Ο Λεμέρ πουλάει στην Αθήνα τζάμπα δημόσιες σχέσεις και ο Σόϊμπλε συνεχίζει το βιολί του

1518
Λεμέρ

Γερμανία και Γαλλία δουλεύουν τους υπαλλήλους τους στην Αθήνα “ψιλό γαζί”.
«Eπίσκεψη του γάλλου υπουργού Λεμέρ στο Βερολίνο δεν είναι προγραμματισμένη μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης». Με τη δήλωση αυτή το υπουργείο του Σόιμπλε έβαλε πάγο στη μεσολαβητική πρωτοβουλία του Γάλλου με την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Επισήμως το υπουργείο του Σόιμπλε παραπέμπει στο «πλαίσιο της διαδικασίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Η διαπραγμάτευση διεξάγεται με τους θεσμούς. Το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
«Ας κάνουμε υπομονή μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup» συνέστησε ο εκπρόσωπος.
Στο επιτελείο του Σόιμπλε υπάρχει η βάσιμη αισιοδοξία ότι το επικείμενο Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα που συνδέεται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η αισιοδοξία πηγάζει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα -όπως έχουν υποσχεθεί ο Σόιμπλε και η Μέρκελ στη γερμανική Βουλή- αλλά να πληρώσει στο τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
Η Κριστίν Λαγκάρντ βρέθηκε στο Βερολίνο με αφορμή τη διάσκεψη αφρικανικών χωρών υπό τη γερμανική προεδρία της ομάδας G20, στην ίδια διάσκεψη μίλησε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οχι όμως για το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι έχει βρεθεί ο συμβιβασμός Βερολίνου-ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα το υπουργείο του Σόιμπλε είναι επιφυλακτικό στην κινητικότητα που εκδηλώνεται από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών.
Την επιφυλακτικότητα αυτήν τονίζει η διευκρίνιση ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ στο Βερολίνο μέχρι την Πέμπτη.
Ο Σόιμπλε έχει καλή σχέση με τον Λεμέρ, γνωρίζονται καλά από τις προηγούμενες υπουργικές θέσεις που κατείχε ο Λεμέρ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το στρατόπεδο των συντηρητικών και η «χημεία» με τον Σόιμπλε είναι «πολύ καλή», έλεγε στα Νέα πηγή από το περιβάλλον του Σόιμπλε.
Αλλά η επίσκεψη στην Αθήνα ήταν αποκλειστική πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση με το Βερολίνο. Και στο ζήτημα των μέτρων για το χρέος είναι απίθανο να υποχωρήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν μπορεί να πάει πίσω από τις αποφάσεις για το χρέος που έχουν ήδη ληφθεί» εξηγεί η ίδια πηγή.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον, ότι τα μέτρα για το χρέος παραπέμπονται στο τέλος του προγράμματος, όπως έχει αποφασιστεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Δεύτερον, ο Σόιμπλε δεν θα δεχτεί συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που θα τον υποχρεώσουν να πάει στη γερμανική Βουλή εν μέσω του προεκλογικού αγώνα.
Τούτων δοθέντων, δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχίας για τους δύο στόχους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο ερχόμενο Eurogroup: να αποσπάσει μια διατύπωση εγγύησης για το χρέος αφενός και αφετέρου να περάσει τη λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης.
Διατύπωση που θα διασφαλίζει εκ προοιμίου τη λήψη μέτρων για το χρέος δεν θα δεχτεί ο Σόιμπλε, ο οποίος παραπέμπει συνεχώς στην προηγούμενη απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα «εάν και εφόσον» κριθούν αναγκαία. Και αυτή η αποτίμηση θα γίνει στο τέλος του προγράμματος.
Η αναπτυξιακή ρήτρα απορρίπτεται επίσης από το επιτελείο του Σόιμπλε. Αυτό σημαίνει αλλαγή σε βασικές παραμέτρους για το χρέος και το πρόγραμμα, άρα θα χρειαστεί να πάει το θέμα ξανά στη γερμανική Βουλή. Αυτό θέλει να το αποφύγει ο Σόιμπλε τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας