Ο Μιχ. Σάλλας, μετά το πλιάτσικο στις συστημικές τράπεζες, ξανά στο προσκήνιο μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας

3767
σάλλας

Ο Μιχ. Σάλλας μαζί με μια σειρά από άλλους εγχώριους τραπεζίτες πρωταγωνίστησαν στην καταλήστευση των τραπεζών, στην μείζονα καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και στην είσοδο της Ελλάδας στην κρίση και την μνημονιακή υποδούλωση.
Οι τράπεζες όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια αντί να στηρίζουν την οικονομία, την έπνιγαν στην κυριολεξία και ο ελληνικός λαός πλήρωνε πανάκριβα τις συνεχείς σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις τους, μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν ουσιαστικά «τζάμπα» στα ξένα funds για να αποτελειώσουν το εγκληματικό έργο.
Ο Μιχ. Σάλλας, παρά τις διώξεις που έχει σε βάρος του, για τα πνιγηρά σκάνδαλα της Τράπεζας Πειραιώς, επανέρχεται στο τραπεζικό προσκήνιο, μετά την απομάκρυνσή του από την τελευταία.
Η επιστροφή του στον τόπο του εγκλήματος γίνεται μέσω της «χρεοκοπημένης» Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία, έτσι, χάνει και τον παλιό χαρακτήρα της.
Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες γνωστές και μη εξαιρετέες εποπτικές αρχές (Τράπεζα Ελλάδας και SSM) έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στην είσοδο της Lyktos Participation ως στρατηγικού επενδυτή στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Πρόεδρος της Lyktos ο Μιχ. Σάλλας ως επικεφαλής «γνωστών – αγνώστων» κεφαλαιακών συμφερόντων. Το «λόμπι», λένε οικονομικοί κύκλοι, ξαναχτυπά!
Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι ο Μιχ. Σάλλας και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί δεν εισβάλλουν στην Παγκρήτια μόνο για την θεωρούν ότι μπορεί να «εξυγιανθεί» και να διευρύνει τις θέσεις της στην Κρήτη αλλά κυρίως διότι η Παγκρήτια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ευκαιρία», «βραχίονας» και «όχημα» για μια ευρύτερη παρουσία στο τραπεζικό σύστημα με ένα ελάχιστο αρχικά ποσό 13-15 εκ.
Όπως καταλαβαίνουμε, ο Μιχ. Σάλλας δεν θα εισέβαλε ξανά στο τραπεζικό προσκήνιο, αν δεν ήταν πεπεισμένος ότι παρότι οι τράπεζες λεηλατούν την οικονομία και είναι βαριά άρρωστες, εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο μεγάλων κερδών και ωφελημάτων, κυρίως με τους σκοτεινούς ρόλους, κάτω από το τραπέζι, που αναλαμβάνουν υπό την κάλυψη των αιχμάλωτων κυβερνήσεων και της «όμηρης» Τράπεζας Ελλάδας.
Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας, χωρίς οι τράπεζες να εθνικοποιηθούν και χωρίς μια νέα αδιάφθορη δημόσια εξουσία, με ευρεία διαφάνεια, να αναλάβει να προσανατολίσει αναπτυξιακά, παραγωγικά και κοινωνικά, που είναι και η πραγματική αποστολή τους.

Με στόχο τον 5ο πόλο ο Μιχ. Σάλλας στην Παγκρήτια

Στη συνέχεια παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ:

Μετά από μια περίοδο τυπικών ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM ο Μιχάλης Σάλλας έλαβε τις εγκρίσεις για να αποκτήσει το 21,5% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Παίρνοντας και τυπικά την άδεια ο Μιχάλης Σάλλας ο κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης αποκτάει τραπεζικό βραχίονα διευρύνοντας τις δραστηριότητες του.

Επανατοποθετείται στο banking με στόχο όχι απλά να αποκτήσει μια μετοχική συνεργασία ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια αλλά να δημιουργήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο με πανελλαδική εμβέλεια.

Ο Σάλλας που έχει αποδείξει τις ικανότητες του στην συγκέντρωση τραπεζών και στην δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με στόχο την δυναμικότερη παρέμβαση στην οικονομία είναι προφανές ότι δεν θα μείνει μόνο στο 21,5% της Παγκρήτιας.

Π.χ. μια συγχώνευση και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών ή άλλων μικρών τραπεζών στην Ελλάδα που έχουν εξυγιανθεί θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να δημιουργηθεί ο πέμπτος πόλος στο ελληνικό banking.

Σε βάθος εύλογου χρόνου στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες και ο πέμπτος πόλος ένα νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει από οργανική ανάπτυξη, εξαγορές, μεγάλη αύξηση καταθέσεων, ενδυνάμωση από οικονομικούς παράγοντες της χώρας που έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μιχάλη Σάλλα.

Η Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα εμφανίζει 1,6 δισεκ. δάνεια εκ των οποίων ωστόσο τα 1,038 δισεκ. είναι NPEs ή 63,35%.

Τα NPLs φθάνουν στα 693 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι από τα 92,6 εκατ. ευρώ κεφάλαια τα 56,13 εκατ. είναι αναβαλλόμενη φορολογία και 46,29 εκατ. αναβαλλόμενη απαίτηση.

Πέραν από το κεφαλαιακό ζήτημα που η Παγκρήτια πρέπει να διευθετήσει, υπάρχει και ένα περισσότερο διαχειριζόμενο πρόβλημα της ρευστότητας.

Οι καταθέσεις στα 982 εκατ αλλά η εξάρτηση από το ευρωσύστημα στα 133 εκατ. ευρώ.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Παγκρήτια τράπεζα μπορεί να μην είναι αμελητέα ποσότητα αλλά σίγουρα θέλει πολύ δουλειά για την εξυγίανση της.

Το ερώτημα παραμένει τι είδε ο Μιχάλης Σάλλας και αποφάσισε να επενδύσει 13-15 εκατ. ευρώ στην Παγκρήτια;

Ο Μιχάλης Σάλλας χρειαζόταν ένα όχημα στο οποίο δεν θα χρειαζόταν να βάλλει πολλά κεφάλαια, να αποκτήσει ρόλο και ταυτόχρονα να υλοποιήσει ένα ευρύτερο σχεδιασμό.

Η Παγκρήτια έχει προβλήματα αλλά στην Κρήτη είναι ισχυρή έχει 47 καταστήματα και κατέχει το 13% των καταθέσεων της Κρήτης και στο Ηράκλειο το μερίδιο αγοράς σε καταθέσεις ξεπερνάει το 20%.

Στην Κρήτη όμως είναι πολύ ισχυρή και η Τράπεζα Πειραιώς.

Θα θεωρήσουμε φυσική εξέλιξη κάποιοι πελάτες της Πειραιώς να μετακομίσουν στην Παγκρήτια τράπεζα.

Άρα ο πρώτος στόχος είναι τοπικός να καταστεί η Παγκρήτια πιο ισχυρή στην Κρήτη.
Ταυτόχρονα η τράπεζα αρχίζει να εμφανίζει κέρδη 7,6 εκατ. στο 9μηνο του 2016 και μαζί με την αξιοποίηση των 1,038 δισεκ. NPEs θα αποκομίσει καλές αποδόσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας