Οι κολοσσοί του Διαδικτύου στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών

1118
φόρο
Google, Facebook, Amazon και Apple κατηγορούνται για μονοπωλιακή δράση και παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού

 

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που επιβάλλουν την τήρηση των αντιμονοπωλιακών νόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μοιραστεί την εποπτεία τεσσάρων κολοσσών της τεχνολογίας. Η Επιτροπή ανέλαβε την εποπτεία της Amazon και του Facebook και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέλαβε την εποπτεία της Apple και της Google.

Ύστερα από αυτόν τον διαχωρισμό στη δικαιοδοσία, το επόμενο βήμα για τις δύο ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι να αποφασίσουν αν πρόκειται να ξεκινήσουν επισήμως την έρευνα για να διαπιστώσουν αν οι εταιρείες αυτές παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι εταιρείες αυτές έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες εστιάζονται στις ανησυχίες των ανταγωνιστών, των νομοθετών και των ομάδων προστασίας των καταναλωτών ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν υπερβολική δύναμη και βλάπτουν τους χρήστες και τους επιχειρηματικούς ανταγωνιστές τους.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση για πιθανούς ελέγχους από τις δύο υπηρεσίες η τιμή των μετοχών του Facebook μειώθηκε κατά 7,5%, ενώ της Google περισσότερο από 6%. Οι τιμές των μετοχών της Amazon μειώθηκαν κατά 4,6% και της Apple κατά 1%.

Πυρά από Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε ενδελεχή έρευνα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της Google, κάνοντας λόγο για καταστολή των συντηρητικών απόψεων στο Διαδίκτυο, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια στοιχεία γι’ αυτό.

Επίσης έχει επανειλημμένα επικρίνει την Amazon ότι οδηγεί σε κατάρρευση την Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας, χωρίς όμως και πάλι να παρουσιάσει κάποια στοιχεία.

Ακόμα έχει συχνά καταφερθεί εναντίον του ιδιοκτήτη της εταιρείας Τζεφ Μπέζος, που είναι παράλληλα και ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Washington Post», η οποία κρατάει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή στην κυβέρνηση Τραμπ.

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πιθανές έρευνες.

Ο πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανός, δήλωσε στο Reuters ότι το επιχειρηματικό μοντέλο εταιρειών όπως η Google και το Facebook πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. «Έχουν τόσο πολλή δύναμη και δεν υπακούν σε κανέναν ρυθμιστικό κανόνα».

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλουμέναλ έγραψε στο Twitter ότι απαιτείται αυστηρή και σκληρή έρευνα για τη μονοπωλιακή δράση αυτών των εταιρειών.

Παράλληλα η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ξεκίνησε τη δική της έρευνα για τον ανταγωνισμό στις ψηφιακές αγορές, όπου και οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη δύναμη που διαθέτουν οι τεχνολογικοί γίγαντες.

Γιατί κατηγορούνται

Ειδικότερα η Google κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το μέγεθός της για να εξαφανίσει τους μικρότερους ανταγωνιστές, παραβιάζοντας νόμους που αποσκοπούν στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού.

Οι νομοθέτες έχουν επίσης υποστηρίξει ότι οι χαμηλές τιμές του Amazon έχουν βλάψει τους λιανοπωλητές, πολλοί από τους οποίους έχουν κλείσει επειδή δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Η Apple αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με καταγγελία που υπέβαλε η εταιρεία Spotify Technology SA, για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.

Το Facebook, το οποίο εξαγόρασε τους ανταγωνιστές Instagram και WhatsApp και έχει περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύριο καθημερινούς χρήστες, έχει τεράστια επιρροή σε πολλές χώρες και έχει επικριθεί ότι επέτρεψε να εξαπλωθούν «ψεύτικες ειδήσεις» μέσω της πλατφόρμας.

Δεν είναι βέβαιο πού θα καταλήξουν οι έρευνες. Το βέβαιο είναι πάντως ότι κάτι φαίνεται να αλλάζει στην παντοδυναμία των κολοσσών αυτών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας