Οδηγός για τις εκλογές: Πού και πώς θα ψηφίσουμε

1477
εκλογές

Σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα θα προσέρχονται από τις 07:00 το πρωί της Κυριακής τα εκατομμύρια των πολιτών που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ψηφίσουν για κοινοτικούς συμβούλους, δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά το όριο συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είναι στα 17 έτη, δηλαδή θα ψηφίσουν και όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002.

Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική κατά την εκλογική νομοθεσία, ωστόσο από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Η διαδικασία

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο εκλογικά τμήματα, τα οποία θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Στο πρώτο οι κάλπες θα είναι για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα.

Η προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο δημοτικό ή περιφερειακό σύμβουλο, όπως και στους υποψήφιους ευρωβουλευτές εκφράζεται με σταυρό προτίμησης (+), ο οποίος σημειώνεται αριστερά ή δεξιά του ονόματος. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς εάν βάλουν σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Οι σταυροί προτίμησης

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών, για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξουν.
Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης οι εκλογές επιλέγουν:

– Έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης.

– Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης.

β)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης.

– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

Τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας

Προκειμένου να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να παρουσιάσει στο δικαστικό αντιπρόσωπο και την εφορευτική επιτροπή κάποιο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας.

Αυτά που γίνονται δεκτά είναι η αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή, ωστόσο εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Επίσης, στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Μάθε που ψηφίζεις

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), «Μάθε πού Ψηφίζεις», αλλά και καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 5 το απόγευμα.

Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες από το ΥΠΕΣ

Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Όπως αναφέρει ο γ.γ. του υπουργείου, όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

Συγκεκριμένα, η δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:

Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :

– Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.

– Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.

Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

Εκλογική άδεια

Προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι εργαζόμενοι δικαιούνται εκλογική άδεια. Ειδικότερα:

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται: Από 200-400 χλμ, μία εργάσιμη ημέρα, ενώ από 401 και άνω, δύο εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται: Από 100-200 χλμ, μία εργάσιμη ημέρα, από 201-400 χλμ, δύο εργάσιμες ημέρες, ενώ από 401 και άνω, τρεις εργάσιμες ημέρες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Ανοιχτά τα διόδια

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι ψηφοφόροι θα μπορούν να διέρχονται χωρίς την πληρωμή διοδίων σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στην Αττική Οδό, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους προς τον τόπο που ψηφίζουν.

Όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, η δωρεάν διέλευση θα ισχύει μέχρι τις 243:59 της Κυριακής, ενώ το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:

– Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
– Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
– Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)
– Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια
– Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες
– Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες- Κλειδί)
– Εγνατία Οδός
– Αττική Οδός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας