Πατέντα άψογων δημοκρατικών διαδικασιών

1296
πατέντα
Διδάχτηκε  -υπό αδιάβλητη εποπτεία- σε γειτονική βαλκανική χώρα.
(Αναμένεται η εφαρμογή της στην ελληνική λαϊκή αντιπροσωπεία).

[Το συναρπαστικό στοιχείο του προκείμενου άρθρου βρίσκεται στο αφήγημα, από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ (με συμπληρώματα του Σέρβου συντάκτη) της όλης – με άγνωστες σπαρταριστές λεπτομέρειες- παράστασης τσίρκου, στην τραγελαφική διαδικασία υιοθέτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών «από τον Λαό των Σκοπίων», σε εφαρμογή της υπαγορευμένης συνταγής δημοκρατικών διαδικασιών, που χαιρετίστηκε στην συνέχεια με ενθουσιασμό από τους αναμένοντες υποψηφίους συμμάχους της χώρας. Τον συναρπαστικό χαρακτήρα του αφηγήματος (που επιβεβαιώνεται σε μήνυμα του κ. Πάνου Καμμένου) ενισχύει η προσδοκία αναπαράστασης του θεάματος στην ελλαδική πρωτεύουσα -άνευ απροόπτου.]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, σε συνέντευξή του στο  δίκτυο «Russia 1» της ρωσικής τηλεόρασης, αποκάλυψε ότι κατά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζων Μπόλτον, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του τελευταίου  στην Μόσχα, αναφέρθηκε στο θέμα της απροκάλυπτης Δυτικής επέμβασης στο πρόσφατο (30 Σεπτεμβρίου) δημοψήφισμα και στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία (19 Οκτωβρίου) στα Σκόπια για την επιβολή αλλαγής στο όνομα  και το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να γίνει στα γρήγορα η εισδοχή της στο ΝΑΤΟ (και πολύ αργότερα, εάν ποτέ, στην Ε.Ε.).

«Του είπα –ανέφερε ο Λαβρώφ- ότι μας κατηγορούν ότι επεμβαίνουμε όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά στην Ισπανία, στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την Ε.Ε. και σε οτιδήποτε συμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια… Του υπενθύμισα  πως μείναμε σιωπηλοί στο Μακεδονικό, ενώ τα Σκόπια δέχονταν τις επισκέψεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ, του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Μάτις, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ… που δημόσια και ωμά συνιστούσαν στους πολίτες « να ψηφίσουν για το μέλλον τους» και να δηλώσουν «ναι» σε ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με «μόνο την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους». Ο Λαβρώφ υπέμνησε ακόμη ότι το δημοψήφισμα εξώκειλε, αλλά  η Βουλή προχώρησε σε ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και η πλειοψηφία των δύο τρίτων «εξασφαλίστηκε με δωροδοκίες και υποσχέσεις για την μη άσκηση ποινικών διώξεων με κατηγορίες εγκλημάτων», σε διαδικασία που εξελίχθηκε υπό την εποπτεία του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα, ο οποίος ήταν εκεί παρών  και « όχι ως απλός και αδρανής παρατηρητής».

Και η αντίδραση του Μπόλτον; Όπως είπε ο Λαβρώφ, ο Μπόλτον απλά χαμογέλασε και απάντησε πως η «Μακεδονία» είναι «μια πολύ περίπλοκη χώρα».

Ορίστε λοιπόν, τώρα το ξέρετε. Έχουμε επισήμως το μπάτε σκύλοι αλέστε, σε όλου του κόσμου τις «περίπλοκες» χώρες ( και μαντέψτε ποιος ορίζει ποιες είναι «περίπλοκες») εάν ποτέ σκεφτούν να ψηφίσουν «με λάθος τρόπο» κατά την κρίση των Δυτικών θεσμοφυλάκων της Δημοκρατίας, ακόμη και των διακηρυγμένων, στον Λευκό Οίκο, διωκτών των εξωτερικών παρεμβάσεων.

Αλλά στην πραγματικότητα τα όσα είπε ο Λαβρώφ ωχριούσαν μπροστά σε αυτά που ορισμένοι παρατηρητές  χαρακτήρισαν ως βιασμό των δημοκρατικών (sic) θεσμών από το Δυτικό κατεστημένο βαθύ κράτος, αφηνιασμένο να σύρει το μικροσκοπικό κρατίδιο μέσα στο ΝΑΤΟ (με την ουτοπιστική προοπτική της ένταξης του στην ΕΕ απλά να χρησιμοποιείται ως δέλεαρ, για τον κατευνασμό της τοπικής και διεθνούς κοινής γνώμης), μόνο και μόνο για να περικυκλώσουν πλήρως τις μόνες ανένδοτες προς το ΝΑΤΟ οντότητες στην Ευρώπη (εκτός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας), την Σερβία και τους Σέρβους στην γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Δεν άρκεσε βέβαια στη Δυτική Νομενκλατούρα ότι απλά αγνόησε την λαϊκή βούληση και υποκρίθηκε πως το 36,91% συμμετοχής στο δημοψήφισμα πράγματι «εξέφρασε την βούληση της πλειοψηφίας» και ότι αρκούσε ως νομιμοποίηση της προώθησης του θέματος  στην Βουλή, όπου μια πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν αναγκαία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο επίλεκτος της Δύσης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ είχε διαβεβαιώσει προ του δημοψηφίσματος ότι « οι πολίτες θα αποφασίσουν» και ότι η Βουλή θα ψηφίσει, για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μόνον εφόσον το δημοψήφισμα είναι επιτυχές (δηλαδή με συμμετοχή 50+1% των ψηφοφόρων και πλειοψηφία του «Ναι»).

΄Ετσι, πέντε μέρες πριν από την ψηφοφορία στην Βουλή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έστειλε μιαν «επιστολή στήριξης» στον πρωθυπουργό Ζάεφ, διακηρύσσοντας ότι οι «Μακεδόνες» είχαν πράγματι εγκρίνει τελικά την συμφωνημένη με την Ελλάδα αλλαγή ονόματος, εφόσον το 90% των ψηφισάντων (σημ. συντάκτη: δηλαδή λιγότερο του ενός τρίτου των ψηφοφόρων της χώρας) ενέκριναν την συμφωνία των Πρεσπών.» Δυο μέρες αργότερα, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ, (διάδοχος της Βίκης Νούλαντ), εκσφενδόνισε ένα γράμμα στο αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χριστιγιάν Μικόσκι, εκφράζοντας την «απογοήτευσή του» για την αρνητική στάση του κόμματός του στο δημοψήφισμα και στην επικείμενη κοινοβουλευτική ψηφοφορία και καλώντας τον να «αφήσει χώρο»  στους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν «ελεύθεροι από απειλές βίας, εκδίκησης και άλλες μορφές καταναγκασμού».

Όπως αποδείχτηκε, ο Μίτσελ ήθελε απλά να εξασφαλίσει ότι  «απειλές βίας, εκδίκησης και καταναγκασμού» θα έμεναν αποκλειστικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης-ανδρείκελο του Ζάεφ και της αμερικανικής πρεσβείας. Και έτσι, τέσσερις μέρες πριν από την ψηφοφορία στην Βουλή, ο Ζάεφ διατύπωσε μιαν «άσεμνη πρόταση» στην αντιπολίτευση: «Αμνηστία για τα μέλη της που δικάζονται για τις ταραχές που συνέβησαν πέρυσι στις 27 Απριλίου στο Κοινοβούλιο», όταν ένας Αλβανός, τέως διοικητής τρομοκρατικής ομάδας ανταρτών,  εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής, κάτω από ισχυρές αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις. Ο Ζάεφ εξήγησε λακωνικά: «Ξέρω πως όλα έχουν το τίμημά τους. Είμαι έτοιμος να το πληρώσω.»

Την ημέρα της ψήφου, στις 19 Οκτωβρίου, η ψηφοφορία αναβλήθηκε τρεις φορές μέχρι να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για τον τρόπο που εξασφαλίστηκε αυτή η πλειοψηφία  η συνοπτική δήλωση του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών είναι κατατοπιστική:

«Θεωρούμε ό,τι συνέβη ως μιαν βάναυση παραβίαση κάθε κανόνα -τόσο από την άποψη του Δικαίου όσο και της ηθικής… Οκτώ ψήφοι που απαιτούνταν για την εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας εξασφαλίσθηκαν με εκβιασμούς, απειλές και δωροδοκία βουλευτών της αντιπολίτευσης. Τρεις από αυτούς, προφυλακισμένοι, αφέθηκαν ελεύθεροι, τελείως τυχαία, την ίδια ημέρα. Σε δύο άλλους, με υποθέσεις εξεταζόμενες από ειδικό ανακριτή, δόθηκαν υποσχέσεις απαλλαγής από την κατηγορία. Άλλοι δέχτηκαν χρηματικές προσφορές σε αντάλλαγμα για την σωστή ψήφο τους. Βουλευτές κλειδώθηκαν στα γραφεία τους, τα κινητά τηλέφωνά τους κατασχέθηκαν –όλα αυτά βέβαια απολύτως σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ήθη… Ο Αμερικανός πρεσβευτής ήταν παρών, μέσα στο μέγαρο της Βουλής, μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, μην αφήνοντας αμφιβολίες για το ποιος διηύθυνε την διαδικασία… Τέτοιου είδους βρώμικες χειραγωγήσεις δεν μπορούν να θεωρούνται έκφραση της ελεύθερης βούλησης των μελών κοινοβουλίου…»

Ότι οι Ρώσοι δεν έλεγαν υπερβολές επιβεβαιώθηκε, μεταξύ άλλων, από ένα μήνυμα στο Τουίτερ του Έλληνα υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου: «Ποιος θα το πίστευε πως στην Ευρώπη των αξιών και της Δημοκρατίας αυτοί που δεν ψηφίζουν σύμφωνα με τις οδηγίες φυλακίζονται και αυτοί που συμμορφώνονται εισπράττουν δύο εκατομμύρια δώρο σε μαύρο χρήμα;»

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μικόσκι κατήγγειλε το κοινοβουλευτικό τσίρκο ως «Μαύρη Παρασκευή» στην ιστορία της χώρας και κρούσμα «κλασσικού βιασμού». Και προχώρησε στην εκδίωξη από το κόμμα των επτά βουλευτών πού άλλαξαν παράταξη και συνέβαλαν στην εξασφάλιση των δύο τρίτων στην ψηφοφορία. Η βουλγαρική εφημερίδα “Sliven Now” κατήγγειλε την CIA και τα ταμεία του Σόρος στην Ελλάδα για την δωροδοκία των  αποστατών της αντιπολίτευσης. (Οι δεσμοί μεταξύ Αμερικανών διπλωματών –ιδιαίτερα του σημερινού πρεσβευτή στα Σκόπια, Τζες Μπέηλυ- και του δισεκατομμυριούχου και μακροχέρη Τζωρτζ Σόρος και της κοινής δράσης τους για την αποσταθεροποίηση της χώρας, με την χρήση χρήματος των Αμερικανών φορολογουμένων, είναι κοινό μυστικό εδώ και δυο χρόνια.) Σύμφωνα με την δήλωση πρώην συμβούλου του Προέδρου της χώρας, «την ημέρα της ψηφοφορίας, το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν σε κατάσταση πολιορκίας, γεμάτο πολιτικούς, αστυνομικούς και αξιωματούχους της Εισαγγελίας. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωναν ότι στους βουλευτές τους γίνονταν προσφορές από 250.000 έως δύο εκατομμυρίων ευρώ για να αλλάξουν την ψήφο τους.

Φυσικά, όπως με το αποτυχημένο δημοψήφισμα, η κοινοβουλευτική παντομίμα χαιρετίστηκε από τους γνωστούς αστέρες του ΝΑΤΟ/Ε.Ε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις  Διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης και Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, αποφάνθηκε ότι «ήταν μια μεγάλη ημέρα για την Δημοκρατία στα Σκόπια», προσθέτοντας σε επίμετρο ότι «η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών κέρδισε τον γενικό σεβασμό». Ο Χαν επίσης εξέδωσε μιαν κοινή ανακοίνωση με την Φεντερίκα Μογκερίνι, Υψηλή Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, αδίστακτα «χαιρέτησε» τα κοινοβουλευτικά καμώματα στα Σκόπια και κάλεσε τους βουλευτές «να δράξουν αυτήν την ιστορική ευκαιρία».

Η διαδικασία δεν τέλειωσε, αφού δυο ακόμη ψηφοφορίες ( ή «ψηφοφορίες») εκκρεμούν σε ότι απομένει από την Βουλή των Σκοπίων – για ένα σχέδιο πρότασης  με αναγκαίες τροπολογίες στο Σύνταγμα (όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία) και για την υιοθέτηση της τελικής αναθεώρησης, για την οποία απαιτείται και πάλι πλειοψηφία των δύο τρίτων μαζί με την υπογραφή του Προέδρου Γκιόργκε Ιβανώφ, ο οποίος μποϋκοτάρισε το δημοψήφισμα. Εάν όλα πάνε  όπως σχεδιάστηκαν και/ή πληρώθηκαν, η παράσταση τότε θα μεταφερθεί  στην ελληνική Βουλή, η οποία επίσης θα πρέπει να ψηφίσει τις αλλαγές. Σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών η σκοπιανή πλευρά θα πρέπει να τελειώσει την δουλειά της μέχρι το τέλος του 2018 και το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να κάνει τα δικά του στις αρχές του 2019. Αναμφίβολα με λίγη βοήθεια από τους Δυτικούς φίλους τους.

*Πηγή: Αleksandar Pavic, Strategic Culture, 31-10-2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας