Οι 50 εταιρίες που εκμεταλλεύονται την εργασία των κρατουμένων

1899
εταιρίες

Η αμερικανική δουλεία υποτίθεται πως καταργήθηκε το 1865, αλλά ένα παραθυράκι της 13ης Τροπολογίας επιτρέπει να συνεχιστεί «ως τιμωρία για εγκλήματα» και στον 21ο αιώνα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν ασκήσει πιέσεις για έναν όλο και ευρύτερο ορισμό του «εγκλήματος» τα τελευταία 150 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότεροι (κυρίως σκουρόχρωμοι) άνθρωποι που εκτελούν υποχρεωτική, ουσιαστικά απλήρωτη, σκληρή εργασία στην Αμερική σήμερα, από όσοι υπήρχαν το 1830.

Με το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού των φυλακών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο. Καμία άλλη κοινωνία στην ιστορία δεν έχει φυλακίσει περισσότερους πολίτες της. Υπάρχουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο κρατούμενοι στις Η.Π.Α. παρά στην Κίνα, η οποία έχει πενταπλάσιο πληθυσμό. Περίπου 1 στους 100 ενήλικες στην Αμερική φυλακίστηκαν το 2014. Από έναν ενήλικα πληθυσμό 245 εκατομμυρίων το έτος αυτό, υπήρχαν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη φυλακή ή σε κάποιου είδους κέντρο κράτησης.

Η συντριπτική πλειονότητα – το 86% – των κρατουμένων κρατείται για μη βίαια εγκλήματα χωρίς θύματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με ναρκωτικά.

Οι μεγάλες εταιρίες βγάζουν πολλά δολάρια από την εργασία των κρατουμένων. Μερικές από αυτές είναι:

Whole Foods

Πώς άραγε η Whole Foods αντέχει με τόσο χαμηλές τιμές στα προϊόντα της ; Ο καφές, η σοκολάτα και οι μπανάνες της Whole Foods μπορεί να είναι «δίκαιο εμπόριο», αλλά η εταιρεία έχει συμψηφίσει τους «υψηλούς μισθούς» που καταβάλλονται στους παραγωγούς του τρίτου κόσμου με όχι τόσο «δίκαιες» αμοιβές εδώ στην Αμερική.

Η εταιρεία, φημισμένη για το σύστημα αξιολόγησης της καλής διαβίωσης των ζώων, προφανώς δεν ανησυχεί τόσο για την ευημερία των ανθρώπινων «ζώων» που εργάζονται γι’ αυτήν στις φυλακές του Κολοράντο.

Πόσοι γνωρίζουν ότι η τιλάπια των 12 δολαρίων το κιλό που αγοράζουν από «αμερικανικές οικογενειακές επιχειρήσεις» καλλιεργείται από κρατούμενους στο Κολοράντο που πληρώνονται μόλις 74 σεντς την ημέρα; Και αυτό το φανταστικό κατσικίσιο τυρί; Τις κατσίκες φροντίζουν και αρμέγουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

McDonalds

Το πιο επιτυχημένο franchise γρήγορου φαγητού στον κόσμο αγοράζει μια πληθώρα προϊόντων που κατασκευάζονται σε φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών μαχαιροπίρουνων, των δοχείων και των στολών. Οι τρόφιμοι που ράβουν τις στολές για τη McDonalds βγάζουν λιγότερα χρήματα την ώρα ακόμα και από τους υπαλλήλους που τις φορούν.

Wal-Mart

Παρόλο που η πολιτική της εταιρείας δηλώνει σαφώς ότι «η Wal-Mart δεν δέχεται την καταναγκαστική εργασία ούτε την εργασία από φυλακές», ουσιαστικά κάθε αντικείμενο στο κατάστημά της έχει αγοραστεί από εργοστάσια που εκμεταλεύονται τη δουλειά κρατουμένων. Η Wal-Mart προμηθεύεται τα προϊόντα της από φάρμες φυλακών όπου οι κρατούμενοι εργάτες συχνά εργάζονται πολλές ώρες στη ζέστη χωρίς επαρκή τροφή ή νερό.

Victoria’s Secret

Κρατούμενες στη Νότια Καρολίνα ράβουν εσώρουχα και καθημερινή ένδυση για την ακριβή εταιρεία εσωρούχων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο κρατούμενες οδηγήθηκαν στην απομόνωση επειδή αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους ότι είχαν προσληφθεί για να αντικαθηστούν τις ετικέτες «Made in Honduras” με τις ετικέτες «Made in USA”.

AT & T

Το 1993, η τηλεφωνική εταιρεία «προσέλαβε» χιλιάδες τηλεφωνητές – όλοι μέλη συνδικάτων – προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Παρόλο που η εταιρική πολιτική της AT & T σχετικά με το εργατικό δυναμικό των φυλακών παρουσιάζεται σαν αυτή της Wal-Mart, έχει συστηματικά χρησιμοποιήσει κρατούμενους για να εργαστούν στα τηλεφωνικά τους κέντρα από το ’93, πηρώνοντάς τους με 2 δολάρια ημερησίως.

BP (British Petroleum)

Όταν η ΒΡ έχυσε 4,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην ακτή του Κόλπου, η εταιρεία έστειλε εργατικό δυναμικό σχεδόν αποκλειστικά αφροαμερικανών κρατουμένων για να καθαρίσει την τοξική διαρροή, ενώ μέλη της κοινότητας, πολλοί από τους οποίους ήταν άνεργοι ψαράδες, τα έβγαζαν πέρα με δυσκολία. Η απόφαση της BP να χρησιμοποιήσει κρατούμενους αντί να προσλάβει άνεργους ντόπιους εργάτες εξόργισε την κοινότητα του Κόλπου, αλλά η πετρελαϊκή εταιρεία δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση.

Εάν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε από τις 50 εταιρείες που απαριθμούνται παρακάτω υποστηρίζετε τη σύγχρονη αμερικανική δουλεία:

Abbott Laboratories

AT&T Inc.

Autozone, Inc.

Bank of America Corporation

Bayer Corporation

Berkshire Hathaway, Inc.

Cargill, Inc.

Caterpillar Inc.

Chevron Corporation

Costco Wholesale Corporation

Deere & Company

Golden Gate Capital

Eli Lilly and Company

Exxon Mobil Corporation

GlaxoSmithKline PLC

Glaxo Wellcome Inc.

Hoffmann Laroche Inc.

International Paper Company

VF Corporation

Johnson & Johnson

Sears Holdings Corporation

Koch Industries, Inc.

Mary Kay, Inc.

McDonald’s Corporation

Merck & Co Inc

Microsoft Corporation

Motorola

Nintendo Co. Ltd.

Pfizer Inc.

The Procter & Gamble Company

PepsiCo Inc.

ConAgra Foods, Inc.

Hillshire Brands Company

The Unilever Group

Royal Dutch Shell plc

Wireless Solutions Incorporated

Starbucks Corporation

State Farm Insurance

United Continental Holdings

United Parcel Service, Inc.

Verizon Communications Inc.

Limited Brands

Wal-Mart Stores, Inc.

Wendy’s

ΠΗΓΕΣ: cagedbirdmagazine.com,  buycott.com/campaign, katargisifylakwn.espivblogs.net

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας