To παραμύθι με τους «χιλιάδες εργαζόμενους» της Ελληνικός Χρυσός καλά κρατεί

5100
παραμύθι

Στην ανάρτησή μας «Οι θέσεις εργασίας και το κόστος της «χρυσής επένδυσης» στη Χαλκιδική: Μύθος και πραγματικότητα» δημοσιεύσαμε τους ακριβείς αριθμούς που τελικά θα απασχολήσει η Ελληνικός Χρυσός στην πλήρη ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο Επενδυτικό Σχέδιο και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως αυτή έχει εγκριθεί με την ΚΥΑ 201745/2011. Επαναλαμβάνουμε:

Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα (σελ. 7.8-9 της ΜΠΕ) οι θέσεις εργασίας στη «χρυσή επένδυση» θα είναι 1.300 συνολικά, στην πλήρη ανάπτυξη όλων των έργων και δραστηριοτήτων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, μεταλλουργία, λιμάνι στο Στρατώνι κλπ). Ούτε δύο, ούτε τρείς, ούτε πέντε χιλιάδες! .
Είναι αυτονόητο ότι στο ευαίσθητο θέμα των θέσεων απασχόλησης η εταιρεία υπερβάλλει για λόγους επικοινωνιακούς και άσκησης πίεσης, ακόμα και στις μελέτες που κατέθεσε. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των 40 ατόμων τα οποία η εταιρεία οργάνωσε σε «Σωματείο Δασεργατών» με την επωνυμία «Σκουριές 2012» για να αποψιλώσουν τα δάση των Σκουριών, όταν οι ντόπιοι Συνεταιρισμοί Δασεργατών περιφρόνησαν τις επιταγές που τους προσέφερε χουβαρντάδικα η εταιρεία. Και οι 40 αυτοί προσμετρώνται ως «εργαζόμενοι» της Ελληνικός Χρυσός, μαζί με το προσωπικό του ΑΚΤΩΡΑ που εκτελεί εργολαβικά όλα τα έργα υποδομής, όπως επίσης και των υπεργολάβων της. Και ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Κούνδουρος δηλώνει μόνιμος στην Ελληνικός Χρυσός και διεύθυνση κατοικίας «Σκουριές».
Στήθηκε λοιπόν έξυπνα η απάτη και όλοι αυτοί βαφτίστηκαν «μεταλλωρύχοι». Ο αριθμός των «μεταλλωρύχων» σκαρφάλωσε κατά την εταιρεία και τα σωματεία της στα 2.000 άτομα!
Κατά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Θεοδωρακόπουλο, «με την έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, θα προσληφθούν άλλα 500 άτομα»Ο αριθμός φουσκώνει όσο αυξάνονται τα ζόρια που αντιμετωπίζει η εταιρεία:

  • Πριν τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, η ίδια εταιρεία δήλωνε ότι «μόλις χορηγηθεί αυτή η άδεια θα γίνουν άμεσες προσλήψεις 350 εργαζομένων» (δείτε εδώ).
  • Σε άρθρο δημοσιευμένο στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας στις 29.1.2015, αμέσως μετά τις εκλογές, η ίδια πάλι εταιρεία δηλώνει ότι «στην κατασκευαστική φάση της επένδυσης στις Σκουριές, θα προκύψουν επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας» (εδώ)!

Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τη χρονική κατανομή του προσωπικού στο κάθε υποέργο (σελ. 5.9-3 της ΜΠΕ):

O αριθμός των εργαζομένων σε κάθε υποέργο αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη φάση της πλήρους λειτουργίας, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά στο 9ο έτος (το 2020). Έτσι, στην πλήρη ανάπτυξη φτάνουμε τα 580 άτομα στις Σκουριές και 560 στην Ολυμπιάδα. Εξαίρεση αποτελούν οι Μαύρες Πέτρες όπου ο αριθμός των εργάζομένων σταδιακά μειώνεται από τους αρχικούς 357 μέχρι μηδενισμού. Είναι  σημαντικό ότι αυτός ο πίνακας περιλαμβάνει και αυτούς που θα απασχοληθούν από τους εργολάβους στην κατασκευαστική φάση της επένδυσης, διότι κατά τα πρώτα χρόνια ούτε στις Σκουριές ούτε στην Ολυμπιάδα έχουμε μεταλλευτική δραστηριότητα, έχουμε μόνο κατασκευαστική και τον εμπλουτισμό των παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας. Επίσης πρέπει να πούμε ότι ο τελικός συνολικός αριθμός εργαζομένων δεν θα φτάσει ούτε τους 1.300, διότι η εταιρεία αφαίρεσε από μόνη της τη ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ από την «επένδυση» (135 άτομα), ενώ δε φαίνεται να είναι στα σχέδιά της ούτε το νέο λιμάνι στο Στρατώνι ούτε το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο.
Κάντε σύγκριση τώρα με τους αριθμούς που δίνει η εταιρεία και τα Σωματεία των Εργαζομένων για τον σημερινό αριθμό των εργαζομένων:

  • 600 στις Σκουριές (380 λέει ο πίνακας και πολλοί είναι διότι η κατασκευαστική φάση έχει καθυστερήσει σημαντικά)
  • 600 στην Ολυμπιάδα (340 λέει ο πίνακας)
  • 550 στο Στρατώνι και τις Μαύρες Πέτρες (347 λέει ο πίνακας και πολλοί είναι διότι το μεταλλείο δεν δουλεύει στη δυναμικότητα που προέβλεπε η ΜΠΕ)
  • 140 στις διοικητικές υπηρεσίες

Δηλαδή στους αριθμούς που δίνει η ΜΠΕ έχουν προστεθεί από 180 έως 260 άτομασε κάθε υποέργο και συνολικά 597 άτομα! Όλη η περιοχή γνωρίζει οτι τα άτομα αυτά δεν έχουν πραγματικό αντικείμενο εργασίας αλλά έχουν «προσληφθεί» με μοναδικό στόχο να χρησιμοποιηθούν σαν μοχλός πίεσης στην κοινωνία και στο Υπουργείο. Το αποδεικνύει ο πίνακας που μας λέει καθαρά πόσα άτομα θα έπρεπε να απασχολεί σήμερα η Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με το ΔΙΚΟ ΤΗΣ Επενδυτικό Σχέδιο: 1092. Όχι 2.000!
Και η επικοινωνιακή προπαγάνδα συνεχίζεται: Όταν όλα τα έργα λειτουργήσουν, θα προσληφθούν άλλα 2.500 άτομα – σύμφωνα με αυτά που λένε τώρα, γιατί άμα ζοριστούν λίγο ακόμα μπορεί και να υπόσχονται άλλες 5.000 προσλήψεις!
Είναι προφανές ότι τίποτα από αυτά δεν είναι πραγματικό και ότι η εταιρεία παραμυθιάζει αγρίως τους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία, το Υπουργείο και την κοινή γνώμη. Οι υποσχέσεις είναι εύκολες και η μισθοδοσία του πλεονάζοντος προσωπικού είναι για την εταιρεία ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που αναμένει να έχει από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας που όπως έχουμε υπολογίσει (εδώ) θα ξεπερνούν τα 13 δις ευρώ. Φυσικά με την ίδια δόση υγιούς σκεπτικισμού πρέπει να διαβαστούν και οι υπόλοιπες υποσχέσεις της Ελληνικός Χρυσός: «επενδύσεις», «φορολογία» κ.λ.π.
Ανάλογα λοιπόν με τα νούμερα που θα επιλέξει κανείς να πιστέψει, θα έχουμε τελικά: 2.000 εργαζόμενους σήμερα σύν 500 που θα προσληφθούν μόλις ληφθεί η άδεια δόμησης συν άλλους 2.500 που δήθεν θα προσληφθούν μετά – συνολο 5.000 «μεταλλωρύχοι», προσωπικό άμεσα απασχολούμενο από την εταιρεία. Και μαζί με τους έμμεσα απασχολούμενους ο αριθμός θα φτάσει κάπου μεταξύ 5.000 και 8.000, διαλέγετε και παίρνετε. Το 90% αυτών υποτίθεται ότι θα είναι από το Δήμο Αριστοτέλη, αν και οι ξενώνες και τα ξενοδοχεία σε Στρατώνι, Αρναία, Σταυρό έχουν γεμίσει από υπαλλήλους που έχει κουβαλήσει ο εργολάβος των έργων ΑΚΤΩΡ από άλλα μέρη της Ελλάδας.
Κατά την ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2011 ο πληθυσμός του Δήμου Αριστοτέλη είναι 18.294 άτομα και οι απασχολούμενοι περίπου 5.700 άτομα. Η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη που δουλεύουν θα δουλεύουν στην εταιρεία – και είναι μάλλον αμφίβολο αν θα επαρκέσει ο τοπικός πληθυσμός –  και ότι θα χρειαστεί να φέρουμε κι άλλους ανθρώπους επιπλέον στο Δήμο, γιατί φυσικά μια κοινωνία χρειάζεται κι άλλα επαγγέλματα εκτός από μεταλλωρύχους!
Η Ελληνικός Χρυσός εκμεταλλεύεται στεγνά την αγωνία των ανθρώπων για δουλειά για να τους χρησιμοποιήσει για τους δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς, ενάντια στον τόπο και την κοινωνία.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας