, μαραθώνιες διήμερες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές δεν έφτασαν σε συμφωνία. Οπως δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς αμέσως μετά «Ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση» για το όνομα. «Οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν τον διάλογο εκεί».

Ο κ. Νίμιτς επισήμανε πως στις διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη οι δύο πλευρές επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες. Σημείωσε πως τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα.

«Οι συζητήσει έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά», είπε ο Νίμιτς και πρόσθεσε: «Αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία».

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των Σκοπίων, έδειξε να αποδέχεται το erga omnes (έναντι όλων) μόνο για το όνομα «Μακεδονία της Δημοκρατίας του Ίλιντεν».

Ενα όνομα το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συζητούσε, όπως ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, «κάηκε».

Ετσι, επανήλθαν στο τραπέζι οι προτάσεις για το όνομα που είχε παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Ντιμιτρόφ φέρεται να απέρριψε την ονομασία «Gorna Maκedonija» («Άνω Μακεδονία»), που ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά διά του κ. Κοτζιά αντέτεινε ότι η ονομασία «Nova Makedonija» («Νέα Μακεδονία») δεν καλύπτει πλήρως τις ελληνικές ανησυχίες. Ετσι, έπεσε ξανά στο τραπέζι η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», («Republika Severna Makedonija»).

Η ελληνική πλευρά εν κατακλείδι επιμένει σε erga omnes και συνταγματικές αλλαγές και «πετά το μπαλάκι» στα Σκόπια προκειμένου να επιλέξουν σε ποια από τα ονόματα Νίμιτς μπορούν να αποδεχθούν το erga omnes. Η Αθήνα φέρεται να προκρίνει το «Άνω Μακεδονία» (Gorna Makedonija) και το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija).

Ακόμη πάντως δεν είναι σαφές το χρονοδιάγραμμα των νέων επαφών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ενώ ο ειδικός διαμεσολαβητής απέφυγε να απαντήσει εάν θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών. Αρκέστηκε να πει ότι «Τσίπρας και Ζάεφ γνωρίζονται και μπορούν να κανονίσουν οτιδήποτε».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται στη βάση των τεσσάρων ονομάτων». Ενώ άλλες πηγές σχολιάζουν πως τα επικρατέστερα ονόματα είναι το Severna (Βόρεια) και Nova (Νέα) Μακεδονία ενώ το Vardarska (Μακεδονία του Βαρδάρη) χάνει έδαφος.

Ο β’ γύρος ξεκίνησε στις 16:37 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε περίπου στις 18:30.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας