Παρακρατικές πρακτικές

1663
αλέξη

Ξέχασε ο Αλέξης Τσίπρας την παρακολούθηση Λαφαζάνη;

Φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θυμάται καλά. Γιατί κάνω μια τέτοια παράδοξη αναφορά;

Γιατί πριν από λίγες ημέρες είχε κατακρίνει τον διορισμό του καινούργιου διοικητή της ΕΥΠ. Και είχε εκφράσει τον φόβο του μήπως και ξαναγυρίσουμε «στα πέτρινα χρόνια» του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς, με τις αποκρουστικές παρακολουθήσεις των πολιτικών αντιπάλων κ.λπ.

Όλοι αυτοί οι φόβοι ενδεχομένως να είχαν κάποιο νόημα αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξεχνούσε ένα βασικό μέγεθος. Ποιο; Δηλαδή το γεγονός ότι επί της πρωθυπουργικής του θητείας είχαν ενεργοποιηθεί οι πιο επικίνδυνες «σταλινικές πρακτικές».

Δηλαδή οι πρακτικές εκείνες οι οποίες εκφράζουν απόλυτα τη φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού κράτους, όπως την είχε περιγράψει έξοχα ο γάλλος ιστορικός Ζαν Ελενστάιν.

Ας θυμίσουμε λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα ότι επί της πρωθυπουργίας του το 2018 παρακολουθούνταν παράνομα από μυστικούς αστυνομικούς ο πρώην «σύντροφός του» Παναγιώτης Λαφαζάνης (και μάλιστα κατά την περίοδο κατά την οποία ήταν αρχηγός κόμματος)!

Και ήταν παράνομη η ανωτέρω παρακολούθηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί η δικονομία μας επιτρέπει την «καταγραφή της δραστηριότητας ενός ατόμου με συσκευές ήχου ή εικόνας» μόνο για πολύ σοβαρές αξιόποινες πράξεις (254 του ΚΠΔ)!

Δηλαδή μόνο για τα αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, του βιασμού ανηλίκου κ.λπ. Και μόνο εφόσον υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής ότι έχουν τελεστεί τα παραπάνω απεχθή εγκλήματα και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδειχθεί η διάπραξή τους με άλλα αποδεικτικά μέσα.

Όμως οι μυστικοί αστυνομικοί στην παραπάνω υπόθεση που αφορούσε τον «πρώην σύντροφο» του Αλέξη Τσίπρα διεξήγαγαν την έρευνά τους για κάποια πολύ ελαφρότερα αδικήματα, δηλαδή τη διατάραξη της κοινής ειρήνης ή την απειλή, με άλλα λόγια για όλα εκείνα τα αδικήματα τα οποία καθ’ υπόθεση είχε διαπράξει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν διαμαρτυρόταν για τους πλειστηριασμούς των σπιτιών!

Επομένως ήταν αποκρουστικά παράτυπη η παρακολούθηση της ζωής ή των ακτιβιστικών δραστηριοτήτων του Παναγιώτη Λαφαζάνη (αφού επιπλέον δεν είχε εκδοθεί και βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου).

Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει επιπλέον ότι το 2019 16 έλληνες πολίτες είχαν συλληφθεί και κρατηθεί εντελώς παράνομα επί δυόμισι ώρες στο αστυνομικό τμήμα Γιαννιτσών, όχι γιατί είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα, αλλά για μην εκφράσουν την αντίθετη άποψή τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών (εν όψει της ομιλίας του τότε υπουργού Φώτη Κουβέλη στα Γιαννιτσά).

Και αυτή η αντιδημοκρατική μεθοδολογία λέγεται «προληπτικές συλλήψεις αντιφρονούντων»!

Το συμπέρασμα; Αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν καταδικάσει αυτές τις απεχθείς σταλινικές πρακτικές που υιοθετούνταν επί της πρωθυπουργίας του, τότε η κριτική την οποία ασκεί σήμερα δεν θα «ακούγεται» από κανέναν.

*Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

**Το κείμενο δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην σε όλες τις πτυχές του τις απόψεις της Iskra.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας