Οι τελευταίες Πυρκαγιές στα Κύθηρα περίπου το 8% της έκτασης των 280000 στρεμμάτων, έδειξαν την ανεπάρκεια και την γύμνια του κρατικού Μηχανισμού στη αντιμετώπιση των δασικών Πυρκαγιών.
Έχουν γραφτεί πολλές απόψεις σοβαρές από πολλούς συντρόφους και ο υπογράφων θα διατυπώσω ή θα συμπληρώσω με τις απόψεις μου για ένα σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης έχοντας πρακτική εμπειρία πολύχρονη στις δασικές Πυρκαγιές.
Η αντιμετώπιση των Δασικών πυρκαγιών δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης που αφορά τις συντηρήσεις δασοδρόμων, υδατοδεξαμενών, καθαρισμούς δασών-δασοκομικές αραιώσεις κ.λ.π αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης σε επίπεδο τεχνοκρατικό και επιστημονικό τόσο στη πρόληψη όσο και στη καταστολή.
Στο τομέα της πρόληψης η αχίλλειος πτέρνα είναι η απουσία ορθολογικής διαχείρισης (δηλ. καλλιέργεια) των Δασών. Δασοκομικές αραιώσεις για παραγωγή τεχνικού ξύλου ή παραγωγή βιομάζας για ενεργειακούς σκοπούς ή βιοκαύσιμα είναι οι απαραίτητες στοχεύσεις, επίσης οι καθαρισμοί των υπόροφων συστάδων με την ενζυματική μετατροπή τους σε ζωοτροφές δίνει λύσεις στη κτηνοτροφία.
Η Ενίσχυση στη συγκομιδή της ρητίνης αποτελεί απαραίτητο μέτρο διαχείρισης όχι μόνο στη παραγωγή πολύτιμων υποπροϊόντων ρετσίνης αλλά και ευκαιρία αύξησης της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.
Η Αναδάσωση με γενετικά βελτιωμένα πεύκα αυξάνει θεαματικά την παραγωγή και από 3 κιλά ρητίνης ανά δένδρο πηγαίνει με τα γενετικά βελτιωμένα άτομα της χαλεπίου Πεύκης στα 15 κιλά ανά δένδρο,απλά χρειάζεται κρατική χρηματοδότηση που μόνο μία κυβέρνηση αντιμνημονιακή , πατριωτική, ριζοσπαστική και λαμβάνοντας υπόψη τους πολλαπλασιαστές ζήτησης σύμφωνα με τους Μαργιόλη, Καλτσώνη, Παπουλή να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα.
Πολλά άλλα τεχνοκρατικά στοιχεία θα μπορούσαμε να παραθέσουμε αλλά ξεφεύγει του παρόντος.
Ένας άλλος επίσης σημαντικός τομέας είναι αυτός της καταστολής πού χρειάζεται ένα άλλο σχεδιασμό που
Δυστυχώς η Πυροσβεστική δεν ενστερνίζεται και εν περιλήψει αναφέρω τα παρακάτω:
Α) Αλλαγή του στόλου και χωροταξικό σχεδιασμό με αυτοκίνητα 4*4 τύπου αγροτικού που θα φέρουν δεξαμενή ενός τόνου και θα φθάνουν στο σημείο έναρξης της φωτιάς σε 10-15 λεπτά. Εάν η φωτιά αντιμετωπιστεί σε αυτό το χρονικό διάστημα,τότε η φωτιά είναι εύκολη και δεν λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Β) Δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας δασοκομμάντος με ηλικία από 22 εως 35 χρόνων άμεσης επέμβασης.
Γ) εφαρμογή της παλιάς τεχνικής του ΑΝΤΊΠΥΡ κατά τις βραδινές ώρες με υποστήριξη πυροσβεστικών οχημάτων.
Μετά τα παραπάνω προτείνω ένα νέο σύγχρονο λογισμικό ,κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα και υπερβαίνοντας την μέχρι τώρα αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών , την πρόταση αυτή την έκανα στο ΣΟΠ Ηλείας που έγινε στις 25/4/2016 με την ελπίδα να προωθηθεί στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος προκειμένου να προωθήσουμε την νέα τεχνολογία και τεχνογνωσία στη αντιμετώπιση των Δασικών Πυρκαγιών και φυσικά μπορεί να επεκταθεί σε όλους τους πυρόπληκτους Νομούς.
Προτείνουμε λοιπόν την ένταξη του έργου «Αντιπυρικός σχεδιασμός Νομού Ηλείας» στο ΕΣΠΑ Περιόδου 2014- 2014-2020 με περιεχόμενο του Έργου τα παρακάτω:
1.Αναγνώριση τύπων καύσιμης ύλης (μοντέλων καύσιμης ύλης)στον Ν. Ηλείας
2.Χαρτογραφηση καύσιμης ύλης στον Ν. Ηλείας σε συνδυασμό εργασίας πεδίου και δορυφορικών εικόνων
3.Συλλογ.ή υπαρχόντων στοιχείων πυρκαγιών και ανάλυση της εμφάνισής τους στο χώρο και στο χρόνο , καθ καθώς και των αιτίων τους
4.Χαρτογράφηση αξίας δασικής γης στην Ηλεία
5.Συλλογή άλλων χωρικών και μετεωρολογικών δεδομένων για το νομό
6.Μοντελοποίηση της εξάπλωσης πυρκαγιών στους δασικούς τύπους του νομού
7.Με βάση τα παραπάνω, εκπόνηση Ανάλυσης απειλής από πυρκαγιές στον Ν.Ηλείας
8.Εκπονηση προτάσεων ,σε συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, για την θωράκιση του νομού ως
προς τις πυρκαγιές. Ειδικότερα α) προτάσεις έργων και δράσεων πρόληψης
β)προτάσεις προκατασταλτικού σχεδιασμού(κατανομή δυνάμεων ,θέσεις οχημάτων, θέσεις πυροφυλακίων, κλπ.)
9.Εγκατάσταση συστήματος προσομοίωσης πυρκαγιών για επιχειρησιακή χρήση σε υπολογιστές ενός Φορέα που θα επιλεγεί.
10. Εκπαίδευση στελεχών στη αξιοποίηση της τεχνολογίας και την εφαρμογή του σχεδιασμού .
Τέλος η χρονική διάρκεια του έργου θα είναι: δύο έτη , ο δε προϋπολογισμός του θα ανέλθει στις 75.000 ευρώ.
Ύστερα από τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα η γύμνια της ακολουθουμένης μνημονιακής πολιτικής με τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου, του ζωικού κεφαλαίου, και του ξυλώδους κεφαλαίου.
Σημείωση: Δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.