«Αντισυνταγματικές» χαρακτήρισε τις αλλαγές στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανοίγοντας εκ νέου πεδίο αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της γείτονος αρνήθηκε να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για το νόμο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς και τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.
Τον πρώτο νόμο Νόμο είχε ψηφίσει και μάλιστα δύο φορές (τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο) το Κοινοβούλιο της χώρας, όμως ο πρόεδρος Ιβάνοφ, ο οποίος αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αρνούνταν να υπογράψει το σχετικό διάταγμα και να το αποστείλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, παρά το γεγονός ότι υποχρεούταν από το Σύνταγμα να πράξει κάτι τέτοιο.
Παράλληλα, με υπογραφή επίσης του προέδρου της Βουλής δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» της ΠΓΔΜ και ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, τον οποίο η Βουλή της χώρας είχε επίσης ψηφίσει δύο φορές και ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνούνταν να τον υπογράψει.
Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των δύο παραπάνω νόμων σήμερα, ο πρόεδρος της χώρας, σε γραπτή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «αντισυνταγματική ενέργεια» από τη μεριά του προέδρου της Βουλής και κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι ότι φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την πράξη αυτή.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του SDSM, τα οποία σημείωσαν ότι αυτός που παραβίασε το Σύνταγμα ήταν ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα για τους δύο παραπάνω νόμους. Ο πρόεδρος της Βουλής και το κυβερνών κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επισήμαναν ακόμη ότι η δημοσίευση των δύο νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα, με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, είναι καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΓΔΜ και τα κείμενα των τεσσάρων τροπολογιών και του συνοδευτικού εφαρμοστικού συνταγματικού νόμου που ψηφίστηκαν από τη Βουλή της χώρας, στις 11 Ιανουαρίου.
Η δημοσίευση έγινε επίσης με υπογραφή του προέδρου της Βουλής, καθώς, για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απαιτείτο η υπογραφή του Προέδρου της χώρας.
Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτελούσε καθαρά τυπική διαδικασία και πλέον αναμένεται η επίδοση με ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να πάρει και επίσημα τη σκυτάλη η ελληνική πλευρά, όπου εντός των επόμενων ημερών θα κληθεί να κυρώσει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών.