Με στάση εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαίτησαν την Πέμπτη 4 Ιούνη την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία – Πρόνοια, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης για το έκτακτο προσωπικό στη δημόσια Υγεία.
«16.000 συμβασιούχοι βρίσκονται στον αέρα. Οι συμβασιούχοι εργάζονται πάνω από πέντε χρόνια, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αυτό το κράτος το αναγνωρίζει κι όμως αρνείται να τους μονιμοποιήσει. Χειροκροτήματα χορτάσαμε», τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μιλώντας στο Open.
Ένα διαφορετικό χειροκρότημα
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Σωτηρία» πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του Νοσοκομείου, ζητώντας την μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού που λήγουν οι συμβάσεις τους. Κάποια στιγμή αποφάσισαν και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της λεωφόρου Μεσογείων και σταμάτησαν την κυκλοφορία.
Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί, παρά την ταλαιπωρία τους, ξέσπασαν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα των υγειονομικών.
Ήταν ένα διαφορετικό, ζεστό, χειροκρότημα του κόσμου, που καμιά σχέση δεν είχε με εκείνα τα υποκριτικά κυβερνητικά χειροκροτήματα στους γιατρούς, που παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες, στη διάρκεια της μάχης που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.
Στον «Ευαγγελισμό», μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, αρχικά έγινε συγκέντρωση στα ΤΕΠ ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται να απολυθούν επικουρικοί και συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.
Μόνο στον «Ευαγγελισμό» οι συμβασιούχοι όλων των ειδικοτήτων είναι περίπου 800, ενώ οι συμβασιούχοι σε όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας αποτελούν το 25% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων σε αυτά και αμείβονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου και ακολούθως σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του, καταγγέλλοντας ότι ενώ ήταν ενήμερος για τη σημερινή κινητοποίηση, για πολλοστή φορά «φρόντισε να απουσιάζει». Επισημαίνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έστειλε σήμερα εξώδικο στη διοίκηση του νοσοκομείου για την τοποθέτηση καμερών στο χώρο του νοσοκομείου τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Κινητοποιήσεις έγιναν στο «Λαϊκό», στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, στο «Θριάσιο», στο «Αγία Όλγα», στο «Αττικόν», «ΚΑΤ», «Άγιος Σάββας», «Σωτηρία».
Κινητοποιήσεις έγιναν και στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στη Νάουσα, στην Άρτα, στη Σάμο, στο Ηράκλειο στο ΠΑΓΝΗ, στο Διδυμότειχο, στην Πάτρα, στην Κύμη, στη Λευκάδα, στη Λιβαδειά και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου Πρέβεζας πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στα Τρίκαλα κατά τη στάση εργασίας έγινε ανοιχτή σύσκεψη από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου.
*Φωτό από EUROKINISSI και 902.gr