Μία σειρά από ομαδικές αυτοκτονίες οικογενειών στην Τουρκία έχει απασχολήσει την κοινωνία και τα ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικονομική κρίση, ενώ η κυβέρνηση αντικρούει τους ισχυρισμούς της, σημειώνοντας ότι αυτές οφείλονται στην ευκολία με την οποία μπορεί να προμηθευτεί κάποιος υδροκυάνιο, καθώς με αυτόν τον τρόπο έβαλαν τέλος στη ζωή τους αρκετές οικογένειες μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία έκανε έφοδο σε ιδιωτική κατοικία, μετά από καταγγελία γειτόνων ότι μυρίζουν μία ασυνήθιστη χημική οσμή. Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν έναν 38χρονο κοσμηματοπώλη, τη σύζυγό του και τον εξάχρονο γιο τους. Όλοι τους είχαν δηλητηριαστεί με υδροκυάνιο. Αντίστοιχα, τις προηγούμενες μέρες κατεγράφησαν άλλα δύο περιστατικά. Στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης τέσσερα αδέρφια, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, ηλικίας 48 έως 60 ετών έδωσαν τέλος στη ζωή τους, ενώ στην Αττάλεια βρέθηκε νεκρή μία τετραμελής οικογένεια. Και στις τρεις περιπτώσεις οι μαζικές αυτοκτονίες έγιναν με τη χρήση υδροκυάνιου.
Σε ρεπορτάζ της η DW σημειώνει ότι οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσον οι αυτοκτονίες οφείλονται στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία. Σε ομιλία του ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχολίασε ως εξής τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά: «Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Εδώ βλέπουμε γυναίκες να ψάχνουν τρόφιμα στα σκουπίδια. Χρειαζόμαστε ένα κοινωνικό κράτος».
Η τουρκική κυβέρνηση που απορρίπτει αυτό το επιχείρημα εξαγγέλλει τροποποίηση της νομοθεσίας για την προμήθεια υδροκυανίου. Ήδη τον Ιούνιο το εθνικιστικό κόμμα MHP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, είχε ζητήσει να απαγορευθεί η πώληση υδροκυανίου, και τώρα το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων συγκαλεί ειδική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα.
Η χώρα μαστίζεται από την ανεργία, η οποία έχει φτάσει το 14% και στους νέους έχει εκτοξευτεί στο 27%. Ο πληθωρισμός έχει αυξήσει τις τιμές σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Πάντως τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση των αυτοκτονιών από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2018.
Η Ασέρ Φόγκο, συνεργάτης της κοινωφελούς οργάνωσης CIMEN που βοηθά τις μειονότητες και τους οικονομικά ασθενείς, δήλωσε ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μία αυτοκτονία οφείλεται αποκλειστικά σε προσωπικούς λόγους ή ψυχολογικά κίνητρα. Συνήθως προϋπάρχουν κοινωνικά αίτια, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται μόνοι και αβοήθητοι και το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά όπως φαγητό, νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα».