Ο Πούτιν προειδοποιεί για ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ-Πολεμικά πλοία στη Μ.Θάλασσα

536
ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

zeroHedge 14-6-21   

Authored by Rick Rozoff via AntiWar.com,

Μετάφραση:Μ.Στυλιανού

 

Σε σχόλια που πέρασαν τον έλεγχο στα Δυτικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε πρόσφατη ρωσική τηλεοπτική συνέντευξη κατηγόρησε τη Δύση ότι καταχράται τις καλές σχέσεις εκείνης της εποχής (1999-2004) για να επεκτείνει το ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Και με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε, τo NAΤΟ παραβίασε τις προφορικές δεσμεύσεις Αμερικανών αξιωματούχων προς τον τότε Σοβιετικό Πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του και μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά που του είπαν. Σε μια ειλικρινή αξιολόγηση του γεγονότος, ο Πούτιν πρόσθεσε:«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω σκληρές λέξεις, αλλά απλά έφτυσαν τα συμφέροντά μας και αυτό είναι όλο».

Μακροσκελή αποσπάσματα των σχολίων του δημοσιεύθηκαν στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του κυβερνητικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στις 9 Ιουνίου. Η πιο σημαντική και ανησυχητική πτυχή της συνέντευξης είναι η προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία λαμβάνει σοβαρά υπόψη, ειδικά όσον αφορά την εγκατάσταση νέων πυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, παρά την άποψη Αμερικανών αλλά και Ρώσων ειδικών που δεν βλέπουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Χωρίς να τους κατονομάσει ανέφερε ότι οι περιγραφόμενοι ως αντιπύραυλοι Standard Missile-3 (SM-3) στη Ρουμανία και την Πολωνία θα μπορούσαν να πλήξουν τη Μόσχα σε 15 λεπτά εάν τους προστεθεί πυρηνική κεφαλή, κάτι που  θα μπορούσε εύκολα να γίνει, όσο αν και  αν η Δύση αρνείται την πρόθεσή της να το πράξει,. Για παράδειγμα, η Ρωσία δεν έχει κληθεί να επιθεωρήσει τους πυραύλους,. Παραφράζοντας τον αρχηγό του κράτους, η έκθεση του TASS αποκάλυψε ότι η παραπάνω απειλή είναι  ασφαλώς πραγματική «επειδή τα συστήματα πυραυλικής άμυνας που σταθμεύουν εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πραγματοποίηση επιθέσεων».

Η εγκατάσταση SM -3 στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Πούτιν, θα μειώσει το χρόνο που απαιτείται για να πληγεί η Μόσχα σε 7-10 λεπτά. «Είναι αυτό κόκκινη γραμμή για μας, ή όχι;» ρώτησε.

Έκανε επίσης την αναπόφευκτη σύγκριση με την κρίση πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν εκτίμησε ότι οι σοβιετικοί πύραυλοι σε αυτό το νησιωτικό έθνος θα μπορούσαν να έχουν πλήξει την Ουάσιγκτον σε 15 λεπτά, προσθέτοντας έναν άλλο παραλληλισμό:

«Για να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο πτήσης σε 7-10 λεπτά, θα πρέπει να σταθμεύσουμε τους πυραύλους μας στα νότια σύνορα του Καναδά ή στα βόρεια σύνορα του Μεξικού. Είναι κόκκινη γραμμή για τις ΗΠΑ ή όχι;»

Αν και απολύτως διαφανή και ακριβή από κάθε άποψη, τα σχόλιά του Πούτιν αγνοήθηκαν και, εάν είχαν τεθεί υπόψη των Αμερικανών, θα είχαν απορριφθεί. Έτσι μπορούν να εκραγούν οι πόλεμοι και έτσι μπορεί να προκύψει μια πυρηνική καταστροφή πέρα από τις δυνατότητες κατανόησης ενός υγιούς νου: Υπνοβατώντας στον Αρμαγεδδώνα.

Πριν από πέντε χρόνια οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα ραντάρ Aegis AN/SPY-1 και δώδεκα πυραυλικούς σωλήνες για αναχαιτιστικά Standard Missile-3 Block IB στο Deveselu της Ρουμανίας και σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο στην Πολωνία στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Aegis Ashore, ή Ευρωπαϊκή Σταδιακή Προσαρμοστική Προσέγγιση, η οποία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα το 2009. Το Aegis Ashore προέρχεται από το σύστημα μάχης Aegis, που χρησιμοποιείται από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να εξοπλίσει τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και εκείνα των συμμάχων τους με SM-3 για την κατάρριψή των πυραύλων άλλων εθνών. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 62 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke (με περισσότερα υπό κατασκευή) και 22 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga που είναι εξοπλισμένα για το σύστημα μάχης Aegis. Μπορούν να εκτοξεύσουν τα ίδια SM-3 για τα οποία προειδοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξή του.

Εκτός της απειλής για τη Ρωσία που περιγράφεται παραπάνω, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, περικλείοντας τη Ρωσία με πυραύλους αναχαίτισης ξηράς και θαλάσσης, θα μπορούσαν όχι μόνο να υπονομεύσουν αλλά και να εξουδετερώσουν τις αποτρεπτικές της ικανότητες. Όποιοι ρωσικοί πύραυλοι επιβίωναν από πλήγματα  πρώτης επίθεσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα καταρρίπτονταν με αναχαιτιστικούς. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2012 το στρατιωτικό μπλοκ επικύρωσε τη δεύτερη φάση της λεγόμενης πολιτικής πυραυλικής άμυνας. Τα συστήματα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ είναι πλήρως ενσωματωμένα. Η ευρωπαϊκή σταδιακή προσαρμοστική προσέγγιση περιλαμβάνει SM-3 σε αμερικανικά αντιτορπιλικά και καταδρομικά στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, καθώς και πυραύλους εγκατεστημένους στη Ρουμανία και την Πολωνία. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης στρατολογήσει έθνη στα ανατολικά της Ρωσίας, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο σύστημα μάχης Aegis: Μέχρι σήμερα, στην Ιαπωνία, στη Νότια Κορέα και στην Αυστραλία. Τα μέλη του ΝΑΤΟ Νορβηγία και Ισπανία είναι επίσης άμεσα ενσωματωμένα στο σύστημα.

Στις 11 Ιουνίου οι Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις Ευρώπης-Αφρικής ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Laboon εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα και το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke USS Roosevelt έφτασε στη Γκντίνια της Πολωνίας στη Βαλτική Θάλασσα.

Το πρώτο έγινε παρά την ακύρωση της ανάπτυξης δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα τον Απρίλιο, σύμφωνα με ισχυρισμούς, από φόβο ότι θα προκαλέσει πολύ απροκάλυπτα τη Ρωσία. Αντίθετα λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι δύο βρετανικά πολεμικά πλοία που προστέθηκαν στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, ένα αντιτορπιλικό και μια φρεγάτα, θα τα αντικαταστήσουν. Το τελευταίο μπορεί να συμβεί σύντομα.

Πέντε αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν στη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων των αντιτορπιλικών κλάσης Aegis USS Donald Cook και USS Porter από τον Ιανουάριο και του αντιτορπιλικού USS Thomas Hudner και του καταδρομικού USS Monterey από τον Μάρτιο.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Μαύρη Θάλασσα, ο στόλος σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, θα διεξάγει «επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων με αεροσκάφος P-8A του Αμερικανικού Ναυτικού από τη Μοίρα Περιπολιών VP-40 και την Αερομεταφερόμενη Δύναμη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου E-3A του ΝΑΤΟ». Το δελτίο Τύπου που ανακοίνωσε την είσοδο του πολεμικού πλοίου αναφέρει: «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δραστηριοποιείται τακτικά στη Μαύρη Θάλασσα για να συνεργαστεί με τους Συμμάχους και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας». Δηλαδή, πέντε από τα έξι (αναγνωρισμένα) παράκτια έθνη της Μαύρης Θάλασσας. Η άλλη φυσικά είναι η Ρωσία.

Η Διοίκηση ανατίθεται επί του παρόντος στο USS Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group, οπότε η παρουσία του (και άλλων πολεμικών πλοίων κλάσης Aegis που έχουν οριστεί έτσι) είναι ανεξάρτητη από τα τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων που βασίζονται (σε περιστρεφόμενο χρονοδιάγραμμα) στον Ναυτικό Σταθμό Ρότα στην Ισπανία ως μέρος της Ευρωπαϊκής Σταδιακής Προσαρμοστικής Προσέγγισης και σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του Ναυτικού αναφέρει επίσης: «Οι επιχειρήσεις του Laboon στη Μαύρη Θάλασσα θα ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα με τους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και θα επιδείξουν συλλογική αποφασιστικότητα για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ατλαντική Επίλυση». Η τελευταία είναι μια επιχείρηση του Πενταγώνου που ξεκίνησε το 2014 κατά μήκος αυτού που το ΝΑΤΟ αποκαλεί  ως Ανατολική Πλευρά του, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Στις 11 Ιουνίου το Ναυτικό ανέφερε επίσης ότι το USS Roosevelt είχε ελλιμενιστεί στην πολωνική λιμενική πόλη Γκντίνια για ανεφοδιασμό ενώ συμμετείχε στα φετινά μαζικά πολεμικά γυμνάσια Baltic Operations 50 (BALTOPS). Ο διοικητής του αντιτορπιλικού δήλωσε για το γεγονός: «Κατά τη διάρκεια του BALTOPS, το Ρούσβελτ έχει τελειοποιήσει τις ικανότητές μας σε ασκήσεις πολέμου στον αέρα και την επιφάνεια με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ». Η Ρωσία είναι το μόνο έθνος της Βαλτικής Θάλασσας που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ή Εταίρος ενισχυμένων ευκαιριών. Όλα τα άλλα είναι: Δανία, Εσθονία, Λετονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λιθουανία, Πολωνία και Σουηδία.

Ο Ρούσβελτ είναι ένα από τα τέσσερα – σύντομα έξι – αντιτορπιλικά αναχαίτισης-πυραύλων των ΗΠΑ με έδρα τη Ρότα της Ισπανίας. Το Ναυτικό λέει αυτό για την ικανότητά τους και την αποστολή τους: «Αυτά τα πλοία των Ναυτικών Δυνάμεων-Ευρώπης έχουν την ευελιξία να επιχειρούν σε όλα τα ύδατα της Ευρώπης και της Αφρικής, από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο, αποδεικνύοντας την κυριαρχία τους στον θαλάσσιο τομέα».

Επίσης, στις 11 Ιουνίου οι Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις Ευρώπης-Αφρικής ανακοίνωσαν – λίγο μετά την τόσο ισχυρή προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου για την απειλή sm-3 στη χώρα του – ότι ο αντιναύαρχος Eugene Black, διοικητής του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ και των Ναυτικών Δυνάμεων Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ, είχε επιθεωρήσει τα πέντε αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke που είχαν διατεθεί στον Διοικητή Task Force 65 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ναυτικό Σταθμό Ρότα στις 8 Ιουνίου. Εκτός από τα uss Arleigh Burke, USS Ντόναλντ Κουκ, USS Porter και USS Ross  που ήσαν  προωθημένα στη Ρότα, επισκέφτηκε επίσης USS Paul Ignatius, το οποίο επίσης  εντάσσεται αυτήν την περίοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα.

­ Σχετικό δελτίο Τύπου του Ναυτικού ανέφερε ότι τα Arleigh Burke, Paul Ignatius και Ross συμμετείχαν πρόσφατα στην άσκηση At-Sea Demo/Τρομερή Ασπίδα 21 ολοκληρωμένης αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας που ολοκληρώθηκε στην περιοχή αρκτικής της Νορβηγίας στις 3 Ιουνίου. Ανέφερε επίσης ότι το Παύλος Ιγνάτιος «διεξήγαγε μια συνεργατική αντιμετώπιση ενός βαλλιστικού στόχου μέσου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας ένα αναχαιτιστικό Standard Missile-3 (SM-3)»Το γεγονός αυτό περιγράφηκε από Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο που συμμετείχε στην άσκηση ως «αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων στο διάστημα».

Επομένως ο Πρόεδρος Πούτιν είναι απόλυτα δικαιολογημένος να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλητική εξάπλωση του ΝΑΤΟ και την απειλή πυραύλων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά του έθνους του. Το σχετικό ερώτημα είναι γιατί του πήρε 20 χρόνια να το κάνει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας