Οι… οδοντόπαστες και η άθλια παραπληροφόρηση για τη Βενεζουέλα

1751
οδοντόπαστες

Ο δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενθαλ επισκέφθηκε το Καράκας στη Βενεζουέλα και με σειρά βίντεο αποδεικνύει ότι τα προϊόντα που τα δυτικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στη χώρα, στην πραγματικότητα προσφέρονται στα λαϊκά στρώματα σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Ο Μπλούθενταλ δεν αρνείται ότι η οικονομική κρίση στη χώρα υπάρχει, ωστόσο καταγγέλλει ότι βασική αιτία είναι οι αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτοί που υποστηρίζουν την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τις ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που κερδοσκοπούν από την κρίση.

Σε σειρά βίντεό του του που αναδημοσιεύτηκαν στο Russia Today, ο δημοσιογράφος του Grayzone, Μαξ Μπλούμενθαλ, επισκέπτεται κρατικά ελεγχόμενες λαϊκές αγορές και σουπερ μάρκετ στο Καράκας, αποδεικνύοντας ότι τα προϊόντα προσφέρονται στους φτωχούς σε τιμές πολύ κάτω του κόστους. Προσθέτει ότι τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μαδούρο, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, οι κυρώσεις των οποίων αφαιρούν δισ,.δολάρια από την οικονομία της Βενεζουέλας.
«Πίσω μου είναι οδοντόπαστες που το CNN είπε ότι δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα», λέει χαρακτηριστικά ο Μπλούμενθαλ στο παρακάτω βίντεο:

«Στις αγορές υπαίθριων τροφίμων γύρω από την πόλη τα τρόφιμα διανέμονται βασικά δωρεάν στους φτωχούς και τις εργατικές κοινότητες. Και όλα τα είδη τροφίμων διατίθενται σε όλη την πόλη» αναφέρει ο Μπλούμενθαλ. «Πρόκειται για πραγματική ανθρωπιστική βοήθεια με αγαθά που παράγονται από τις τοπικές κοινότητες της Βενεζουέλας».
«Ζούμε ειρηνικά εδώ. Δεν θέλουμε πόλεμο», λέει στον Μπλούμενθαλ μια γυναίκα σε υπαίθρια αγορά. «Και πείτε στις ειδήσεις ότι δεν θέλουμε τίποτα από αγαθά. Θέλουμε μόνο οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Βενεζουέλα. Είμαστε ελεύθεροι.»

Ο Μπλούμενθαλ όμως, δεν αρνείται ότι υπάρχιε οικονομική κρίση στη χώρα. «Σίγουρα δεν αρνούμαι την ύπαρξη οικονομικής κρίσης γιατί υπάρχει. Και πέρα από το Καράκας η κατάσταση είναι χειρότερη», προσθέτοντας όμως ότι οι κρατικές υπηρεσίες πορσπαθούν σκληρά να βοηθήσουν τον πληθυσμό.
«Το πρόβλημα είναι η κερδοσκοπία» προσθέτει, σε συνέντευξή του στο Russia Today, τονίζοντας ξανά ότι ενώ πολλά προϊόντα έχουν πληγει από τον τεράστιο πληθωρισμό, προσφέρονται στα λαϊκά στρώματα σχεδόν δωρεάν. “Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων εταιρειών τροφίμων καταστρέφουν αυτή την οικονομία. Και οι αμερικανικές κυρώσεις τους επιτρέπουν πράγματι να κατακρατούν τα αγαθά και να αποκομίζουν τα μέγιστα κέρδη», δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος. «Αυτή είναι η ειρωνεία εδώ – είναι ότι πολλοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και οι μεγάλες επιχειρηματικές δυνάμεις πίσω από την αντιπολίτευση κερδοσκοπούν στην πραγματικότητα την οικονομική κρίση».
Αυτοί μάλιστα είναι οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιθυμούν την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ»

Γιατί να αρνείται την ανθρωπιστική βοήθεια ο Μαδούρο;

O Μαδούρο έχει αρνηθεί την ξένη βοήθεια, προβλέποντας, μάλλον δικαιολογημένα, ότι θα ανοίξει τον δρόμο σε μια αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του. «Κανείς δεν θα εισέλθει, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης», έχει δηλώσει.
Βέβαια τα περισσότερα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης συντάσσονται στο πλευρό του Γκουαϊδό, επιλέγοντας τίτλους όπως: «Ο Μαδούρο της Βενεζουέλας προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια» (CBS), «Οξύνεται η ένταση αναφορικά με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα» και «Ο Πομπέο επικρίνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας επειδή εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια» (Washington Post), «Ο στρατός κλείνει αυτοκινητόδρομο για να εμποδίσει τη βοήθεια που οργάνωσε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» (The New York Times). Το BBC επισημαίνει ότι «τα φορτηγά με τη βοήθεια έχουν εγκλωβιστεί στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας», ενώ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία προτάσσουν την αντίθεση Μαδούρο στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Όπως έχει αναφέρει εδώ το TPP σε ανάλυσή του, αξίζει να θυμηθούμε μια μικρή ιστορία, όχι και τόσο παλιά. Τη δεκαετία του 1980 η CIA παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες Contra που μάχονταν για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νικαράγουας μέσω αεροπλάνων που μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια».
Ειρωνεία της τύχης: εγκέφαλος αυτής της επιχείρησης ήταν ο Έλιοτ Έιμπραμς. «Ο αξιωματούχος που ήταν επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αντάρτες στη Νικαράγουα δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε δύο φορές τα αεροπλάνα να μεταφέρουν όπλα στους Contras στην Κεντρική Αμερική έπειτα από εντολή του Έλιοτ Έιμπραμς», ανέφεραν σε σύντομο άρθρο τους οι New York Times στις 15 Αυγούστου του 1987.
Στη συνέχεια ο Έιμπραμς είπε ψέματα στο Κογκρέσο για την επιχείρηση αυτή, κάτι για το οποίο καταδικάστηκε το 1991, αν και αργότερα έλαβε χάρη από τον Τζόρτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Το 2002 όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του εκλιπόντα προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ο Έιμπραμς εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για το πραξικόπημα.
Το έργο του Έιμπραμς στη Λατινική Αμερική δεν περιορίστηκε στη Νικαράγουα. Το 1981, την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν ο Έιμπραμς φρόντισε να συγκαλύψει τη σφαγή που διέπραξε ο αμερικανικός στρατός το χωρίο Ελ Μοσότε.
Συνολικά πάνω από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία διέπραξαν και πολλές ακόμη ωμότητες.
Ο Έιμπραμς δήλωσε στη Γερουσία ότι τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη σφαγή «δεν είναι αξιόπιστα» και ότι η όλη υπόθεση χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες.
Στα τέλη Ιανουαρίου ο Έλιοτ Έιμπραμς διορίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. Χθες (Πέμπτη) ο ειδικός απεσταλμένος διευκρίνισε ότι, αν και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στείλουν βοήθεια στον λαό της Βενεζουέλας, δεν πρόκειται να το κάνουν «δια της βίας».

*Πηγή: thepressproject.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας