Οι νεκροθάφτες του ορυκτού πλούτου και ΙΓΜΕ, μιλούν τάχα για αξιοποίησή τους

1958
αιολική
Οι Δραγασάκης και Σταθάκης κοροϊδεύουν και αποπροσανατολίζουν το λαό.

Διαβάσαμε ότι, τις 25/1/18, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και ενέκρινε το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου. Πολύ ενδιαφέρον θα λέγαμε. Αλλά…

Πολύ όψιμο αυτό το ενδιαφέρον, ενώ είναι και υποκριτικό. Να επισημάνουμε αρχικά πόσο καθυστερημένα μιλά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ορυκτό πλούτο, αφού πέρασαν 3 χρόνια διακυβέρνησης.

Μια καθυστέρηση απαράδεκτη αν και εξηγείται πολύ εύκολα. Όταν η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί πλήρως από την Τρόικα στα δημοσιονομικά, είναι αναμενόμενο να έχει εγκαταλείψει κάθε ενασχόληση με αναπτυξιακά θέματα. Η καθυστέρηση λοιπόν αυτή εξηγείται, αλλά είναι αδικαιολόγητη αν λάβουμε υπόψη ότι τόσο το 2009 στο προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΝ, που κατευθυνόταν από τον Δραγασάκη , όσο και το 2014 με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι υπό την καθοδήγηση και προεδρία στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ του «προγραμματιστή» Γιάννη Δραγασάκη, τονίζουν το ρόλο του ορυκτού πλούτου και το ρόλο του ΙΓΜΕ.

Όλες αυτές οι επεξεργασίες όπως έχουμε δει, δεν απασχόλησαν αλλά παρέμειναν τα 3 αυτά χρόνια στα συρτάρια, ενώ είναι υποβαθμισμένες τα χρόνια αυτά και οι υπηρεσίες ορυκτού πλούτου του υπουργείου, όπως και η Γραμματεία Βιομηχανίας με ανύπαρκτο έργο. Όσο για το ΙΓΜΕ που το έχουν στην ουσία θάψει, είναι θράσος να μιλούν για ενδιαφέρον της κυβέρνησης

Με την πρόσφατη λοιπόν παρέμβαση(συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ) η κυβέρνηση προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό, όταν επαίρεται και μιλά σήμερα για αξιοποίηση ορυκτού πλούτου. ‘Οσοι παρακολουθούμε τα δρώμενα, γνωρίζουμε καλά πως κανένα σχέδιο αξιοποίησης ορυκτού πλούτου δεν έχει παρουσιαστεί ως σήμερα. Να αναφέρουμε, για να προλάβουμε κάποιο αντίλογο, ότι, οι διατάξεις για τις λατομικές ύλες που ψηφίστηκαν πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο, είχαν σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί πριν το 2015 που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, δουλεύτηκαν παραπέρα επί υπουργίας Λαφαζάνη και έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια! για να ψηφιστούν . Μάλιστα περιλαμβάνουν και μία αρνητική διάταξη την οποία δεν είχε διατυπώσει η αρμόδια διεύθυνση και αφορούσε την αδειοδότηση λατομείων χωρίς γνωμοδότηση και έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών με στόχο ‘όπως λέγεται την επιτάχυνση διαδικασιών. Η λογική του fast Track έχει μπει για τα καλά και στις πρακτικές ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η επιτάχυνση δεν θα έπρεπε να αγνοεί τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν ο στόχος ήταν η ορθολογική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου

Να επισημάνουμε εδώ, πως με βάση όσα είναι γνωστά, κανένα σχέδιο αξιοποίησης ορυκτού πλούτου δεν έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση. Εκτός και αν έχει αλλά το κρατά μυστικό!!!. Θα πεισθούμε για το αντίθετο αν παρουσιάσει στη Βουλή ένα τέτοιο ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο.

Γιατί λοιπόν επαίρεται σήμερα η κυβέρνηση για αξιοποίηση του Ο.Π.; Κατά τη γνώμη μου για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Αναφέρεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού είναι μεσοπρόθεσμα να διπλασιαστεί η συμμετοχή του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ με συνθήκες διασφάλισης της περιβαλλοντικής προστασίας και της κοινωνικής συνοχής και να μεγιστοποιηθεί η αξία σε εγχώριο επίπεδο. Ας γελάσουμε.

Δεν γνωρίζουμε τι εννοεί η κυβέρνηση σήμερα, με την έκφραση μεσοπρόθεσμη στόχευση, αλλά με δεδομένη την ύφεση των τελευταίων χρόνων και τα στοιχεία διαφόρων κλάδων που παραμένουν ακόμη σε κρίση, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή, παρά μόνο αν η κυβέρνηση παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Όταν δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη συγκεκριμένη αναφορά, έχουμε κάθε λόγο να μιλάμε για ευφάνταστα σχέδια επί χάρτου και να αμφισβητούμε τον στόχο αυτό.

Εμείς δικαιολογούμε τη θέση μας αυτή, με το γεγονός ότι μια σειρά φορείς και κλάδοι του ορυκτού πλούτου, τα μνημονιακά χρόνια συνολικά, εννοείται και τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πάρει την «κάτω βόλτα». Βλέπουμε την θλιβερή πορεία της ΔΕΗ και του ΙΓΜΕ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα υπό τον απαράδεκτο υπουργό Σταθάκη, βλέπουμε την πολιτική για λιγνίτες που παραδίδονται στους ιδιώτες, τις εκκρεμότητες και παλινωδίες με το χρυσό, τα προβλήματα με τη ΛΑΡΚΟ που δεν αντιμετωπίζονται, τα προβλήματα της τσιμεντοβιομηχανίας (πχ ΤΙΤΑΝ) που απομακρύνει με την μέθοδο «εθελούσιας εξόδου» εργαζόμενους και μηχανικούς, τα προβλήματα της χαλυβουργίας εξ αιτίας και της μεγάλης καθίζησης στην οικοδομή κ.α.

Που λοιπόν στηρίζει την αισιοδοξία και τα σχέδια της η κυβέρνηση;

Πουθενά.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την προαναφερθείσα συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ, επισημαίνουμε τα εξής:
  1. Δεν πιστεύουμε στον στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού που προαναφέρθηκε, ότι μεσοπρόθεσμα θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του εξορυκτικού κλάδου στο ΑΕΠ. (ελπίζουμε να δημοσιοποιηθεί αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός που τον αγνοούν και οι ίδιοι οι επιστήμονες του υπουργείου!!!).

  2. Μας ξενίζει που γίνεται αναφορά σε βωξίτη, περλίτη, μπεντονίτη, λατερίτες, λευκόλιθο κ.ά. και αγνοούνται οι λιγνίτες, οι υδρογονάνθρακες. ο χρυσός. Δεν παραλείπουμε εδώ να αναφέρουμε πως υποστηρίζουμε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, με ορθολογισμό και περιβαλλοντική ευαισθησία.

  3. Μας ξενίζει η αναφορά σε νέους φορείς πχ σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης και Ελέγχου ΥΠΕΝ και σύσταση Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών και Λατομικών Δραστηριοτήτων.Το Παρατηρητήριο μας μάρανε! Ας μας πει η κυβέρνηση αν τους υπάρχοντες φορείς όπως η Διεύθυνση Ορυκτών πόρων του Υπουργείου και οι επιθεωρήσεις μεταλλείων θα τους αναβαθμίσει και θα τους στελεχώσει η κυβέρνηση με δεδομένη τη μεγάλη υποστελέχωση τους?

  4. Γίνεται αναφορά στη στήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης. Μας δουλεύει κανονικά, αναφέροντας πως αναβαθμίζεται και αξιοποιείται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Μάλλον εμείς ζούμε σε άλλη χώρα

  5. Γίνεται αναφορά στην προώθηση επενδύσεων, μέσω της ένταξης ΟΠΥ στον Αναπτυξιακό Νόμο και της συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την εκπόνηση τεχνικο-οικονομικής μελέτης αξιολόγησης της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων. Τι άραγε έχει κάνει ως σήμερα το ΚΕΠΕ ώστε να ελπίζουμε στη συμβολή του . Δεν γνωρίζουμε.

Αυτές οι λίγες παρατηρήσεις για να μην κουράζουμε.

Συμπέρασμα

Όλη η δράση της κυβέρνησης των τελευταίων μηνών, της τελευταίας περιόδου, εντάσσεται σε μία επικοινωνιακή δράση. Σε αυτήν εντάσσονται και τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Σε αυτήν εντάσσεται και η Επικοινωνιακή αξιοποίηση! του ορυκτού πλούτου. Για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης

Για δημιουργία αυταπατών στους πολίτες.

Όμως οι πολίτες δεν πρέπει με την καταχτημένη πλέον πείρα, να κοροϊδεύονται Δεν πρέπει να ν καταπίνουν τις ψευτιές και ανοησίες των απατεώνων που μας κυβερνούν

Ας μην πιστεύουν τον σοβαροφανή προγραμματιστή Γιάννη Δραγασάκη που μόνο σχέδια επί χάρτου έχει παρουσιάσει και κανένα ενδιαφέρον για πραγματική ανάπτυξη, αφού υποτάσσεται στους σχεδιασμούς της Τρόϊκα

Ας μην πιστεύουν το νεκροθάφτη του ΙΓΜΕ και των δημόσιων ενεργειακών φορέων Σταθάκη

Αλλά να δουν την τη μόνη αλήθεια που είναι σήμερα αναγκαιότητα.

Την αναγκαιότητα συγκρότησης ισχυρού πολιτικού και κοινωνικού κινήματος ανατροπής των Αριστερών και Αντιμνημονιακών δυνάμεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας