Οι εκτελεστές του Τσε Γκεβάρα και η τιμωρός

1233
Οι εκτελεστές του Τσε Γκεβάρα και η τιμωρός

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας στον Φέλιξ Ροντρίγκεζ, έναν Κουβανό πράκτορα της CIA.

Ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ ήταν αυτός που βοήθησε να εντοπιστεί και να εκτελεστεί ο Τσε Γκεβάρα στην Βολιβία το 1967. Ο Ντε Σάντις απένειμε το μετάλλιο στον Ροντρίγκεζ ως «ένα πρόσωπο που έχει επιτύχει μια αξιέπαινη συμβολή στα συμφέροντα και στους πολίτες της Πολιτείας και της κουλτούρας της».

Ο Ροντρίγκεζ έχει περιγράψει την ζωή του στο βιβλίο του με τίτλο “Shadow Warrior: The CIA Hero of a Hundred Unknown Battles”. Σε ηλικία 17 ετών ο Ροντρίγκεζ στρατολογήθηκε στην Αντικομμουνιστική Λίγκα της Καραϊβικής, η οποία χρηματοδοτούνταν από τον στρατηγό Ραφαέλ Τρουχίγιο, δικτάτορα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Το 1960 εκπαιδεύτηκε στην Γουατεμάλα στην μονάδα Brigade 2506 που είχε δημιουργήσει η CIA.

Το 1961 σε ηλικία 21 ετών, προθυμοποιήθηκε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο. Έκανε τρεις απόπειρες για να μεταβεί στην Κούβα για αυτή την αποστολή, αλλά απέτυχε. Τον ίδιο χρόνο συμμετείχε στην αποτυχημένη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην Απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, αλλά κατάφερε να αποδράσει στη Βενεζουέλα και από εκεί στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο 1966 ο Τσε έφτασε στην Βολιβία. Στις αρχές του 1967, η CIA ανέθεσε στον Ροντρίγκεζ τη συγκρότηση μια ομάδας καταδίωξης των ανταρτών. Ο Ροντρίγκεζ με στολή στρατιώτη του στρατού της Βολιβίας ήταν αυτός που εντόπισε τους αντάρτες. Ο Τσε τραυματίστηκε και συνελήφθη. Ο Ροντρίγκεζ προσπάθησε να τον ανακρίνει, αλλά χωρίς επιτυχία.

Η εντολή εκτέλεσης του Τσε Γκεβάρα δόθηκε από τον δικτάτορα της Βολιβίας Ρενέ Μπαριέντος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φέλιξ Ροντρίγκεζ. Υπήρξαν κάποιες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν την εκτέλεση του Τσε, αλλά την μεταφορά του στον Παναμά και την ανάκριση του. Τελικά ο Ροντρίγκεζ, μετά το τηλεφώνημα, έδωσε την εντολή εκτέλεσης του Τσε Γκεβάρα. Την ανέλαβε ο εθελοντής Μάριο Τεράν, λοχίας του στρατού.

Το πτώμα του Τσε μεταφέρθηκε στο χωριό Βάλλε Γκράντε και αφού παρουσιάστηκε στους φωτογράφους, κόπηκαν τα χέρια του τα οποία μεταφέρθηκαν στο αρχηγείο της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

ΚΛΑΟΥΣ ΜΠΑΡΜΠΙ

Το 1951 ο επονομαζόμενος «χασάπης της Λυών» Κλάους Μπάρμπι, υπεύθυνος για περισσότερες από 14.000 δολοφονίες στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φτάνει στη Βολιβία. Μετά την λήξη του πολέμου η CIA είχε φροντίσει για την επιβίωση του. Ο Μπάρμπι αλλάζει το όνομα του σε Κλάους Άλτμαν και χρησιμοποιείται για την κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης και την διακίνηση κοκαΐνης και όπλων σε ακροδεξιές οργανώσεις.

Με την εμφάνιση του Τσε στην Βολιβία, οι Αμερικανοί αρχίζουν να εκπαιδεύουν επίλεκτες μονάδες του βολιβιανού στρατού και να αναζητούν ειδικούς για την αποστολή εξόντωσης του Τσε Γκεβάρα. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Μπάρμπι, Άλβαρο ντε Κάστρο, ο Άλτμαν είχε πολλές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους που ενδιαφέρονταν για την εμπειρία που είχε στην καταδίωξη ανταρτών στην Γαλλία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο σκηνοθέτης Κέβιν Μακντόναλντ στο ντοκιμαντέρ του 2007 με τίτλο «My Enemy’s Enemy» αναδεικνύει τα στοιχεία συμμετοχής του Μπάρμπι στον εντοπισμό και την καταδίωξη της ομάδας του Τσε, καθώς και την σχέση του με τους Αμερικανούς. Η συμβολή του δεν ήταν επιχειρησιακή, ήταν στο πεδίο του σχεδιασμού και της υποστήριξης των επιχειρήσεων.

Από τους συνεργάτες του Μπάρμπι μαθαίνουμε ότι ο τελευταίος δεν είχε σε καμιά εκτίμηση τις αντάρτικες μεθόδους του Τσε Γκεβάρα. Υποστήριζε ότι ο Τσε δεν θ είχε ποτέ επιβιώσει αν πολεμούσε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με αυτές τις τακτικές. Ο Μπάρμπι υπερηφανεύονταν ότι ήταν αυτός που είχε χαράξει την στρατηγική που οδήγησε στον θάνατο του Τσε Γκεβάρα.

ΜΟΝΙΚΑ ΕΡΤΛ

Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Τσε, την 1η Απριλίου 1971, μια νεαρή γυναίκα εισέρχεται στο προξενείο της Βολιβίας στο Αμβούργο και ζητά μια συνάντηση με τον πρόξενο Ρομπέρτο Κιντανίγια. Το όνομα της, Μόνικα Ερτλ.

Ο Κιντανίγια είχε γίνει γνωστός από την διαταγή για το κόψιμο των χεριών του Τσε. Αυτή η πράξη τον είχε καταστήσει στόχο του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) της Βολιβίας, μέλος του οποίου ήταν η Ερτλ. Ο Κιντανίγια στις 9 Σεπτεμβρίου 1969 είχε βασανίσει μέχρι θανάτου τον Γκίντο Ίντι Περέδο, τον άνθρωπο με τον οποίο συνδέονταν συναισθηματικά η Μόνικα Ερτλ.

Η Μόνικα Ερτλ μπαίνει στο γραφείο του Κιντανίγια και τον σκοτώνει, πυροβολώντας τρεις φορές. Φροντίζει οι τρεις βολές να σχηματίζουν στο στήθος του το γράμμα V, για τη λέξη Victoria. Δίπλα του ένα σημείωμα που έγραφε “Victoria o Muerte”. Το όπλο το είχε προμηθευτεί από τον Ιταλό εκδότη Τζαντζάκομο Φελτρινέλι. Ήταν αυτός που εξέδωσε το Ημερολόγια του Τσε στη Βολιβία και ενδιαφέρονταν να εκδώσει και τα απομνημονεύματα του Γκίντο Ίντι Περέδο, αλλά βρέθηκε νεκρός το 1972 έξω από το Μιλάνο.

Η Μόνικα Ερτλ προέρχονταν από οικογένεια με ναζιστικό παρελθόν. Ο πατέρας της ήταν ένας από τους κύριους κινηματογραφιστές του Χίτλερ, ως επικεφαλής του συνεργείου της Λένι Ρίφενσταλ. Πολλοί θεωρούν ότι η Μόνικα ήταν κόρη της Ρίφενσταλ λόγω της σχέσης της με τον πατέρα της. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Μόνικα είχε γνωρίσει και τον Κλάους Μπάρμπι, τον «θείο Κλάους» όπως τον αποκαλούσε, αφού ήταν οικογενειακός φίλος.

Το οικογενειακό παρελθόν δεν εμπόδισε την Μόνικα να ριζοσπαστικοποιηθεί και να ενταχθεί στον ELN που είχε ιδρύσει ο Τσε το 1966. Υιοθετεί το επαναστατικό ψευδώνυμο Ιμίλλα (ινδιάνα κοπέλα). Ερωτεύεται τον φίλο και συμπολεμιστή του Τσε, τον Γκίντο Αλβάρο Περέδο Λέιτε, γνωστό με το ψευδώνυμο «Ίντι». Στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βολιβίας, ο Ίντι συμμετείχε στην ομάδα που προετοίμασε την έλευση του Τσε στην χώρα και μετά τον θάνατό του ανέλαβε επικεφαλής του ELN.

Η Μόνικα Ερτλ επικηρύχτηκε για 20.000 δολάρια, περισσότερα και από τον Τσε. Με την επιστροφή της στην Βολιβία η Μόνικα μαζί με τον Ρεζίς Ντεμπρέ, σχεδιάζουν την απαγωγή του Κλάους Μπάρμπι και την παράδοση του στην Γαλλία μέσω Χιλής. Ο Μπάρμπι την αναγνωρίζει στο κέντρο της Λα Παζ και στήνεται παγίδα για την εξόντωση της. Στις 12 , Μαΐου 1973 η Μόνικα Ερτλ παρασύρεται σε παγίδα και δολοφονείται από τον στρατό. Ήταν 36 ετών.

Το 1983 ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Ερνάν Σίλες Σουάσο συνέλαβε τον Μπάρμπι και τον εξέδωσε στη Γαλλία. Πέθανε στη φυλακή το 1991.

Ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ αφαίρεσε το Ρόλεξ του Τσε από το χέρι του, ένα δώρο του Φιντέλ Κάστρο, το ιδιοποιήθηκε και το επιδείκνυε τα επόμενα χρόνια. Ο Τσε ήθελε να αφήσει το ρολόι στον γιο ενός συμπολεμιστή του από τον ELN, αλλά δεν πρόλαβε.

Πηγή: https://www.facebook.com/vangelis.chorafas

O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτότυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας