Παλιά Πόλη Ρόδου: Στο στόχαστρο πολυεθνικών και αλυσίδων… άδεια μαγαζιά

933
Στο στόχαστρο πολυεθνικών και αλυσίδων

Στο στόχαστρο μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών εταιρειών έχει πλέον μπει η Παλιά Πόλη της Ρόδου, όπου μετά την επέλαση της πανδημίας τα ενοικιαστήρια αναρτώνται το ένα μετά το άλλο σε καταστήματα ακόμα και στις πιο κεντρικές οδούς.

Πολλά καταστήματα που κατάφεραν να γλιτώσουν την μετατροπή τους σε τυροπιτάδικα και σε ταχυφαγεία στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν κατάφεραν να αντέξουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού γι αυτό και κατεβάζουν ρολά το ένα μετά το άλλο.

Η αδιέξοδη κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην άλλοτε ακμάζουσα Παλιά Πόλη της Ρόδου, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων αλυσίδων και πολυεθνικών εταιρειών που έχουν βάλει στο μάτι καταστήματα-φιλέτα πολλά από τα οποία αποτελούσαν για χρόνια επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις που μετρούσαν μέχρι και τρεις και τέσσερις γενιές επιτυχημένης δραστηριότητας και τώρα βγαίνουν στο σφυρί!

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται δεκαετίες στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, σε επικοινωνία του με την «δ» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη αλλοίωση του χαρακτήρα του Πολιτιστικού Μνημείου όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αφού η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστού, είναι βέβαιον -όπως είπε- ότι θα οδηγήσουν πολλούς επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων να υποκύψουν στην πολιορκία των μεγάλων εταιρειών.

«Αν θέλουμε να σώσουμε την Παλιά Πόλη και να προλάβουμε τα χειρότερα, θα πρέπει να κινηθούμε τώρα όλοι μαζί, επαγγελματίες και φορείς, διότι το κόστος που θα πληρώσουμε όταν τα μαγαζιά περάσουν στα χέρια των πολυεθνικών θα είναι πολύ μεγάλο. Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα δεν θα έχουμε λόγο στον τόπο μας…» λέει ο επιχειρηματίας στη «δ», ο οποίος μάλιστα δέχθηκε και ο ίδιος πρόταση από μεγάλη αλυσίδα των Αθηνών για το κατάστημά του. «Εγώ με αιματηρές θυσίες προσπαθώ να κρατήσω την επιχείρησή μου σε ένα περιβάλλον αβέβαιο αλλά αρνούμαι να παραδώσω τα όπλα. Οσο αντέξω… Τι θα γίνει όμως με τα μαγαζιά που ήδη έκλεισαν; Θα τα παραδώσουμε στις πολυεθνικές; Είναι τώρα η ώρα να προβληματιστούμε πολύ σοβαρά και μαζί με τους τοπικούς φορείς, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πριν να είναι αργά…», λέει ο επιχειρηματίας.

Ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, θέτει μια ακόμα παράμετρο, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή κι αυτή είναι η έλλειψη στήριξης από τους ντόπιους.
«Για την αγορά της Παλιάς Πόλης, έχει σκοπίμως καλλιεργηθεί η εντύπωση όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι πολύ ακριβή ή ότι είναι μόνο για τουρίστες, διώχνοντας με τον τρόπο αυτό τον ντόπιο πελάτη. Είναι καιρός αυτή η καραμέλα να σταματήσει. Στην Παλιά Πόλη και ποιοτικά καταστήματα έχουμε και καλές τιμές και βεβαίως απευθυνόμαστε και στους Ρόδιους και περιμένουμε την στήριξή τους. Δεν είναι δίκαιο για κάποιους κακούς επαγγελματίες που ασχημονούν σε βάρος των επισκεπτών μας, να την πληρώνουμε εμείς», λέει στη «δ» ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης το οποίο λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης και παρά τις δυσκολίες της περιόδου ήδη ετοιμάζεται για την νέα σεζόν.

Ενόψει της νέας σεζόν, παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει, οι ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» αναφέρουν ότι ήδη, μεγάλες αλυσίδες ταχυφαγείων αλλά και αρτοσκευασμάτων και ζαχαροπλαστικής, βρίσκοντας ευκαιρία ακριβώς λόγω της κατάστασης, έχουν κάνει κρούση για την μίσθωση ακινήτων αλλά και για την αγορά επιχειρήσεων που είτε βρίσκονται σε λειτουργία είτε σε αναστολή, προκειμένου να επεκταθούν στη Ρόδο ή και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους στο νησί μας, καθώς κάποιες ήδη έχουν κάνει το βήμα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως, με βάση τις πληροφορίες της «δ», στην Παλιά Πόλη και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Ειδικά για την Παλιά Πόλη, είναι έντονο καθώς, εκτιμάται ότι πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις είτε δεν θα… καταφέρουν να βγάλουν τη σεζόν, είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου αφού τα υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο, την διακοπή της κρουαζιέρας και το φρένο στον θαλάσσιο τουρισμό λόγω του κορωνοϊού, έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετικά ασφυκτική κατάσταση.

Το δέλεαρ των μεγάλων αλυσίδων, είναι «ζεστό χρήμα» σε μια περίοδο που τα χρέη συσσωρεύονται γι αυτό και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να δούμε να «ξεφυτρώνουν» στο κέντρο της πόλης αλλά και στο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς νέα ταχυφαγεία και τυροπιτάδικα, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών, που παραδοσιακές επιχειρήσεις εστίασης, γουναράδικα και κοσμηματοπωλεία μετατρέπονται καταστήματα γρήγορης εστίασης, αλλάζοντας σταδιακά την «ταυτότητα» της Παλιάς Πόλης.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι τελούν σε κατάσταση αναμονής και όλοι μαζί, ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να λύσουν το σταυρόλεξο της φετινής τουριστική περιόδου που σίγουρα θα είναι καλύτερη από την περσινή αλλά σίγουρα θα υπολείπεται σημαντικά των προηγούμενων σεζόν, που ο κορωνοϊός δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας