Παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, νέα ΝΑΤΟϊκή συνάντηση(Τρίτη) Ελλάδας-Τουρκίας για ναρκοθετημένο διάλογο

948
διάλογο

Αδίδακτη η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις απειλές, τις προκλήσεις και τις απαράδεκτες αξιώσεις και με μόνη αφορμή την προσωρινή αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, προσέρχεται αδικαιολόγητα σε ένα ναρκοθετημένο διάλογο με την Τουρκία για “μέτρα αποκλιμάκωσης”, όταν εκείνο που πρέπει να απαιτήσει το ΝΑΤΟ από την Τουρκία, για στοιχειώδη αποκλιμάκωση, είναι να σταματήσει η τελευταία τις παράνομες απαιτήσεις και πρακτικές της.

Δυστυχώς, η εθελόδουλη Αθήνα σύρεται σε ένα διάλογο-παγίδα από τον οποίον μόνο παράδοση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να προκύψει.

Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο Τρίτη, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. ΝΑΤΟ, Γενς Στολτεμπεργκ, με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται για την τρίτη συνάντηση και ο στόχος είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα τεχνικό κείμενο αρχών.

Ο διπλωμάτης έκανε λόγο για ένα κείμενο πλαίσιο με «γενικές αρχές» και «αυταπόδεικτα πράγματα», όπως για παράδειγμα «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» και «η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Παρόλο που το κείμενο εμπεριέχει τεχνικούς όρους απεμπλοκής των στρατιωτικών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορά και σε ένα μόνιμο μηχανισμό αποφυγής της σύγκρουσης στην περιοχή, καθώς και μια απευθείας γραμμή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που θα λειτουργεί μόνιμα, προκειμένου να «λύνονται» τα ζητήματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να υπάρξει πρόβλεψη στο κείμενο για αμοιβαία προσπάθεια, αλλά και το θέμα της αποκλιμάκωσης –να φύγουν δηλαδή τα τουρκικά πλοία από την περιοχή.

Πλέον, μετά και την αποχώρηση του Oruc Reis, το κείμενο ξαναγράφεται μέχρι την αυριανή συνάντηση και θα εμπεριέχει τη φράση «να μην επανέλθουν τα τουρκικά πλοία στην περιοχή».

Τι έγινε κατά τις μέχρι σήμερα επαφές

Την προηγούμενη εβδομάδα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ζήτησε από τον Έλληνα Αξιωματικό σειρά διευκρινίσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό. Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως διακινούμενες, από την πλευρά Τουρκίας, αναφορές για “ανταλλαγή απόψεων” στο πλαίσιο “τεχνικών συζητήσεων” εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας