Οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με την Κίνα

852
ηπα

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Κίνα με νέο στοιχείο της όξυνσης την 20σέλιδη έκθεση που ετοίμασαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, όπου η Κίνα παρουσιάζεται ως «ιδεολογικός αντίπαλος» των «ελεύθερων ΗΠΑ», αλλά και ως «αποδιοπομπαίος τράγος» για τα «εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους που προκάλεσε η πανδημία».

Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ, αναφέρουν πως επιχειρείται «υποτίμηση» των πολυετών διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που συνάφθηκαν μετά το 1972 επί Αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, μολονότι τονίζουν πως επί της ουσίας «δεν αλλάζει κάτι» στην πολιτική της Ουάσιγκτον. Η αλλαγή θεωρείται πως αφορά πιο πολύ τη ρητορική της κυβέρνησης Τραμπ που γίνεται πιο οξυμένη κατά της κινεζικής κυβέρνησης. Επίσης, εκφράζονται ενδοιασμοί ότι …«δεν έγινε πλήρως ελεύθερη οικονομία της αγοράς».

Στην έκθεση επανέρχονται οι γνωστές κατηγορίες των ΗΠΑ περί της καταπάτησης δικαιωμάτων πνευματικής περιουσίας στην Κίνα με ευθύνη των αρχών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι παρά την υπογραφή πολλών διεθνών συμφωνιών για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, στην Κίνα καταγράφεται το 63% των προϊόντων «μαϊμού» σε διεθνές επίπεδο, προκαλώντας ζημιές «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νόμιμες επιχειρήσεις».

Επιπλέον, σημειώνεται ως απαράδεκτη η προσπάθεια της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό της «αναπτυσσόμενης χώρας», μολονότι είναι η πρώτη χώρα στις εισαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και δεύτερη σε ΑΕΠ μετά τις ΗΠΑ, αλλά και σε αμυντικές δαπάνες και επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις στρατιωτικές υποδομές που αναπτύσσει η Κίνα, που χαρακτηρίζονται «ζήτημα ασφαλείας για τις ΗΠΑ» και ιδιαίτερα για τη δράση της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Καταγράφονται, επίσης, οι γνωστές κατηγορίες έναντι της κινεζικής ηγεσίας πως συνεχίζει τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων αντιφρονούντων δημοσιογράφων, μπλόγκερς, ακτιβιστών και δικηγόρων, εντείνοντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας και ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης.

Το Πεκίνο απειλεί με «αντίμετρα» στην περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων

Η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα», εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει κυρώσεις σε βάρος του Πεκίνου για την υποτιθέμενη ευθύνη του στην επιδημία Covid-19.

«Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (λαμβάνοντας) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι.

Απαντώντας, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία«Δεν είναι ούτε υπεύθυνο ούτε ηθικό να αποκρύπτουν τα δικά τους προβλήματα κατηγορώντας τους άλλους», είπε ο Ζανγκ, μία ημέρα πριν από το άνοιγμα των εργασιών της ετήσιας ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

Στο επίκεντρο και η Ταϊβάν

Λίγες ώρες πριν την κυκλοφορία της είδησης περί της 20σέλιδης έκθεσης του Λευκού Οίκου έναντι της Κίνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την έγκριση εξοπλιστικού πακέτου πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας 180 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν. Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στην επικεφαλής των ταϊβανέζικων αρχών Τσάι Ινγκ-γουέν κατά την ορκωμοσία της για μία δεύτερη θητεία, προχτές, αποκαλώντας την «πρόεδρο της Ταϊβάν» και μνημονεύοντας «τη συνεργασία ΗΠΑ – Ταϊβάν».

Η Τσάι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα δεχτούμε η χρήση της αρχής “μία χώρα, δύο συστήματα” των αρχών του Πεκίνου», επιβεβαιώνοντας ότι η επανεκλογή της θα σηματοδοτήσει όξυνση της αντιπαράθεσης για το καθεστώς στην Ταϊβάν, που η Κίνα αντιμετωπίζει ως δική της επικράτεια, αλλά εκείνη επιμένει να ζητά περαιτέρω ενίσχυση της αυτονομίας της, που υπήρξε συνέπεια της ανακήρυξης ιδιαίτερου κράτους από τους Κινέζους αντεπαναστάτες, μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην Κίνα το 1949.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κινεζικού Γραφείου αρμόδιου για τις υποθέσεις της Ταϊβάν (όργανο της κινεζικής κυβέρνησης), που σε ανακοίνωσή του επέμεινε ότι η Κίνα παραμένει αφοσιωμένη στην αρχή «μία χώρα – δύο συστήματα» και ότι «δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο σε αυτονομιστικές ενέργειες για την ανεξαρτησία (σ.σ. της Ταϊβάν). Η επανένωση είναι ιστορικά αναπόφευκτη για την αναγέννηση του μεγάλου κινεζικού έθνους», ενώ κατέληξε ότι «διαθέτουμε ακλόνητη αποφασιστικότητα, πλήρη εμπιστοσύνη και αρκετή ικανότητα να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας