Οι κυρώσεις Ελλάδας, στο πλαίσιο ΕΕ, κατά Ρωσίας γονατίζουν Έλληνες παραγωγούς

993

Οι κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Ρωσία το 2014, υποχρεώνοντας την απάντηση της Μόσχας με επιβολή εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα, έχουν γονατίσει οικονομικά παραγωγούς και εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την επανένωση με την Κριμαία. Η στάση των Ευρωπαίων υποχρέωσε τη Ρωσία να απαντήσει με εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τα μέτρα να παρατείνονται κάθε φορά που και η Ε.Ε. αποφασίζει τη διατήρηση των επίμαχων κυρώσεων.

Οι Έλληνες παραγωγοί νωπών φρούτων και λαχανικών βιώνουν εδώ και έξι χρόνια τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής της ενωμένης Ευρώπης, μη μπορώντας να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε μια τεράστια αγορά όπως είναι της Ρωσίας και η οποία παραδοσιακά απορροφούσε το μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής παραγωγής νωπών προϊόντων όπως τα φρούτα.

Ροδάκινα
Πέντε χρόνια μετά το ρωσικό εμπάργκο: Οι Έλληνες αγρότες αναζητούν λύση

Εν μία… νυκτί εκατοντάδες παραγωγοί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκαν να μην μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία και η οικονομική ζημιά που ξεκίνησε το 2014, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μάστιζε και μαστίζει ακόμα την οικονομία της χώρας, βλέπουν ότι συνεχίζεται, την ώρα μάλιστα που η κρίση γιγαντώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι νταλίκες που ήταν φορτωμένες με τα ροδάκινα, τα ακτινίδια, τα κεράσια και τα μήλα από τις περιοχές της Νάουσας και άλλων πόλεων της περιοχής και ταξίδευαν στη Ρωσία θα παραμείνουν, για ακόμα έναν χρόνο, μια ανάμνηση της εξαιρετικής δυναμικής που είχε ο συγκεκριμένος εξαγωγικός προορισμός.

Ο Αντώνης Πασχούλας είναι πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, έναν από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς της περιοχής, με περισσότερα από 500 μέλη, ο οποίος εμπορεύεται και εξάγει νωπά φρούτα και λαχανικά.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Πασχούλας τόνισε ότι ο αντίκτυπος του εμπάργκο και η συνέχισή του για ακόμη μία χρονιά είναι μεγάλος για τους ίδιους που κάποτε έστελναν στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

«Το εμπάργκο και η συνέχιση του έχει μεγάλο αντίκτυπο σε εμάς. Ροδάκινο, κεράσια, ακτινίδια και μήλα τα στέλναμε στη Ρωσία, δηλαδή το 70%-80% της παραγωγής ήταν εξαγωγή και σταμάτησε από το 2014 που άρχισε το εμπάργκο» δήλωσε ο κ. Πασχούλας προσθέτοντας ότι τώρα με την πανδημία που η οικονομική κατάσταση είναι πιο δύσκολη, η άρση του εμπάργκο και η εξαγωγή των προϊόντων προς τη Ρωσία θα ήταν μια μεγάλη ανάσα.

«Αν είχαμε τις εξαγωγές προς τη Ρωσία θα γινόταν οικονομικά κάτι καλύτερο για εμάς. Θα είχαμε μία αγορά μεγάλη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα ελληνικά φρούτα «βαπτίζονται» τούρκικα και λιβανέζικα

Ο Χρήστος Κολιός είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης εταιρείας με έδρα την Άρτα, που πραγματοποιεί εξαγωγές φρούτων σε όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Η εταιρεία του, πριν το 2014, πραγματοποιούσε εξαγωγές φρούτων προς τη Ρωσία. Όπως λέει ο κ. Κολιός στο Sputnik, η άρση του εμπάργκο ειδικά στις μέρες της πανδημίας θα ήταν «μία λύση» αφού όπως εξηγεί, ποσότητες φρούτων από την Ελλάδα «βαφτίζονται» τουρκικής προέλευσης ή και άλλων χωρών και ταξιδεύουν στη Ρωσία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του Ρώσου καταναλωτή που αγοράζει πανάκριβα τα φρούτα.

«Η άρση του εμπάργκο φυσικά θα ήταν μια λύση γιατί περνάνε πολλά προϊόντα τα οποία βαφτίζονται ότι είναι από άλλες χώρες και περνούν στην αγορά της Ρωσίας. Δηλαδή οι φράουλες και ακτινίδια “βαπτίζονται” από ελληνικά σε τούρκικα ή (σ.σ. ως προερχόμενα) από τον Λίβανο και περνάνε προς τη Ρωσία με τη σχετική επιβάρυνση στο προϊόν βέβαια που επιβαρύνει τον Ρώσο καταναλωτή» είπε ο κ. Κολιός και πρόσθεσε ότι σε άλλες περιπτώσεις τα προϊόντα φτάνουν σε άλλες χώρες όπως στη Λευκορωσία ή τη Λιθουανία κι από εκεί, μέρος τους, προωθείται στη Ρωσία.

Φράουλες, ροδάκινα, ακτινίδια, εσπεριδοειδή, όπως είπε ο κ. Κολιός, είναι τα βασικά φρούτα που εξάγονταν από την Ελλάδα στη Ρωσία και μάλιστα σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά της συνολικής παραγωγής. «Για να σας δώσω μια εικόνα, η Ρωσία έπαιρνε το 40% της συνολικής παραγωγής ακτινίδιου της Ελλάδας» περιέγραψε.

Με την Ελλάδα να εξάγει πλέον μόνο σε Ευρώπη και κάποιες υπεραντλαντικές αγορές είναι αξιοσημείωτο αυτό που επισήμανε ο κ. Κολιός, ότι δηλαδή η Ευρώπη έχει χαμηλή κατανάλωση σε αυτά τα προϊόντα και κυρίως χαμηλές τιμές.

«Στην Ευρώπη οι τιμές δεν είναι τόσο ικανοποιητικές και οι καταναλώσεις είναι μικρές. Καλύτερα πηγαίνουν οι υπεραντλαντικές εξαγωγές» κατέληξε.

«Ο αυτοπεριορισμός έχει μεγάλο οικονομικό κόστος»

Ως μη συνετή χαρακτηρίζει για την ίδια την Ευρώπη και τους παραγωγούς της, τον «αυτοπεριορισμό» που επιβάλλει η ΕΕ στη εξαγωγή προϊόντων ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις επιδιώξεις των αμερικανικών συμφερόντων.

Μιλώντας στο Sputnik ο κ. Ζαρωτιάδης τόνισε ότι δεν εκπλήσσεται από την ΕΕ που επιμένει σε μια πολιτική κυρώσεων προς τη Ρωσία καθώς, όπως περιέγραψε, κατά τη συμμετοχή του σε διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα έχει αποκομίσει την αίσθηση ότι έχει υιοθετηθεί από την πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε. η άποψη της αμερικανικής διπλωματίας ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κυριότερες ανταγωνίστριες στην ευρασιατική έκταση.

«Το κατά πόσο αυτό είναι συνετό, νομίζω ότι είναι εύκολα να το απαντήσει κανείς. Σε μια εποχή όπου η αναζήτησή αγορών για κλάδους που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού και την επίπτωση αυτής στην ενεργό ζήτηση, το να αυτοπεριορίζεται κανείς ακόμη περισσότερο έχει μεγάλο κόστος οικονομικό. Επιπρόσθετα, νομίζω ότι δεν είναι συνετό διότι ο προσανατολισμός της Ευρώπης και των παραγωγών της στη διεθνή αγορά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τις περισσότερο ή λιγότερο δικαιολογημένες επιδιώξεις των αμερικανικών συμφερόντων. Η Ευρώπη πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθεί ότι έχει τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ασκήσει τη δική της ανεξάρτητη οικονομική διπλωματία και τη γενικότερη διπλωματία της στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο κ. Ζαρωτιάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας