Οι ΗΠΑ «ενθαρρύνουν» Αζέρικες επιθέσεις κατά Αρμενίας-Πυροδοτούν νέα κρίση στον Καύκασο;

496

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  κέρδισε επιδοκιμασίες για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων τον  περασμένο μήνα, παρά την εξαγριωμένη τουρκική άσκηση πίεσης που προσπάθησε να εμποδίσει την κίνηση. Λίγες μόνο ημέρες μετά την κίνηση, ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ουσιαστικά υπονόμευε την ηθική σαφήνεια της κυβέρνησης όταν παραιτήθηκε από το άρθρο 907  του νόμου περί ελευθερίας, έναν νόμο που αποσκοπεί στην αποτροπή της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν και της εθνοκάθαρσης. Ενώ στο παρελθόν, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι το Αζερμπαϊτζάν πληρούσε τους όρους της παραίτησης δεσμεύοντας τη διπλωματία της Ομάδας του Μινσκ και ενεργώντας ως σύμμαχος κατά της τρομοκρατίας, τα γεγονότα διαψεύδουν κάτι τέτοιο φέτος, γράφει ο αναλυτής Michael Rubin για λογαριασμό του American Enterprise Institute.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της πλούσιας σε πετρέλαιο δικτατορίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ο εναγκαλισμός της με Σύρους τζιχαντιστές και μισθοφόρους, βετεράνους, τόσο της ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα όσο και του Ισλαμικού Κράτους, παραβίασε τις δεσμεύσεις της. Με απλά λόγια, η παραίτηση του Μπλίνκεν από το Άρθρο 907 ήταν παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ ότι θα εξαρτάται από την εποπτεία του Κογκρέσου για να εξακριβωθεί εάν τόσο το Κογκρέσο όσο και η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή διατηρούν την αξιοπιστία τους.

Οι συνέπειες του κυνισμού του Μπλίνκεν, ωστόσο, εμφανίζονται τώρα στον Νότιο Καύκασο. Το Αζερμπαϊτζάν δικαιολόγησε την εισβολή του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο γεγονός ότι ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν είχε εκχωρήσει την ορεινή περιοχή στο Αζερμπαϊτζάν καθώς προσπάθησε να παραβιάσει τα όρια τη δεκαετία του 1920 και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν επιλέξει να αγνοήσουν τα επόμενα δημοψηφίσματα της περιοχής. Ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ κατέστησε σαφές μετά την κατάπαυση του πυρός ότι οι στόχοι του ήταν η εδαφική κατάκτηση.

Αφού ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα δεχτεί καμία συνέπεια για την επιθετικότητά του και αντ’ αυτού θα λάβει οικονομική επιβράβευση, ο Αλίγεφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να προχωρήσει με τα σχέδιά του. Στις 12 Μαΐου 2021, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εισήλθαν πάνω από δύο μίλια στην Αρμενία. Οι επακόλουθες προσπάθειες διαπραγμάτευσης της απόσυρσης τους απέτυχαν.

Πριν από δύο ημέρες, η κατάσταση κλιμακώθηκε σημαντικά, όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον των αρμενικών στρατευμάτων στην αρμενική πλευρά των συνόρων, σκοτώνοντας έναν. Χθες το βράδυ, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν  διέσχισαν ξανά τα σύνορα  και συνέλαβαν έξι Αρμένιους στρατιώτες. Στη συνέχεια, Οι Αζέροι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες στο Telegram, με Αρμένιους που ήταν δεμένοι, με το πρόσωπό τους βουτηγμένο στη λάσπη.

Υπάρχει μια τάση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συμπεριλάβει την ισοδυναμία μεταξύ επιτιθέμενων και θυμάτων. Η ομάδα του Μπλίνκεν προφανώς είδε την αναγνώριση γενοκτονίας των Αρμενίων όχι ως διόρθωση ενός ιστορικού λάθους και σύμφωνο με την ηθική σαφήνεια, αλλά μάλλον ως παραχώρηση στην Αρμενία, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να βρεθεί ισοδύναμο προς το Αζερμπαϊτζάν. Αντί να ξεκινήσει η διπλωματία της Ομάδας του Μινσκ για την επίλυση των διαφορών, να ενθαρρύνει τη συνύπαρξη, να επιτρέψει την πολιτιστική διαφύλαξη και να τερματίσει τον αποκλεισμό της Αρμενίας από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, ο Μπλίνκεν έδωσε σήμα στον Αλίγεφ ότι θα μπορούσε κυριολεκτικά να τη σκαπουλάρει.

Στην πραγματικότητα, ο Μπλίνκεν επαναλαμβάνει σήμερα το λάθος που έκανε ο Έιπριλ Γκλάσπι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, εμφανιζόμενος να δίνει “πράσινο φως” για την εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν το 1990 στο Ιράκ και τον Τζέιμς Τζέφρι, έναν ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης Τραμπ και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία, όταν έκανε ότι έδινε το “πράσινο φως” για την τουρκική εισβολή και την  εθνοκάθαρση  των Κούρδων στη Συρία.

Μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τηρήσει το περιεχόμενο της αμερικανικής νομοθεσίας σχετικά με το Άρθρο 907 (και φυσικά εάν το κάνει), να μπλοκάρει τη βοήθεια και να θεωρήσει τον Αλίγεφ υπεύθυνο για συμπόρευση με τρομοκράτες μισθοφόρους, ο Μπλίκεν μπορεί να αναμένει ότι η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί.

Ο Μπλίνκεν μπορεί να βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη ως ειρηνοποιό, αλλά η αμέλεια και η πρακτική των ισοδύναμων, τουλάχιστον στον Νότιο Καύκασο, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας