Οι λιγνίτες, παρά το εξωφρενικό κόστος ρύπων, φθηνότεροι από μονάδες αερίου

692
παρά το εξωφρενικό κόστος ρύπων

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργεί νέα δεδομένα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αυξάνοντας σημαντικά τα κόστη για τις μονάδες φυσικού αερίου.

Η άνοδος αυτή του κόστους αποτυπώνεται και στα χονδρεμπορικά κόστη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπου οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ενδεικτικά χθες και σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης στο ενεργειακό χρηματιστήριο ξεπέρασε τα 170 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μάλιστα, οι ακριβές τιμές του φυσικού αερίου, έχουν αυξήσει τα κόστη των μονάδων αερίου σε τέτοιο βαθμό ώστε αυτές πλέον να είναι πιο ακριβές και από τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη.

Πιο συγκεκριμένα με την τιμή του φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο να βρίσκεται στα 70 ευρώ/MWh και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στα 60 ευρώ ο τόνος, το μεταβλητό κόστος μια μονάδας φυσικού αερίου φτάνει στα 168 ευρώ/MWh (144 ευρώ κόστος καυσίμου και 24 ευρώ κόστος ρύπων).

Την ίδια στιγμή με το ίδιο κόστος ρύπων, το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας λιγνίτη κυμαίνεται στα 120 ευρώ/MWh (90 ευρώ κόστος ρύπων και 30 ευρώ κόστος καυσίμου).

Μάλιστα τον Οκτώβριο φαίνεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου θα φτάσουν στα 90 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει τα 200 ευρώ /MWh.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ως αποτέλεσμα οι ηλεκτροπαραγωγοί να εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρήσουν σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από το σταθμό της Ρεβυθούσας, υπό το φόβο ότι δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εισαγόμενες ποσότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το καλοκαίρι μια εταιρεία προχώρησε σε ακύρωση ενός προγραμματισμένου φορτίου στη Ρεβυθούσα λόγω των υψηλών τιμών ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί προχώρησαν στην αγορά φορτίων από κοινού, τάση που εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει στην αγορά το επόμενο διάστημα μέχρι να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ το μερίδιο του LNG στο 8μηνο έχει υποχωρήσει σημαντικά στο 31,27% από τα επίπεδα του 50% που είχε βρεθεί πέρυσι όταν οι τιμές στη spot αγορά είχαν πέσει σημαντικά.

Πιο συγκεκριμένα στη Ρεβυθούσα εκφόρτωσαν φέτος 22 δεξαμενόπλοια από 38 πέρυσι, με τις μειώσεις να αφορούν κυρίως σε φορτία LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες (-41%) και το Κατάρ (-35%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας