Περί δανεισμού ο λόγος – Ευχαριστώ, όχι, δεν θα πάρω!

1391
περί

Ως απλός πολίτης που έζησε τα  χρόνια  της μνημονιακής λαίλαπας στην Ελλάδα παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και  προβληματισμό τον τελευταίο καιρό να επαναλαμβάνονται οι γνωστές λαθεμένες προτάσεις και από προοδευτικούς δυστυχώς παράγοντες για την αντιμετώπιση της μετά Covid-19 επερχόμενης βαριάς οικονομικής ύφεσης μέσο δανεισμού. Μιας ύφεσης που θα κτυπήσει σίγουρα πάνω απ΄ όλα το κόστος εργασίας, το κοινωνικό κράτος και θα δημιουργήσει στρατιές ανέργων!

Συγκεκριμένα και πάλι έρχεται στο προσκήνιο η γνωστή συνταγή του δανεισμού για την χώρα μας μιας και η υπόθεση της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης στην Ε.Ε δεν υπάρχει και κανείς δεν θέλει πλέον να δώσει ούτε ένα ευρώ για τον άλλον μέσα στην Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

Δεν υπάρχει φυσικά πρόθεση δαιμονοποίησης του δανεισμού αλλά το πώς δανείζεται μια χώρα και με ποιούς όρους, έχει τεράστια σημασία για ένα λαό.     Το ερώτημα όμως που μπαίνει είναι σε μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η δική μας ποιος θα δανείσει με χαμηλά επιτόκια, χωρίς να θέλει να κερδοσκοπήσει και χωρίς όρους, δηλαδή χωρίς νέα μνημόνια;

Η Γερμανία πάντως ξεκαθάρισε ότι “τζάμπα” χρήμα στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε δεν υπάρχει και ότι και τα δάνεια θα συνοδεύονται με μνημόνια!  Όλα δείχνουν λοιπόν ότι και η Ελλάδα του Μητσοτάκη ως πιστός ακόλουθος της Μέρκελ θα οδηγηθεί  ξανά ως πρόβατο επί σφαγής σε νέα δάνεια και νέα μνημόνια  για την επιστροφή στην επιθυμητή  πολυσυζητημένη «κανονικότητα» όπως την σχεδιάζει η δεξιά!

Τις επιλογές αυτές των «εύκολων» δανεισμών  και μάλιστα από τους «αγαπημένους» μας «συμμάχους» μέσα στην Ε.Ε  τις έχουμε ξαναζήσει στην Ελλάδα με τραγικές επιπτώσεις για τον λαό μας και ιδικά για τον κόσμο της εργασίας. Βέβαια θα μου υποστηρίξει κάποιος, ότι σε κατάσταση «πολέμου» όπως αυτόν που ζούμε σήμερα, ο δανεισμός είναι αναγκαίος όταν μάλιστα συνυπάρχεις μέσα σε μια λυκοσυμμαχία καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που λειτουργεί με το γνωστό μας τρόπο. Ένας δανεισμός όμως που γίνεται για να κάνεις για παράδειγμα πολιτική επιδομάτων και στήριξης της κομματικής διαπλοκής με συμφέροντα ημέτερων επιχειρηματιών, δεν είναι καθόλου αναγκαίος. Με τέτοιες απαράδεκτες επιλογές καταχρεώθηκε η χώρα μας!

Είναι γεγονός πάντως για το θέμα του δανεισμού στην Ε.Ε υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Βορά και Νότου.  Η τηλε-σύνοδος κορυφής της 23ης Απριλίου κατέληξε σε πλήρη αποτυχία για τον Ευρωπαϊκό Νότο και σε εξευτελισμό για τους ηγέτες του λόγο του τρόπου στήριξης και του δανεισμό που πρέπει να διαμορφωθεί για την κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν υπήρξε συστράτευση και αλληλεγγύη ούτε μπροστά σε μια τεραστίων διαστάσεων οικονομική κρίση που πλήττει όλους! Η απάντηση βέβαια για το γιατί  συμβαίνει αυτό είναι απλή: Το κάθε κράτος – μέλος έχει διαφορετικό ύψος δημόσιου χρέους ,διαφορετικές ανάγκες δανεισμού και άρα διαφορετικά συμφέροντα.

Τελικά απ΄ ότι φαίνεται  η κάθε χώρα  θα ανηφορήσει τον Γολγοθά της στην μετά Covid-19 εποχή από μόνη της. Εκ των πραγμάτων δηλαδή η Ε.Ε όπως την οραματίστηκαν ορισμένοι δεν υπάρχει!

Αντίθετα σε άλλες μεριές του πλανήτη στο θέμα του δανεισμού άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Ιαπωνία και όχι μόνον, έχοντας δικό τους εθνικό νόμισμα και δική τους κεντρική εθνική τράπεζα μπορούν να εκδώσουν  νόμισμα και να «δανειστούν» από μηχανισμούς μέσα από τα ίδια τους τα «σπλάχνα» τις εθνικές τους Τράπεζές στην πρώτη γραμμή.  Η Ελλάδα αντίθετα ούτε δικό της εθνικό νόμισμα έχει , ούτε κάποια κεντρική τράπεζα στην ευρωζώνη που μπορεί να της εξασφαλίσει μια στήριξη  ώστε να βοηθηθεί και να αντιμετωπίσει  την οικονομική της κρίση. Το μόνο που έχει σήμερα η Ελλάδα είναι οι γνωστές πηγές δανεισμού που ούτε να τις ονομάσει κανείς μπορεί λόγο των τραγικών εμπειριών για τον Ελληνικό λαό και αυτές φυσικά τύπου ΕSΜ που την υπερχρέωσαν και αιχμαλώτισαν μέσο και του δανεισμού τον δημόσιο πλούτο της για πολλές δεκαετίες.

Δανεισμό λοιπόν μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της Ε.Ε ούτε να το σκεφτεί δεν πρέπει η χώρα μας, αλλά ούτε να περάσει και σε δανεισμούς από τις περίφημες γνωστές μας αγορές εφόσον εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στην Ε.Ε . Αν η Ελλάδα κάνει την ριζοσπαστική επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε εδώ και τώρα και παράλληλα σχεδιάσει με τον δικό της εθνικό τρόπο την οικονομική της ανάταξη μπορεί να υπάρξει προοπτική για τον λαό μας μέσα από διαφορετικά κανάλια στήριξης!

Επομένως όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, με αυτούς τους πολιτικούς συσχετισμούς , μετά την εγκληματική υπονόμευση της αριστερής διαφορετικότητας από τον Αλ. Τσίπρα και με την τραγική ευρωλαγνεία της πλειοψηφίας του  Ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, οι λογικές δανεισμών χωρίς ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό σχεδιασμό για μια άλλη ανάπτυξη και παράλληλη έξοδο από την Ε.Ε και την Ευρωζώνη είναι τελείως υπονομευτικές για την υπερχρεωμένη οικονομία της πατρίδας μας και επικίνδυνες για τον λαό μας.

ΟΧΙ δεν πρέπει ο λαός μας και η εργατική τάξη της Ελλάδας να αποδεχτούν την επιλογή νέων δανεισμών για την υπερχρεωμένη χώρα μας και να εμπλακούν σε νέες μνημονικές καταστάσεις!

  • Ο Βασίλης Πριμικήρης είναι μέλος της Κ.Ε. του Αριστερού Ρεύματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας