Ο Σι ξαναγράφει την Ιστορία της Κίνας

1151
Ο Σι ξαναγράφει την Ιστορία

Θεωρητικά, η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), που άρχισε χθες τις εργασίες της στο Πεκίνο, έχει ως μοναδικό αντικείμενο το παρελθόν: το ανώτατο, μεταξύ δύο συνεδρίων, κομματικό όργανο καλείται να εγκρίνει την εισήγηση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για την αναθεωρημένη Ιστορία του κόμματος. Ελάχιστοι όμως, εντός και εκτός Κίνας, θα διαφωνήσουν με την εκτίμηση του ιστορικού Τζέρεμι Μπαρμέ στους New York Times: «Δεν θα πρόκειται για μια απόφαση γύρω από το ιστορικό παρελθόν, αλλά για μια απόφαση γύρω από το μέλλον της κινεζικής ηγεσίας».

Είναι η τρίτη φορά που η ηγεσία των Κινέζων κομμουνιστών καλείται να καταλήξει σε μια συνολική, επίσημη επισκόπηση του δρόμου που έχει διανύσει το ΚΚΚ. Η πρώτη ήταν το 1945, όταν η κόκκινη στρατιά του Μάο Τσετούνγκ προετοιμαζόταν για την κατάκτηση της εξουσίας, στον εμφύλιο πόλεμο εναντίον των εθνικιστών του Τσανγκ Καϊσέκ. Η δεύτερη ήρθε το 1981, όταν η νέα ισχυρή φυσιογνωμία του κόμματος, ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, βασικός εμπνευστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που άλλαξαν θεαματικά την πορεία της Κίνας, ασκούσε έντονη κριτική στις ακρότητες της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976). Και στις δύο περιπτώσεις, το ΚΚΚ έβγαινε από περιόδους οξείας εσωκομματικής διαπάλης και προσπαθούσε να γεφυρώσει τα επικίνδυνα ρήγματα.

Η τρίτη αναθεώρηση

Θωρακίζει τη θέση του ενόψει του κομματικού συνεδρίου, που αναμένεται να ανανεώσει τη θητεία του για πέντε χρόνια.

Εχοντας κλείσει εννέα χρόνια στο πηδάλιο του ασιατικού γίγαντα, ο Σι δεν αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Η οικονομία αναπτύσσεται με δυναμικό τρόπο, η στρατιωτική ισχύς της χώρας ενισχύεται, η εξωτερική της πολιτική αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ουδεμία εσωκομματική αντιπολίτευση στον Σι είναι ορατή με γυμνό μάτι. Αντίθετα, το 2018 καταργήθηκε το όριο των δύο προεδρικών θητειών και το προσεχές κομματικό συνέδριο, το οποίο θα συγκληθεί το 2022, αναμένεται να εκλέξει για τρίτη πενταετία τον Σι στο αξίωμα του γενικού γραμματέα.

Η τρίτη αναθεώρηση της Ιστορίας θωρακίζει τη θέση του Κινέζου ηγέτη ενόψει του κομματικού συνεδρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τέταρτο από τις 531 σελίδες του εγχειριδίου αναφέρονται στην περίοδο Σι, χαρίζοντάς του μια θέση πλάι στα πολύ μεγάλα μεγέθη του Μάο και του Ντενγκ. Ο Μεγάλος Τιμονιέρης απάλλαξε την Κίνα από την ξένη εξάρτηση και έθεσε τα θεμέλια για τον σοσιαλισμό. Ο αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων χάρισε στους Κινέζους τον ορίζοντα της ευημερίας. Ο Σι εγκαινίασε μια νέα εποχή ανόδου της Κίνας, ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης, στο διεθνές στερέωμα. Αυτό θα είναι από την επόμενη Πέμπτη, που θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, το επίσημο δόγμα που θα διδάσκεται στα σχολεία και θα αναπαράγεται από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Για τον Κινέζο ηγέτη έχει μεγάλη σημασία να γνωρίσουν οι νέες γενιές την επαναστατική κληρονομιά του ΚΚΚ, καθώς ζουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τα ηρωικά χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. «Οποιος θέλει να καταστρέψει μια χώρα, πρέπει πρώτα να σβήσει την Ιστορία της», τόνισε κάποτε, παραπέμποντας σε έναν οπαδό του Κομφούκιου που έζησε στον 18ο αιώνα.

REUTERS, XINHUA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας