Παζλ συγκρούσεων στα Βαλκάνια-Βούτσιτς: Ποιος ο πραγματικός λόγος παραίτησης Ζάεφ

973
Παζλ συγκρούσεων στα Βαλκάνια-Βούτσιτς: Ποιος ο πραγματικός λόγος παραίτησης Ζάεφ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκαλύπτει ότι η ήττα στις δημοτικές εκλογές ήταν, απλώς, η αφορμή για την παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ. Ο πραγματικός λόγος σχετίζεται με τις καυτές εξελίξεις στα Βαλκάνια…

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε την πραγματική αιτία για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ προχθές Κυριακή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

«Προσωπική απογοήτευση»

Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε πως η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ δεν ήταν μόνο συνέπεια του δυσμενούς αποτελέσματος που πέτυχε το κόμμα του στις τοπικές εκλογές, αλλά και προσωπική απογοήτευσή του από τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

«Είπαν ότι εάν υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Βούτσιτς στη σερβική Pink TV από τη Γλασκώβη, όπου συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.


Δηλώσεις Βούτσιτς στη σερβική τηλεόραση

Ο Ζάεφ δεχόταν συνεχείς και σκληρές επιθέσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο τον κατηγορούσε για «προδοσία» λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ως προδότη»

Την προηγούμενη Παρασκευή, μάλιστα, δύο ημέρες πριν την παραίτησή του, ο Ζάεφ κλήθηκε για μια ακόμα φορά να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως είναι «ο μεγαλύτερος πατριώτης» που κατάφερε πράγματα για τα οποία υπήρχε άρνηση παλαιότερα.

«Λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία και επειδή έχουμε εκπληρώσει πλήρως το Πλαίσιο της Οχρίδας, προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως προδότη, αλλά θεωρώ τον εαυτό μου τον μεγαλύτερο πατριώτη, γιατί η μακεδονική γλώσσα και η μακεδονική ταυτότητα δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ πριν και καθιερώθηκαν σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι πριν το 2017 η χώρα είχε την ονομασία «FYROM» για όλο τον κόσμο και ότι τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούσαν τους όρους «ο λαός της» και «η γλώσσα του», αλλά σήμερα είμαστε «Μακεδόνες με μακεδονική γλώσσα», τόνισε.


«Θεωρώ τον εαυτό μου τον μεγαλύτερο πατριώτη» είχε πει ο Ζόραν Ζάεφ πριν παραιτηθεί (φωτογραφία αρχείου AP/Boris Grdanoski)

Ερωτήματα για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι μετά την παραίτηση Ζάεφ παραμένουν πολλά ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα, αν δηλαδή θα γίνουν νέες εκλογές ή θα παραμείνει η σημερινή πλειοψηφία, αν θα αλλάξει η στάση απέναντι στη Βουλγαρία και αν θα επιδεινωθούν οι πολιτικές συνθήκες στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο μεταξύ, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανέφερε ότι το γραφείο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε πως δεν θα ταξιδέψει στο Βελιγράδι, αλλά θα στείλει άλλον πολιτικό εκπρόσωπο στη συνάντηση πρωτοβουλίας των «Ανοιχτών Βαλκανίων».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σύμφωνα με την τελευταία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διερωτάται αν θα πρέπει να ακυρώσει τη συνάντηση για τα «Ανοιχτά Βαλκάνια» που είχε προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Βελιγράδι, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία.

Εντονες αντιρρήσεις Αχμέτι

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκυβερνά, έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον πρωθυπουργό και ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντάς του ότι δεν συμφωνεί με την παραίτησή του.

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV21 της Βόρειας Μακεδονίας, ο Αχμέτι επισημαίνει ότι είχε έντονη συνομιλία με τον Ζάεφ και του είπε πως στα μεγάλα πράγματα, όπως είναι η παραίτηση, δεν μπορούν να συμβιβαστούν.

«Χθες είχαμε μια πολύ έντονη συνομιλία με τον Ζάεφ, ότι δεν συμφωνώ με μια τέτοια κίνηση, με την παραίτησή του από το κόμμα και τη θέση του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Αχμέτι.

Τόνισα τις ισχυρές θέσεις του DUI: Κερδίσαμε τις γενικές εκλογές πριν 1 χρόνο και μας δόθηκε εντολή να καθοδηγήσουμε τις πολιτικές του κράτους.


Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Αχμέτι – Ζάεφ (φωτογραφία από balkaneu.com)

Σήμερα (σ.σ.: χθες) λοιπόν μίλησα ξανά με τον Ζάεφ, του είπα ότι δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε μεγάλα πράγματα, δηλαδή, να αποσυρθεί.

«Βιαστική και αβάσιμη»

«Ας εξετάσει το κόμμα του αυτήν την απόφαση, που κατά τη γνώμη μου είναι βιαστική και αβάσιμη», είπε ο Αχμέτι στην TV21.

Στο μεταξύ, ο Ζάεφ συναντήθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, τους οποίους κάλεσε μετά την παραίτησή του προχθές το βράδυ.

Πριν τη συνάντηση, οι μικρότεροι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού (DOM, LDP, DPA και NSDP) δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία και δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές.

Πηγή: echedoros-a.gr, Pink TV, sitel, TV21, Tanjug

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας