Είναι γνωστό ότι ο Πρωτογενής τομέας (Γεωργία, Δασοπονία, Κτηνοτροφία, Αλιεία), έχει τεράστια δυναμική η οποία αναχαιτίζεται από την ανυπαρξία της Αγροτικής Πολιτικής από το αρμόδιο Υπουργείο και την σημερινή κυβέρνηση καθώς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Καμίνι έτοιμο να εκραγεί είναι σήμερα οι αγρότες μας που ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι εκρηκτικά και ζητούν λύσεις τολμηρές με διέξοδο και όχι μεσοβέζικα μπαλώματα.
Τα κυριότερα προβλήματα συνοψίζονται στα παρακάτω:
1) Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτικά ακίνητα.
2) Αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια του αγροτικού ρεύματος και εκ του πονηρού συγκέντρωση δικαιολογητικών για άδεια χρήσης νερού για αγροτική χρήση στη ΔΕΗ μέχρι τις 30-09-2018, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι η υποστελέχωση των Δ/νσεων Υδάτων είναι υπαρκτή και δεν μπορούν να ελέγξουν – εξετάσουν τις αιτήσεις των πολιτών – αγροτών.
Η κυβερνητική λογική κινείται στην κατεύθυνση, λόγω της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ να κόψουν το μειωμένο αγροτικό ρεύμα στους αγρότες – χρήστες.
3) Παρά τις κλιματικές αλλαγές και τις τεράστιες αγροζημιές από θεομηνίες δεν αλλάζουν ή δεν αναπροσαρμόζουν τον πεπαλαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ με συνέπεια να μην αποζημιώνονται οι αγρότες από τις καταστροφές.
4) Ανεξέλεγκτες εισαγωγές σε αγροτικά προϊόντα, χωρίς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους όπως καλαμπόκι, πατάτες σιτάρια, σκόνη γάλακτος, ειδικά για το γάλα η τιμή του έχει πέσει 30% και δεν το παίρνουν από τους κτηνοτρόφους οι βιομηχανίες και παρατηρείται το παράδοξο να μειώνεται η παραγωγή γάλακτος και η παραγωγή φέτας να αυξάνεται.
5) Δημιουργία καρτέλ που συμπιέζουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και δεν αφήνουν ένα λογικό κέρδος στους Αγρότες.
6) Αναξιοποίητη η έρευνα στα Γεωτεχνικά Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και αδυναμία περάσματος δηλ των αποτελεσμάτων της έρευνας στην παραγωγή.
7) Το κομβικό σημείο αδυναμίας των αγροτών είναι σήμερα η εμπορία των προϊόντων τους, αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι, που δυστυχώς η προχειρότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης να εξυγιάνει το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων λειτουργεί σε βάρος της βιωσιμότητας των αγροκτηνοτρόφων και στην εξάλειψη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που ξεφεύγουν από τούτο το σημείωμα. Τί προτάσεις υπάρχουν;
Ο υποφαινόμενος χωρίς να εξαντλεί το τεράστιο αυτό θέμα στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης με ταξικό πρόσημο που προτείνει η ΛΑΕ με πολιτικά – τεχνοκρατικά κριτήρια στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού εκ των βάρθρων του σάπιου συστήματος, προτείνει τα παρακάτω:
1) Άμεση ίδρυση Δημοπρατηρίων σε όλη την χώρα με την στήριξη του Δημοσίου, των επιμελητηρίων κλπ προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα εξαφάνισης των μεσαζόντων, εμπόρων ανυπόληπτων κλπ έτσι ώστε να ωφεληθούν οι αγρότες από τις τιμές.
2) Άμεση ίδρυση – δημιουργία βιομηχανίας αγροτικών μηχανημάτων για κατασκευή τρακτέρ, παρελκόμενων, Μηχανημάτων κτηνοτροφίας, Δασοκομίας, αλιείας, Γεωργίας, σχεδιασμένα με καινοτόμο τρόπο για απελευθέρωση και απεξάρτηση του πρωτογενή τομέα από τις πολυεθνικές καθώς όπως έχει αναφερθεί σε τομείς της βιομηχανίας υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τα ενδιάμεσα εξαρτήματα (βλέπε στο βιβλίο «Αμεση Διέξοδος από την κρίση» των Μαριόλη, Καλτσώνη, Παποuλή)
3 Μείωση του κόστους παραγωγής αφ΄αφενός με την ανάπτυξη της ντόπιας βιομηχανίας γεωργικών φαρμάκων, την δημιουργία τεχνοβλαστών για βιολογικές
Καταπολεμήσεις,καθως την δημιουργία κέντρων σποροσυλλογής, ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας Λιπασμάτων για να μειώσουμε ριζικά την εξάρτηση από τις ξένες πολυεθνικές ,η δε τιμή του φ.π.α να είναι τα πρώτα 5 χρόνια μηδέν μέχρι την επανεκκίνηση της οικονομίας , τα δε επόμενα χρονια να μην ξεπερνα το 5%.
4) Άμεση ίδρυση Γεωτεχνικών γραφείων στα πλαίσια της αναμόρφωσης των Δημοσίων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών με βασική απασχόληση την έρευνα αγοράς αγροτικών προϊόντων, ζητήσεις αγροτικών προϊόντων και εξαγωγικό εμπόριο, με στρατηγικό στόχο την εξωστρέφεια και την εξερευση νέων αγορών
5) Άμεση σύνδεση της παραγωγής με την έρευνα για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων,πιστοποιημένων με brand name,ΠΟΠ,ΠΓΕ ,ξεπερνώντας με την ποιοτητα τους τις διατλαντικές συμφωνίες με Καναδά ,και τελευταία με νότιο Αφρική.
6) Απεγκλωβισμός από την λογική των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άμεση απεξάρτηση, επιστημονικός σχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας και εφ’ όσον στο πρόγραμμά μας και σωστά τίθεται θέμα εξόδου από την Ε.Ε. και επιστροφή στο εθνικό μας Νόμισμα, να γίνουν ενισχύσεις των αγροτών μας από τον Εθνικό Προϋπολογισμό, Εθνικές ενισχύσεις διότι η διεύρυνση του παραγωγικού τομέα είναι το οξυγόνο της Αγροτικής Οικονομίας και των αγροτικών εξαγωγών.
7) Δημιουργία – ίδρυση Αγροτικής Τράπεζας με ενίσχυση των αγροκτηνοτρόφων την 1η πενταετία με μηδενικό επιτόκιο και αργότερα με 1-2% με αυστηρό προσανατολισμό, με πληρη εφαρμογή του Νόμου Glaass-Steagal οπου η τράπεζα
Θα λειτουργεί στην κατεύθυνση της παραγωγής και όχι στην κερδοσκοπία των άυλων τίτλων. Δηλαδή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.
Τέλος χωρίς μετακεϋνσιανικές αντιλήψεις που μπορούν να μας κατηγορήσουν οι «άσπονδοι φίλοι μας» με βαθιές τομές και μετασχηματισμούς, μπορούμε να ανορθώσουμε τον αγροτικό τομέα σε κοινωνικό-παραγωγικό όφελος και πάντα αντικαπιταλιστικό, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.